A Facebook már a gondolatolvasást tervezi [Netkurkász]

netkurkasz_f8_b

Messenger-újdonságok, kamera effektek, a kiterjesztett és a virtuális valóság kezelése – ezek csak a „klasszikus” témák voltak a Facebook éves fejlesztői konferenciáján, az F8-on. De a legnagyobb dobással a második napon, április 19-én jelentkeztek Zuckerbergék. Ez pedig az emberi agy és a számítógép közötti közvetlen kommunikációs csatorna kiépítése. Magyarul: a gondolatolvasás. 

A kiterjesztett valóság F8-on bejelentett fejlesztései ezúttal főleg a képeink szerkesztésére vonatkoztak. A mesterséges intelligencia segítségével okostelefonunk képes lesz felismerni a fotón szereplő különböző tárgyakat, s ezekhez más és más animációkat ajánl, például a növények fölé apró esőfelhőt helyezhetünk, a kávéscsészéből szívecske-gőzfelhő szállhat fel, egy üveg borról pedig akár azt is megállapítja, hogy milyen ételekkel fogyasztják.

netkurkasz_f8_cA fejlesztői konferencia legérdekesebb témája azonban kétségkívül a gondolatolvasás volt. A Facebook vezetői ugyanis azt tervezik, hogy néhány éven belül gondolatainkat közvetlenül megoszthatjuk egymással (persze, nem invazív módon), a gyorsabb kommunikáció jegyében. Hiszen amíg okostelefonunkon percenként kb. 20 szót tudunk csak leírni, addig az agyunk egyetlen másodperc alatt 40 HD felbontású filmnyi anyagot is képes feldolgozni. Az egész úgy működik (majd), hogy az agyi aktivitás jeleit érzékelők továbbítják a számítógépnek, ami azokat szöveges formává alakítja át. A fejlesztőcsoport azt szeretné elérni, hogy képesek legyünk a percenkénti 100 szó teljesítményre. Jelenleg laboratóriumi körülmények között 8 szót tudnak agyi vezérléssel legépelniük (lásd az illusztrációt).

Jó ez vagy sem? Erről mindenki maga alkosson véleményt. Az biztos, hogy vadiúj terület nyílik majd meg a hackereknek is, akik azon ügyködnek majd, hogy mások gondolatait figyeljék meg és lopják el. Lesznek, persze, védekezési lehetőségek, és lesznek, naná, módszerek azok átjátszására. Ilyenkor merül fel az emberben a kérdés, hogy hova tovább? Mikor lesz elég?…

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20170420_mark_zuckerberg_facebook_f8_agy_gep_interfesz