,,Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai” (Róm 8,14)

vallas_olimpia_sav

A fenti bibliai idézet volt a mottója a római katolikus vallás olimpia országos szakaszának, amelyet Kolozsváron rendeztek meg április 26–28. között. Bár a márciusi megyei szakaszon első helyezést elért diákok közül Arad megye számára eredetileg csak három helyet hagyott jóvá a minisztérium, végül még két tanuló kapott lehetőséget a versenyzésre. Így Fákó Róbert, az Aurel Vlaicu Általános Iskola VII. osztályos tanulója, illetve iskolánk részéről Kása Katalin Fruzsina (IX. A), Horváth Yvette (X. C), Back Annamária (XI. A) és Boldizsár Bettina (XII. C) utazott Kolozsvárra Back Mária vallástanár kíséretében. 

Még az országos szakasz előtt, egy jólelkű támogatónak köszönhetően, hétfőn, április 24-én Dévára utaztunk a megyei szakasz valamennyi résztvevőjével. A dévai várat néztük meg felújított állapotában, majd egy finom ebéd elfogyasztása után az ottani Aqualandben tölthettünk el egy kellemes délutánt.

A római katolikus vallás olimpia kolozsvári országos döntőjére egy háromnapos rendezvény keretén belül került sor. A megérkezést az ünnepi megnyitó követte a Báthory István Elméleti Líceumban, ahol az épp átutazóban lévő Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is tiszteletét tette. A program zenés ismerkedéssel folytatódott, amely a Ludens filii Dei (Isten játszó gyermekei) címet kapta. A második nap közös imával indult, majd következett a fénypont, a dolgozatírás. Később Kolozsvárt láthattuk ottani diákok vezetésével. A hangulatot Laczkó Vass Róbert verses- zenés előadása (dr. Incze Gergely Katalin zongorakíséretével) oldotta az eredményhirdetés előtti órákban. A harmadik napon a díjátadó és egy szentmise a Szent Mihály templomban zárta a rendezvényt. A záró szentmisét főtisztelendő Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek celebrálta.

Az aradi diákok inkább élményekben mintsem díjakban gazdagodtak, de mindenki jól érezte magát.

[Fotó: Back Annamária]