Arad–Gyula „Kézfogások” 2.0

gyulaiak_kirandulason_sav

Városnézés, történelem, kirándulás, sport és mindez egy nagy adag barátsággal és jókedvvel megfűszerezve – ez jellemezte a hétvégéjét annak a gyulai csoportnak, amely április 6–9. között, azaz múlt csütörtöktől vasárnap reggelig iskolánk vendége volt. 

Tavaly a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és a Csiky Gergely Főgimnázium között egy olyan kapcsolat kezdődött, melynek következtében a gyulai diákok évente nálunk tölthetnek egy hosszú hétvégét, illetve mi is élvezhetjük az ő vendégszeretetüket.

Az idén április 6-án az aradi „fogadóbizottság” már türelmetlenül várta a baráti társaságot. De később következett a komoly munka: óralátogatások. A magyar diákok angol-, matek-, informatikaórán vehettek részt, kísérletezhettek a kémia laboratóriumban és bekapcsolódhattak egy interaktív biológiaórába is. Délután, bár az idő nem kedvezett túlságosan, városlátogatás volt soron. Ahogy a címlapfotón is látszik, többek között az egykori Magyar Királyi Főgimnázium épületét is megtekintettük vendégeinkkel együtt.

Pénteken a máriaradnai kegytemplom és a solymosi vár volt az úticél, és a szombat is elsősorban a mozgásról szólt. Miután reggel meglátogattuk a pécskai római katolikus templomot és fejet hajtottunk a pécskai 56-os emlékműnél, következhetett a mozgás a természet lágy ölén. A bivalyfarmon bérelt 50 kerékpárral bejártuk a kiépített kerékpárút nagy részét, és kicsit megpihentünk a bezdini kolostor udvarán. Délután a Csiky Gergely Főgimnázium udvara és tornaterme megtelt gyulai és aradi diákokkal. Volt, aki röplabdázott, focizott vagy résztvett a tanár–diák kosármeccsen. Hogy mi lett az eredmény? Nem követtük, nem is számított, csak a jókedv, a szórakozás és az együtt töltött idő.

Köszönet mindezért a pályázat irányítójának: Fodor György tanár úrnak.

Három ilyen sűrű nap után nehéz szívvel indultak haza, de május végén mi, aradiak látogatunk el a 75 km-re lévő hangulatos kisvárosba. Reméljük: jövőre, veletek, ugyanitt.

[Fotó: Godó Ákos, és sokan mások]

« A 2 »

« A 2 »