Szakiskolásaink az aradi vagongyárban

szakiskola_vagongyarban_sav

Március 21-én, kedden a Csiky Gergely Főgimnázium szakiskolásainak egy csoportja az Astra Rail Industries gyárat (tehát az aradi vagongyárt) látogatta meg Gerebenics Mihály és Zaiț János szakoktatók kíséretében. 

Tíz órakor fogadtak minket a kettes kapunál. Rövid felkészítőn vettünk részt a munkavédelmi osztályon, majd védősisakot kapott mindenki. A gyárlátogató körút a lemezlerakatnál kezdődött. A lemezeket először rozsdamentesítik, majd számítógépes vezérlésű plazma- és lézervágó berendezésekkel a különböző alkatrészekhez szükséges darabokra szabják.

A leszabott lemez futószalagon a felkészítő műhelybe kerül, ahol a megfelelő formára hajlítják. Elkészül a váz is, amelyre a szerelő műhelyben rögzítik a tartályt (ha tartályvagonról van szó), az ütközőket és a további részeket. A festődében a vagon megkapja a színét, a különböző feliratokat, majd pedig egy sor próbán esik keresztül. Ha minden rendben, a vadonatúj vagon kikerül az udvarra és már gurulhat is a megrendelőhöz.

Láttunk robotvezérlésű hegesztőberendezést, CNC forgácsoló gépeket és sok más korszerű eszközt. Valószínűleg több diákunk is elgondolkodott azon, hogy a vagongyár is egy érdekes munkahely lehet az iskola elvégzése után.

Megjegyzés: ahogy arra számítottunk is, a vagongyár területén, a gyártósorokon és a műhelyekben tilos volt a fényképezés. Az alábbi fotók azért így is jól visszaadják a látogatás hangulatát.

[Fotó: Zsámbok Zoltán]