Meglepetés, avagy a nagy titok…

mikulasgyarban_sav

Meglepetés kiránduláson vettek részt a harmadikos és negyedikes csikys diákok szerdán, november 23-án. Senki (beleértve a szülőket) sem tudta az úticélt. Találgattak ugyan, de „nagy titok” maradt utolsó percig. 

Reggel az autóbuszon csak annyit árultunk el, hogy bő egy órát fogunk utazni. Telt az idő, magunk mögött hagytuk a kilométereket, majd megérkeztünk a Temes megyei Gottlobra. Nagy volt a csodálkozás, amikor leszálltunk és egy gyár udvarában találtuk magunkat.

Uzsonna és egy kis mozgás után kísérő jött értünk és végre bemehettünk. Ekkor derült csak ki, hogy a Mikulás „gyárába” léptünk be, ahol műanyag fenyőket, girlandokat és különféle karácsonyfadíszeket gyártanak az ügyeskezű munkások (Mikulás segítői), már 1998 óta.

Először a karácsonyi gömböket készítő részlegbe látogattunk. Megfigyeltük, hogyan változik át az áttetsző műanyag gömb színes, sziporkázó dísszé. Előbb a festetlen gömböket egy fogasra hasonlító állványra helyezik, majd egy óriási kemencébe tolják, és egy megadott helyre alumíniumdrótot helyeznek (ez lesz az ezüst „festék”, az alapozás). Továbbmentünk. Egy másik kemence ajtaja épp akkor nyílt, óriásgömbök sokasága ragyogott ránk a gyárablakon beszűrődő délelőtti napfényben. Még sokáig csodáltuk a félkész, illetve a már kész gömböket.

A következő részlegen girlandokat és műanyagfenyőket készítettek. Végignéztük, hogyan lesz a nagy ív papírból papírsáv, hogyan fűzik ezeket be egy gépbe, a gépsor végén hogyan lesz belőle girland, más fűzőgépből pedig hogyan bújnak elő fenyőágak. A gyártócsarnok másik felében a fenyők készítésének csínját-bínját tekinthettük meg. Megnéztük, hogy a sok apró fenyőágat mi módon helyezik be a gépbe, ezek hogyan tűntek el néhány pillanatra és hogyan jelentek meg újra meg újra, míg kész nem lett a fenyő.

A csomagoló részlegben egy kis kiállítást is láttunk, hosszú ideig gyönyörködtünk a csillogó díszekben. Kifelé menet ajándékot is kaptunk „Mikulástól”, girlandot és gömböket. Kirándulásunk utolsó állomása a gyár mellett működő bemutatóterem volt, ahol vásárolni is lehetett, kedvünkre válogathattunk a csodaszép karácsonyi dekorációkból.

Reméljük, sikerült meglepetést szereznünk a gyerekeknek a váratlan kirándulással.