Testünk: a belső világ – avagy így nézünk ki valójában

Temesvar_Our_Body_sav

Április 6-án, szerdán (a szalagavató másnapján…) iskolánk A osztályos diákjai (IX. A–XII. A), szám szerint 73-an Temesvárra látogattak Nyári Andrea, Páll Mária, illetve Lehoczky Attila kísérő tanárok társaságában. Célunk a híres, nevezetes Testünk – A belső világ tárlat volt. 

A vonatunk 7:49-kor indult az aradi állomásról és kb. másfél óra múlva már a kiállítás felé gyalogoltunk, ahol sokféle betegséget és testrészt tanulmányozhattunk olyan bábukon, amelyeknek egyszer nevük is volt…

A kiállításon csontoktól kezdve magzatokig bármit megtekinthettünk. Legérdekesebbnek a függőlegesen és keresztben felvágott bábuk, illetve a különféle genetikai betegségekkel rendelkező magzatok bizonyultak, de a tüdőn és a májon lévő rákos megbetegedések, illetve az érhálózat bemutatása is érzékletes (és helyenként sokkoló) volt.

A múzeumban nagyjából két órát töltüttünk el és biztosan rengeteg új információval gazdagodtunk. Az Our body egy olyan kiállítás, amit nem kell kihagyni, hiszen valódi (preparált) emberi testeket legfeljebb akkor láthatunk, ha orvosok vagy talán sorozatgyilkosok vagyunk. (Öhm, utolsó félmondat törölve…)

A kiállítás után szabad programmal következett, amely alatt felfedezhettük Temesvárt egészen 16:40-ig, amikor a vonatunk hazafelé indult.

Összességében egy igen tartalmas napot töltöttünk Temesváron, leszámítva azt, hogy a társaság fele élőhalottként viselkedett az azelőtti napon lévő maturandus miatt.

A kiállításon fotózni, videózni sajtóigazolvány nélkül szigorúan tilos volt (még azzal is csak az első két teremben lehetett volna), ezért illusztrációként a kolozsvári Új Magyar Szó képriportját ajánljuk, ITT.

[Fotó: Zsámbok Zoltán]

« A 2 »