Mi volt ma az iskolában? Érettségi! Na jó, csak szimulálás…

Probaerettsegi_roman_2016_sav

„În seara asta blândă, cu frunzele în rază, / Să mergem în tăcere, gândindu-ne-n trecut, / Pe țărmul gol și negru, când zarea-nmormântează / Un soare care moare, în roșii bălți căzut. Ma ezekkel a sorokkal, Adrian Maniu În seara asta című versével kapcsolatos kérdéseket kellett hogy megválaszoljanak a végzősök, majd a törvénytervezetek közvitára bocsátásáról kellett 150–300 szóban érvelniük, végül pedig Liviu Rebreanu vagy George Călinescu egy regényhőséről kellett 600–900 szavas esszét írniuk. Megkezdődött a próbaérettségi. 

Március 7-én reggel a Csiky Gergely Főgimnáziumban összesen 71 tizenkettedikest és 67 tizenegyedikest vártak a próbaérettségi (avagy érettségi szimuláció) számára előkészített tantermekbe. A felvigyázó tanárok névsort olvastak (mint kiderült, 7 tanuló hiányozott, az ő helyük tehát üresen maradt), a próbaérettségi szabályzatának a tanulókra vonatkozó részeit ismertették, majd a vizsgalapok előkészítésében segédkeztek. Pontban 9 órakor a vizsgabizottság szétosztotta a román nyelv és irodalom próba tételeit, amelyek kidolgozására azután három óra állt a diákok rendelkezésére.

Mindkét évfolyam azonos szerkezetű tételsort kapott, egyedül azok tárgya különbözött: végzős társaiktól eltérően a tizenegyedikesek egy Mihai Eminescu-verset kellett hogy elemezzenek, a mobiltelefonok hasznáról kellett hogy érveljenek, illetve egy tanult mese által bemutatott világképről írtak 600–900 szavas esszét.

Az érettségi vizsga menetét, szabályrendszerét, hangulatát a diákok március 8-án, kedden a magyar nyelv és irodalom próbán, szerdán a matematika próbán, csütörtökön pedig (csak a végzősök!) a választott tantárgyhoz kapcsolódó próbán tudják majd egyre alaposabban elsajátítani, megszokni. Az eredményeket március 18-án fogják közzétenni.

« A 2 »