Amikor a gyakorlat felülmúlja az elméletet… – Látogatás a kisiratosi Máltai Házban

Maltai_Haz_latogatas (1)Annak ellenére, hogy jócskán benne járunk az őszben, november 5-én, csütörtökön verőfényes napsütésben látogatott el a XI. A, illetve a IX. A osztály diákjainak egy csoportja Páll Mária biológiatanár kíséretében a kisiratosi Máltai Házhoz.

Eleinte nem is gondoltuk, hogy a ház falai milyen kedves és esetenként vicces lakókat rejtenek. Megérkezésünk és egy rövid eligazítás után nem sokkal már a szobákat jártuk körbe, igazán őszinte mosolyokat varázsolva minden beteg arcára. Ebédidő után érkeztünk, ezért nem volt alkalmunk mindenkivel találkozni és megismerkedni, de ennek ellenére is rengeteg történetet hallgathattunk végig. Visszarepülve az időben, szerelmi történetektől kezdve a katonaságig minden szóba került igazi, „retró” képekkel társítva. A jó időnek köszönhetően néhányan sétálni is kivitték a ház egy-két lakóját.

Maltai_Haz_latogatas (2)Végeredményben ez a rövid látogatás mindenkinek hasznára vált. Talán sikerült kilendítenünk, hacsak néhány órára is, a betegeket monoton hétköznapjaikból, egy kevés hangzavart is kölcsönözve az amúgy nyugodt és meghitt épületnek. Valamint, ahogyan a cím is sugallja, nem csak száraz biológia tankönyvekből olvashattunk olyan betegségekről, amelyeket a Máltai Házban nap mint nap kezelnek, hanem testközelből is megismerkedhettünk azokkal.

Bízom abban, hogy nem utoljára beszélgettünk a kisiratosi Máltai Ház lakóival, akik biztosan szívesen fogadnak bennünket máskor is.