XX. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

XX_Honismereti_AkademiaIdén 2015. október 24–27 között rendezték meg a XX. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát. A honismeret és a hagyományok iránt érdeklődő ifjúsági találkozó idei helyszíne a magyarországi, Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőkövesd volt.

Az idei téma az iskolatörténet volt, így a résztvevő 33 anyaországi és határon túli (Erdély, Vajdaság) diák Iskolám története vagy Kiemelkedő tanáregyéniségek címmel mutatott be dolgozatot.

A találkozón iskolánkat Sisa Rihárd és Tóthpál Béla XII. A osztályos tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár volt. Iskolánk A Csiky Gergely Főgimnázium történetét néhány vetített kép kíséretében Tóthpál Béla mutatta be, majd a komoly hangnemű iskolatörténet után egy mai vidám iskolahangulatot érzékeltető kisfilmet nézhettek meg a jelenlévők.

A résztvevő diákok közül sokan már visszajáró vendégek, így a találkozó remek alkalom volt a régi barátságok felelevenítésére is. Az élménydús program keretén belül, az érdekes iskolatörténetek és színvonalas előadások mellett kirándulásokon is részt vettünk. Megismerkedtünk Mezőkövesd és környéke matyó néphagyományaival, motívumaival és a környék domboldalában található barlanglakások között barangoltunk. Örök emlék marad Takács István festőművész képkiállítása és a Matyó Múzeum is. Nagy sikere volt a drámapedagógiai játékoknak és a matyó vendégtáncosok által szervezett esti táncháznak is.

Mint minden évben, a találkozó a diák korreferátumok kiértékelésével és a jövőbeli tervek, javaslatok megbeszélésével zárult. A színvonalas együttlétért, a sok élményért köszönettel tartozunk a Honismereti Szövetségnek, valamint a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Honismereti Egyesületnek. Mivel mi ebben a tanévben elballagunk, jövőre már nem lesz lehetőségünk részt venni a Honismereti Akadémián, de szívből reméljük, hogy akadnak majd olyan vállalkozó szellemű csikys diákok, akik átveszik a stafétát és képviselni fogják iskolánkat ezen a rangos rendezvényen. Higyjétek el, megéri!