E. Lockhart: A hazudósok

A_hazudosokFülszöveg:

„Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.
A hazudósok a többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!”

Hát, igazából nem is tudom, hol kéne kezdenem a mondanivalómat, s talán ezért is éktelenkedik egy hát a mondatom elején. Szóval mit is mondhatnék róla? Hogy ilyen könyvet nem olvastam még? Nem, tényleg nem. Hogy különleges volt? Igen, teljes mértékben. Vagy hogy a végén lecsaptam a könyvet az asztalra? Persze, teljes döbbenettel.

És az is teljesen igaz, hogy amikor valaki elment mellettem, rázúdítottam az összes világfájdalmam ezzel a könyvvel kapcsolatban. Utána csak hangutánzó szavakkal fejeztem ki nemtetszésem… És azt követően?… Semmi, csak a gondolatok. Ezeket nem azért írom, mert nem tetszett a könyv… Tetszett, imádtam, talán túlzottan is… De olyan naivan követtem a Sinclair család nyarainak történetét, hogy nem figyeltem arra, mi vár majd a végén.

A történet a Sinclair családról szól. Melynek tagjai magas, okos, gazdag és szőke gyerekek, akiknek minden megadatott az életükben. Cadence Sinclair, akinek a szemszögéből megismerjük a család történetét, súlyos balesetet szenved a család magánszigetén a 15. nyáron, így amnéziában szenved. Mindenki tudja azt a titkot, amelyet neki is ki kell derítenie, visszaemlékezve arra a bizonyos rettenetes és tragikus nyárra.

Egyáltalán nem tudtam, hogy mire számítsak ennél a könyvnél. Megláttam a könyvesboltban, megragadott a borító, s a legközelebbi alkalommal velem is tartott. Azután elkezdtem olvasni… és nem gyanakodtam. Már a felét is elhagytam és még mindig nem gyanakodtam. És most képzeljetek el egy gondolatfoszlányt, ami ott kering egy ideig a fejetek körül s mindent megtesz azért, hogy igenis ráfigyeljetek. És most azt is képzeljétek el, hogy két kézzel elhessegetitek. Így amikor a történet végén abból a szemtelen gondolatfoszlányból igazság lett, magabiztosan leterített egy KO-val. S még az sem érdekelte, hogy fel tudok-e még állni.

A mondanivalót mindenkinek magának kell leszűrni. Mit jelent gazdag családba születni? Milyen társadalmi és faji ellentétek körvonalazódnak a szereplőkben? Van-e jövője egy gazdag–szegény kapcsolatnak?Vagy éppen mivé teszi a családi kapcsolatokat a pénz utáni hajsza?

„– Sose egyél sárga havat – szól közbe Johnny. – Az is egy elég jó mottó.”

„A családban az öregek – anyu, a nagynénik, Papa – életcélja a szép tárgyak felhalmozása. Az nyer, akinek a legtöbb cucca van, amikor meghal. De mit nyer? Ezt szeretném tudni.”

A_hazudosok_2