3, 2, 1, éééés: FELVÉTEL INDUL!… – III. Bánsági Kisfilmfesztivál

Bansagi_kisfilmfesztival_2015_sav

Harmadik alkalommal rendezte meg a temesvári Szórvány Alapítvány a Bánsági Kisfilmfesztivált (korábbi nevén: Bánsági Diákok Kisfilmfesztiválja) a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak és tanárainak részvételével. Az ünnepélyes díjkiosztóra június 9-én, kedden került sor a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermében. 

Mindkét iskolából eredetileg 10-10 diák jelentkezett az idei kisfilmfesztiválra, majd a kezdeti lelkesedés után Temesvárról öt, Aradról pedig hat alkotás jutott a zsűri elé. A Csiky részéről Bacsilla Sándor (X. A), Csomós Roland (X. A), Kurunczi Enikő (IX. A), Mészár Zsófia Alexandra (IX . A), Tóhpál Béla (XI.A) és Zsámbók Zoltán (X. A) készített kisfilmet. A temesvári csapat koordinátora Mauzer Erika, az aradié pedig Ilona János volt, mindketten számítástechnika szakos tanárok.

Az előző évekhez képest lényegesen nehezebb volt az idei téma: Városom magyar személyiségei. Ugye, ez alkalommal nem egy épületről, emlékhelyről, vagy emlékműről kellett filmet készíteni, hanem egy emberről, s ez sokkal komolyabb és időigényesebb feladat, komoly kihívás volt.

A csikys csapat idén is kitűnően helyt állt. Mészár Zsófia Alexandra (IX. A) Túl a színfalakon – Portréfilm Tapasztó Ernőről című alkotása érdemelte ki az első díjat, Tóthpál Béla (XI. A) A Marostól az Everestig – Török Zsolt hegymászó című kisfilmje második díjas lett, Csomós Roland (X. A) Ujj Ágnes nyugalmazott magyartanárról, a Kölcsey Diákszínpad Százszorszép csoportjának rendezőjéről készített kisfilmje pedig különdíjat érdemelt ki. A harmadik díjat Bokor Zalán és Tóth István bartókos diákok Illy Ferencről, a presszógép ősének temesvári születésű feltalálójáról készített filmje nyerte el.

A díjkiosztón dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd először levetítették az összes kisfilmet, így véleményt alkothattunk társaink munkájáról is. Ezt követően a Szórvány Alapítvány részéről dr. Bodó Barna, a Sapientia Egyetem docense méltatta a beérkezett munkákat, kiemelve néhány zsűrizési szempontot, és azt is, hogy mire figyeljünk oda a jövőben. Például azt, hogy a filmben a képek önmagukért beszéljenek, illetve ha mások által készített anyagot használunk (fotókat, rövid bejátszásokat), akkor feltétlenül tüntessük fel a forrást.

Hazaindulás előtt a bartókos vendéglátók pizzával és üdítővel kedveskedtek, amit az éhes diákok hálásan és rendkívül gyorsan el is pusztítottak. 🙂

Ismét van tehát okunk az örömre, a Csiky jelentős sikereket ért el a filmvágás területén is! Ehhez nagyban hozzásegített Pálfi Kinga szerkesztő és László Ferenc operatőr szakmai segítsége, tanácsadása, illetve Ujj János tanár úr útmutatása a lehetséges portréalanyokra vonatkozólag. Köszönjük az ő segítségüket is!

[Fotó: Csomós Roland, Ilona János]