Új év, új végzősök, új szalagavató

maturandus_2015_sav

2015-öt írunk egy napsütéses csütörtökön, április 30-án. Az iskola felbolydult, a szervezők a maximumot próbálják kihozni a még körülöttük uralkodó káoszból, a végzős diákok, az est fénypontjai pedig igyekeznek mindent mesébe illően véghezvinni. Az ünnepség 18 órakor kezdetét veszi, de a Ioan Slavici Klasszikus Színház ajtaján még azután is sorra érkeznek a büszke szülők, rokonok és barátok. 

Mezőségi tánccal indul az ünnepség, amelyet Arros Katalin, Papp Enikő, Ruscsánszky László és Sisa Rihárd ad elő. A két műsorvezető, Kócsó Alexandra és Sisa Rihárd üdvözli a jelenlévőket, megkülönböztetett tisztelettel Király Andrást, az Oktatási Minisztérium államtitkárát és Bognár Levente alpolgármestert, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnökét.

A tizenegyedikesek nevében írt bátorító beszédet a két bemondó tolmácsolja, majd Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója lép a mikrofonhoz. „Mi, felnőttek, tanácsot adhatunk, de kész életprogramot, receptet a sikeres pályafutáshoz nehezen tudnánk összeállítani egy más nemzedéknek. El sem fogadnák Tőlünk.” – hangsúlyozza beszédében, majd egy Adamis Annától származó idézetet említve jelzi a végzősöknek: „A holnapoknak minden kulcsa a ti kezetekben van. Vigyázzatok, hogy jól használjátok ezt a kulcsot.”

A XII. C osztály Tóthpál Renáta osztályfőnökkel együtt Antoine de Saint-Exupéry híres regénye, A kis herceg feldolgozásával lép színpadra. A produkciót zenekar kíséri, melyben Pálfi Kinga és Lőke Henrietta énekel. Ezután kalotaszegi táncot ad elő a nyitó műsorszám négy néptáncosa, majd a színpadon egy volt csikys diákot köszöntünk. Király Andrea ügyvédnő, aki éppen 10 évvel ezelőtt, 2004-ben érettségizett, a felnőtt életbe belépni készülő generáció számára ad útmutatást a társadalmi szabályok és törvények viszonyáról.

Iskolánk néptánccsoportja szatmári táncokat mutat be Sztankó Károly néprajzkutató, néptáncoktató koreográfiája alapján, majd egy újabb végzős osztály lép színpadra. A XII. B-sek által előadott Bukott turista című produkció szórakoztatónak és hitelesnek bizonyul, hiszen ők az iskolai élet „jól bevált” paródiáját mutatják be a közönségnek. Folytatva a derűs, fiatalos, lendületes vonalat, a XII. A osztály egy zenés-táncos műsorral „robban be”, melyben Páll Mária osztályfőnökkel együtt ropják Bruno Mars Uptown funk című számára.

Álmodd meg a csodát, Leszek a dal – e két szerzeményt adja elő iskolánk kórusa Szabó Csilla zenetanár irányításával, illetve két gitáros, Csiszár Balázs és Kurunczi Viktória kíséretében. Szólót énekel Păcurar Ariana, Simon Beatrix és Demeter Márk Christopher. A társastánc csoport Erdélyi Kinga testnevelés tanár koreográfiája alapján egy dinamikus salsával készült.

« A 3 »

A sokféle műsorszám után következik az est fénypontja, a szalagok feltűzése. Előbb a soron következő osztály (a XII. A, XII. B, XII. C) osztályfőnöke kapja meg a Maturandus – 2015 feliratú szalagot, majd Páll Mária, Kreitler Tímea, illetve Tóthpál Renáta avatja jelképesen felnőtté tanítványait a szalagok feltűzésével és egy-egy szál virággal.

Az estét a legszebb és legmeghittebb produkció zárja, a végzősök keringője, Erdei Emese testnevelés tanárnő és Murvai Dávid, volt csikys diák koreográfiájában. A tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok, valamint pedagógusaik számára egy kis séta után a Jelen házban folytatódik az est a szalagavató bállal. Ott titkos szavazás nyomán Pálfi Kingát (XII. C) választják meg bálkirálynőnek és Wittmann Ervin Rudolfot (XII. A) bálkirálynak.

Az idei nagykorúsítottak receptet és kész programot tehát nem, de a kezdő löketet megkapják a felnőtté válás útján, amelyen reményeink szerint mindent megtesznek céljaik és a boldogság elérésének érdekében. Ehhez kívánunk nekik sok sikert és kitartást!

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia, Csomós Roland, Ilona János]

« A 3 »

—————————————————————

A szalagavató ünnepség szervezői köszönetet mondanak a rendezvény nagylelkű támogatóinak, akik a következők voltak: Bognár Levente alpolgármester úr, Baranyi Rebeka, S.C. Gameplay Kft., Flamingó virágüzlet, S.C. Serand Kft., Farmec illatszerbolt, S.I.S. Events.