Pénteki agytorna

Zrinyi_2015_sav

Péntek délután 14 óra körül kezdtek a Csiky Gergely Főgimnázium folyosói, majd osztálytermei megtelni Arad megyei tanulókkal. 283 matematikát szerető kis- és nagydiák jelentkezett a hagyományos Zrínyi Ilona Matematikaversenyre.

Arad megye 11 általános iskolájából, a Csiky Gergely Főgimnáziumból és két elemi iskolából gyűltek össze a gyerekek. Korosztályuknak megfelelően 60, 75 illetve 90 percet dolgozhattak a 25 vagy 30 kérdésen. Nem kis munka volt számukra megtalálni a helyes választ, a néha nagyon is tekervényesen megfogalmazott feladatszövegből. 17 órára már ki is ürült az iskola és (reméljük, minél több jó válasszal) a kódlapok csomagja elindult Magyarországra, ahol számítógép segítségével fogják azt kijavítani. A www.mategye.hu honlapon levő megoldókulcs segítségével a diákok már ki is számolhatják a saját pontszámukat, de a sorrend csak a hivatalos eredményhirdetéskor derül ki.

Az idei verseny egy szempontból rendhagyó is volt. A Tanügyminisztérium azon határozata, miszerint részvételi díjas versenyt iskolák nem rendezhetnek, megnehezítette a szervezők dolgát. Egy magyarországi cég felvállalta a határon túliak feladatlapjainak és kódlapjainak ingyenes kinyomtatását, iskolák és magánszemélyek önzetlen támogatásának köszönhetően pedig sikerült a verseny szervezéséhez szükséges anyagi hátteret biztosítani.

A díjkiosztó ünnepség várhatóan március 10-én, kedden 16 órakor lesz, a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád teremben. Addig is szívesen várjuk azoknak a támogatását (pénz- vagy tárgyi jutalomként), akik szívükön viselik egy olyan verseny fennmaradását, amely minden februárban lázba hozza a matematikát kedvelő diákokat és, nem utolsó sorban, a szülőket is.

[Fotó: Csomós Roland]