TT = Talentum Temesváron

Talentum_2015_sav

Február 13-ától 15-e reggeléig, egy izgalmas marketing fogást kihagyva (Valentin-nap…), ötfős csapatunk – Bold Barbara, Ilona Judit (X. A), Ilona Eszter, Zaharie-Gulyás Ábel (XI. A), Szabó Izabella (XII. A) – Hevesi Éva földrajztanár kíséretében bebizonyíthatta tehetségét a természettudományok és informatika terén. Mégpedig a temesvári Talentum versenyen, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Balassi Intézet és a Bartók Béla Alapítvány támogatásával szerveztek meg.

Amit tudni kell a fent említett  versenyről, az az, hogy két internetes forduló alatt összegyűjtött pontok alapján 40 diák jutott tovább Temesvárra, ahol több megye diákjai mérték össze tudásukat, közöttük mi is. 

Érkezésünk után nem csak a Bartók Béla Elméleti Líceum szervező tanárai, hanem a Diákönkormányzat (DÖK) tagjai is próbálták a lehető legjobb szórakozást biztosítani, hisz a megnyitó és a szívélyes fogadtatás után Temesvártúrára indultunk, ahol megfordultunk az Építészeti Egyetem Vasbeton és acél tanszékén, illetve a Temesvári Nyugati Egyetem Fizika tanszékén és az Experimentáriumban, ahol rengeteg új és érdekes tudományba üthettük bele az orrunkat. Persze ez sem a „csakúgy” kategóriába tartozott, hiszen minden egyes 4-5 fős csapat egy feladatlapot is kapott, amelyet a bemutatók alatt ki kellett tölteniük. Ezeket az este folyamán javító tanárok pontozták és az így született eredmények a versenyen összegyűjtött pontokhoz adódtak hozzá.

Másnap reggel, azaz szombaton, 14-én, kilenctől megkezdődött a verseny, ahol a négy típusú feladatlap közül (fizika, biológia, kémia és informatika) kettőt kellett kiválasztani és remélhetőleg a lehető leghelyesebben meg is oldani.

A háromórás verseny és a jól megérdemelt ebéd után minden versenyző és kísérő diák nyakába vette a várost. Temesvár csak egy ugrásnyira van Aradtól, de egy hetet mégis érdemes lenne ott tölteni, már csak a sok színes és barátságos kávézó és étterem  miatt is. A Scârț a mi KF-ünk, a fagyi isteni, a könyvesboltban pedig még azóta is ott ücsörögnék.

Délután öt órától az eredményhirdetés következett, amit némi zűrzavar miatt a színházi előadás után (Piszkos meló) meg kellett ismételni, így kiderült, hogy Ilona Judit I., míg Bold Barbara II. helyezést ért el a tizedikesek között. A nagyobb évfolyamos társaink is szép eredményt értek el.

A kétnapos program az elejétől a végéig be volt táblázva, ezért a sok tapasztalat mellett ki is merültünk, de összességében mindenki jól szórakozott és ami a legfontosabb: sok új ismerőst szerzett.

U.i.: Ha jövőre is megszervezik a Talentum versenyt, mindenkit arra bíztatok, hogy jelentkezzen. Ez nem egy „olyan” verseny… ez más. Jobb, felszabadultabb. És közvetlenebb. És „sokújbarát”.

[Fotó: Ilona Judit]