„Arra törekedtünk, hogy az egész iskolát bevonjuk…” – A Magyar Kultúra Napja a Csikyben

Verskaravan_MKN_2015_sav

Január 22-én 26. alkalommal emlékezünk a Magyar Kultúra Napjára, és arra, hogy 1823-ban, ugyanezen a napon, Kölcsey Ferenc tisztázta le a Himnusz kéziratát. Iskolánkban reggel 8 óra előtt a folyosón gyülekeztek a szavaló diákok, hogy a becsengetést követően minden osztályt végigjárva elmondhassanak két verset az esemény kapcsán. Általános iskolás és líceumi osztályos diákok jelentkeztek versmondásra, és párosan indultak el a csengő megszólalásakor.

Akik nem olvasták előtte egy nappal a weblapos bejegyzést, bizonyára meglepődve fogadták, hogy a hagyományos tanórát egy kis kultúrával fűszerezték a versmondók. A szépen előadott költeményeket természetesen taps és elismerés követte a hallgatók részéről. A megemlékezés Rudolf Ágnes és Nyári Melinda irányításával zajlott. Versmondás után megszólaltattunk néhány szavaló diákot is. 

– Saját magadtól vagy esetleg magyartanárod ösztönzésére örvendeztetted meg diáktársaidat egy verssel a mai napon?
Tóthpál Eszter (VI. A): – A magyartanárom ösztönzött erre a feladatra, és utána nagy örömmel fogtam neki verset tanulni.
Sisa Rihárd (XI. A): – Rudolf Ágnes tanárnő kért fel erre a megtisztelő küldetésre, viszont az általam szavalt vers az egyik kedvencem.

– Szerinted jó volt ez a kezdeményezés a magyartanárok részéről?
T. E.: – Igen, jó ötletnek tartom. Fontos, hogy tiszteljük a nyelvünket, és legalább egyszer egy évben emlékezzünk erre a napra.
S. R.: – Természetesen. Meg kell ragadni minden alkalmat, hogy a kultúránkat, hagyományainkat és gyökereinket ne felejtsük el. Sőt, ha lehet, akkor tovább őrizzük.

– Van-e kedvenc versed?
T. E.: – Nincs kedvenc versem, de a szabadidőmben szoktam olvasni. És nagyon sok versmondó és mesemondó versenyen szoktam részt venni.
S. R.: – Van, több is. Például a Nemzeti dal, amit még általános iskolás éveimben szavaltam, aztán Adytól A Hadak Útja és A muszáj Herkules.

Rudolf Ágnes magyartanárt is megkérdeztük az esemény kapcsán.

– Tavaly versek voltak az iskola folyosójára kiragasztva, melyeket el lehetett olvasni. Idén versmondással és vershallgatással emlékeztek meg iskolánk diákjai és tanárai. Hány diák szavalt összesen?
Rudolf Ágnes: – A licisták közül összesen nyolc diák szavalt, a kisebb osztályokból pedig szintén nyolcan vettek részt.

–  Mióta emlékezünk erre a napra a Csikyben?
R. Á.: – Hogy pontosan mikortól emlékezünk a Csikyben erre a napra, nem tudom megmondani. A tanárok természetesen mindig felhívták a diákok figyelmét ennek a napnak a jelentőségére, de már a tavaly is arra törekedtünk, hogy az egész iskolát bevonjuk valamiképpen, és együtt ünnepeljünk. Idén ezt ismét sikerült elérni.

–  Vannak-e már tervek a jövő évre?
R. Á.: – Még nincs konkrét elképzelésünk, miként ünnepeljük meg jövőre a Magyar Kultúra Napját, de egy biztos: jövőre is minél több diákot szeretnénk bevonni. Ha valakinek van egy jó ötlete, örömmel fogadjuk.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia, Csomós Roland, Zsámbok Zoltán] 

Az Aradi Hírek weboldalán Pataky Lehel Zsolt riportját is meghallgathatjuk a csikys verskörútról.