Csiky-naptár a 2015-ös évre

Csiky_naptar_2015_sav„Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyjának a beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell hogy illesse gyermekeinket. A népi játékok s a néptánc gyakorlása kifejleszti a diákokban a rendszeres munka természetes igényét, a művészi előadásmód kivitelezését, illetve egyfajta fogékonyságot a múlt és a jelen értékeinek befogadására.”

Ezek a mondatok – Sztankó Károly néprajzkutató, magyar–néprajz szakos tanár, néptánc- és drámapedagógus, óvodapedagógus gondolatai – vezetik be a Csiky Gergely Főgimnázium 2015-ös naptárát. Amely, nem nehéz kitalálni, az iskola néptánccsoportjainak elmúlt 5 évi tevékenységét eleveníti fel sok-sok fotó segítségével. S amelyet bátran ajánlunk a néptáncos lányok és fiúk, szüleik, hozzátartozóik, illetve minden aradi néptánckedvelő figyelmébe.

Az általános iskolai osztályok, illetve a középiskolás (kollégiumi) diákok Sztankó Károly által koreografált néptáncos fellépéseit időrendi és tartalmi sorrendben tekinthetjük át a naptár oldalain. A 2010 és 2014 közötti szalagavatók pillanatképei után az Alma Mater Alapítvány 20 éves évfordulóján, illetve a végzős bentlakók búcsúztatási ünnepségén, 2011. júniusában készült fotók következnek. Külön oldalon látható a kollégium hagyományőrző csoportjának fellépése a XI. Alma Mater Véndiák-találkozó alkalmából szervezett néptánc-gálán, 2011. szeptember 30-án. A naptár további oldalain pedig a 2012-es, 2013-as és 2014-es évzáró néptánc-gála pillanatai elevenednek meg, korosztályokra (0–4., 5–8., illetve 9–12. osztályosok) csoportosítva.

Bízunk benne, hogy a bevezetőben idézett gondolatok folytatását ez a naptár is sikerrel illusztrálja: „Összességében egy csodálatos világ részesei lehetünk, ha a táncokkal megismerkedünk.”

Az Arad Municípiumi Kulturális Központ támogatásával megjelent igényes arculatú kiadvány korlátozott számban még hozzáférhető a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán.