Alternatív nyelvtanóra, avagy nyelvőrök a Csikyben

Nyelvtanora_Magyari_Saraval_2014_sav

De hol? Mikor? S hogyan? December 9-én, azaz kedden, 13 órától, a Csiky könyvtárában néhány X., XI. és XII-es diák részt vett egy bizonyos magyarórán. Azaz egy nyelvtanórán. S most jönne az a kérdés, hogy épeszű diák miért venne részt önszántából egy ilyenen… A válaszom az, hogy ez nem akármilyen nyelvtanóra volt. Tulajdonképpen azt is elfelejtettük, hogy egyáltalán valamiféle óra lett volna. Hogy miért? Mert interaktívan, játszva ismertünk meg új dolgokat.

Az alternatív tanórát dr. Magyari Sára, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa és két hallgatója, György Henrietta, illetve Varga Ivett Barbara tartotta meg. Az óra első felében különböző feladatokat kaptunk, amelyeket minél kreatívabban kellett megoldanunk, felhasználva csekélyke nyelvtantudásunkat is. Első feladatunk egy keresztrejtvény megoldása volt, amit a két hallgató bemutatkozása alapján kellett kitöltenünk, megkapva a helyes választ, amely egyben a lányok küldetése is, hiszen ők NYELVŐRÖK s a magyar nyelvet védik. 

S vajon mit jelent az, hogy arcpálma, képbolt, kékfog, öncsi vagy esetleg az a kifejezés, hogy megpókolni valakit? A fenti szavakat kellett megmagyaráznunk a második feladatban, ahol a megoldások talán kicsit abszurdnak s nyelvellenesnek tűntek. Hisz ki mondaná egy szelfinek azt, hogy öncsi, vagy a bluetoothnak azt, hogy kékfog?!

A legnagyobb kihívást az utolsó feladat jelentette számunkra, amelyben egy Petőfi Sándor és Chuck Norris közötti párbeszédet kellett írni, különböző stílusban. Íme két részlet:

„– Lájkolom az anyád tyúkját, de kajakra!
– Te sehonnai bitang ember! Ez egy irodalmi mű! Tiszteld!
– Ne ugrálj, szétnyomlak!
– Ejj, ráérünk mi arra még!”

„– Hé, Sanyi, te mennyire ápolod az anyanyelved?
– Szeva, Chucky, ápolni? Tuti! Én írni verscsi, te micsi?
– Még egy ilyen mendemonda s a fejed a betonba!
– Most miért harizol? Legyen előbb szercsi, puszcsi!
– Itt az idő, most vagy soha, álljunk ketten egy oldalra és ápoljuk a muternyelvet!”

Az interaktív óra második fele arról szólt, hogy dr. Magyari Sára bemutatta a Partiumi Keresztény Egyetemet, kiemelve annak előnyeit, majd az óra fennmaradt részében a jövőbeli, illetve tanulmányi terveinkről érdeklődött, s amint az kiderült, a nagyváradi egyetem majdnem mindenki számára megfelelő képzést tud nyújtani, anyanyelvünkön.

[Fotó: Csomós Roland]