Vajon tudják, hogy karácsony van (lesz)?…

Mint tudjátok, Afrikában (még mindig) tombol az ebola, immár több ezer ember halálát okozva. A Band Aid ebola-járvány elleni harcra mozgósító Do They Know It’s Christmas? című dala 2014. november 17-én került fel a YouTube-ra.

BandAid30A Band Aid először 1984-ben jelentkezett egy rendkívül sikeres számmal, amely az etiópiai éhínségre hívta fel a világ figyelmét. Akkor többek között Phil Collins, David Bowie, Sting, George Michael és Bono énekelt a felvételen, és összesen 8 millió font bevételt gyűjtöttek össze az éhező afrikaiak javára.

Az akkori dalszöveget a mostani verzióban megváltoztatták, hogy az ebola-járvány okozta válságra hívja fel a világ figyelmét. A mostani verzióban a One Direction, Emeli Sandé, Rita Ora, Ed Sheeran, Bono, Ellie Goulding, Sam Smith, Chris Martin és sokan mások szerepelnek.

Az ebola elleni küzdelem jegyében egy másik kezdeményezés is indult. Egy kétperces videóban számos világsztár, köztük Matt Damon, Ben Affleck, Morgan Freeman, Bono és a focista Pet Mertesacker néz a kamerába, teljesen szótlanul. Michael Elliott, a One Campaign névre hallgató kezdeményezés vezetője szerint rendkívül hatásos, hogy a hírességek nem mondanak semmit a videóban, csak egy pár mondatos felirat magyarázza el, hogy máris túl sokat várt az emberiség némán az ebola megfékezésével.

A sztárok által szervezett jótékonykodás példa lehet arra, hogy képesek vagyunk összefogni a jó ügy érdekében. Szóval szabad lájkolni és megosztani a videókat, szabad a sulis Cipősdoboz-akción részt venni, illetve a sütivásárokon támogatni azt, amire éppen gyűjtenek. A sulis mikulásozás alól se bújjatok ki, nincs annál szebb, mint ha segítetek valakinek, ha valakinek mosolyt csaltok az arcára. Ez ennek az ünnepnek az igazi értelme.