Portréfotózás – kit és hogyan?

Portrefotozas_kepzes_sav

Október 11-én, szombaton zajlott le iskolánkban egy, a portréfotózásról szóló képzés. Ezen a fotográfia művészete iránt érdeklődő csikys diákok és volt diákok vettek részt.

A képzésen Báthori Zsigmond (A-FIAP) fotós beszélt a jelenlévőknek a portréfotózás fogalmáról, fajtáiról, a fény fontosságáról és sok minden másról. Az elméleti oktatás a tanfolyam első fele volt, amit egy kültéri gyakorlat követett. Mindenki kipróbálhatta magát a portréfotózás műfajában, majd a munkáját a tanfolyam-vezető értékelte. 

Ezután következett a tevékenység harmadik és egyben utolsó része, melyben minden résztvevő kiválasztott egy általa elkészített fotót, s azt a tanfolyam-vezető szerkesztette a kép készítőjének elképzelései alapján. A kisebb szünetekben az előadó válaszolt a jelenlévők kérdéseire, tanácsokat adott ezekkel kapcsolatban. A vártnál kisebb létszám miatt a képzés még a szombati napon véget is ért.

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy egyedülálló, hasznos és érdekes alkalom volt a Báthori Zsigmond fotóssal közösen eltöltött néhány óra. Az elméleti és a gyakorlati tevékenységek után biztos, hogy más szemmel és más kamera-beállításokkal tekintenek majd leendő alanyaikra a szombati képzésen résztvevő csikys diákok és volt diákok.

[Fotó: Bacsilla Sándor]