„A legnagyobb Gólyashow!”

golyabal_2018_sav

Ez volt a címe a Csiky Gergely Főgimnázium idei gólyabáljának, amely a „The greatest Showman” (A legnagyobb showman) című film köré épült fel és idén ismét az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban került megrendezésre, december 3-án.

Az amerikai zenés film központi témája egy különleges cirkusz, Phineas Taylor Barnum legendás Barnum cirkusza. A cirkusz témája ihlette, káprázatosan feldíszített színpadon elsőként Ilona János tanár úr (a későbbi műsorvezető) tűnt fel Barnum, a cirkuszigazgató szerepében igazi táncos show-t adva elő a film főcímdalára. Majd bekapcsolódtak a tizenkettedikes diákok is, tánccal megelevenítve egy cirkuszi forgatagot, végül átadva a teret a főszereplőknek, a kilencedikes gólyáknak, akiket már pontoztak is ebben a műsorszámban, mégpedig a tánctudásukat, ritmusérzéküket mérték föl. A tánc koreográfiáját Mezei Evelin és Spier Szilvia XII. A osztályos tanulók állították össze.

Az alkalomhoz illő, cirkuszi színes kavalkádra hasonlító öltözékükben a gólyák további 5 próbatételen keresztül uralták a színpadot. Első megmérettetésük a különprodukció volt, amit 2-5 személyes csapatokban adtak elő, de személyenként pontozta a zsűri. Fontos szempont volt, hogy lehetőleg a témához kapcsolódjon a különprodukció is. A kvízkérdések során azt mérték fel a szervezők, hogy a gólyák mennyire végezték el a „házi feladatot”, azaz mennyire ismerték a filmbéli karaktereket és történéseket.

Izgalmakban nem volt hiány a következő versenyszám alatt sem, amelyhez vattapamacs, krém és egy kis ügyesség is szükséges volt. A színpad elején és hátulján elhelyezett asztalok között kellett minél több vattapamacsot átjuttatni a kezek használata nélkül, oly módon, hogy az orrukat krémbe mártották, majd így próbálták hozzárögzíteni a vattapamacsot és letenni a másik asztalon. Az árgus szemmel figyelő és pontozó tizenkettedikesek erre mindössze 2 perc időt hagytak, de az ügyes gólyák legtöbbjének sikerült 10-14 pamacsot is átjuttatni.

Ha a gólyák azt gondolták, hogy a nehezén túl vannak, nagyot tévedtek, mert az ezt követő produkció volt csak igazán bonyolult. A színházi produkciókhoz szükséges mimikát, rögtönzést igénybe véve 5 fős csapatokban egy-egy szituációt kellett folytatniuk egy előre megadott bevezető helyzetből kiindulva: Lakatlan szigeten, Párterápia, A mennyország kapuja előtt, Dolgozat előtt, Fegyelmi tárgyaláson. Ráadásul valamennyi gólya az általa húzott tulajdondság (szenvedélyes, dühös, unott, ingerült stb.) szerint kellett hogy eljátssza a szerepét.

Az utolsó próbatételhez érkezve a szervezők úgy gondolták, hogy a gólyáknak a nagy izgalom hatására sürgősen egy kis szénhidrát-bevitelre van szükségük, ezért egy-egy csomag keksszel érkeztek a színpadra. Fel is csillant volna gólyák szeme, ha a műsorvezető nem közli a kegyetlen szabályokat. Akkor lehet enni a kekszből, ha ezt a homlokukról a szájukba az arcizmok és a fej finom mozgatásával le tudják juttatni, kéz használata nélkül. (Ezt kísérletező kedvű olvasóink is nyugodtan kipróbálhatják, de nem árt, ha seprűt, lapátot is jó előre bekészítenek … J )  Az elsőre lehetetlennek tűnő próbát tízen teljesítették, és lehet, hogy még további sikerek is születtek volna, ha nem állítják le a próbát a szervezők, mert pont csak az első 10 versenyzőnek járt.

Aztán hátra volt még a gólyaeskü, amire gólyáink a fáradtságtól már nemigen figyelhettek oda, különben hogy is fogadhattak volna meg olyasmit, például, hogy nem fognak a dolgozatoknál puskázni, sem a vécén cigizni, de ami ennél is hihetetlenebb, hogy 10-est írnak majd a biológia teszten??!!

A zsűri – Ruja Ildikó angol- és magyartanár, a Csiky Gergely Főgimnázium nevelési igazgatója, Erdei Emese testnevelés tanár, Vékony Zsolt József református lelkipásztor, iskolánk protestáns hitoktatója, Veres Krisztina, a Tracon Electric Kft. igazgatója, Szabó Eleonóra, az Esac Design Kft. igazgatója, Sáfár Boglárka (X. A), a tavalyi gólyakirálynő és Ádámcsek Nándor (X. C), a tavalyi gólyakirály – elvonult pontszámokat összesíteni, a gólyák is elegáns ruhát ölteni, közben pedig a közönség különprodukciókat láthatott. Elsőként a Lost in Reality nevű együttes lépett fel három zeneszámmal, utánuk a Tango Evolution tánccsoport salsát táncolt, végül egy ügyes mazsorettes kislány, a harmadik osztályos Kiss Zita kellékes szóló száma következett, természetesen a cirkusz témájában.

Elérkezett a várva várt pillanat is, az eredményhirdetés. Elsőként a weblapos népszerűségi szavazás nyerteseit ismerhettük meg, azaz Ménesi Viviennt és Back István Leventét (IX. A). A diáktanács által szervezett Gólyahét két győztese Andó Nándor Örs és Spier Alexandra (IX. A) lett.

Az idei gólyabál győzteseit Ruja Ildikó, a zsűri elnöke hirdette ki: az első helyen Mureșanu Erika (IX. A) Andó Nándor Örs (IX. A) végzett, tehát ők lettek a nyertes gólyák, a II. helyen Ménesi Vivienn (IX. A) és Back István Levente (IX. A), a III. helyen pedig Ormos Alex (IX. B) és Lacsán Zsófia (IX.C) végzett.

Gratulálunk a győzteseknek és minden gólyának, köszönet a szervezőknek! Ügyesek voltatok!

[Fotó: Fodor Tímea, Kurunczi Ferenc]

« 1 A 3 »

Generációs különbségek a családban

generacios_kulonbsegek

Folytatja a szülőknek szóló előadás-sorozatot a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert pályázatának köszönhetően, melynek címe: Tájékozott szülő – boldog gyermek, avagy amikor a szülő is jár iskolába. December 12-én 17 órakor a Tóth Árpád teremben a békéscsabai Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus, főiskolai docens a generációs különbségekről fog beszélni.

Az értelmező kéziszótár szerint a nemzedék vagy generáció fogalma nem más, mint azon emberek összessége, akik nagyjából azonos korúak és azonos korban is élnek (Magyar Értelmező Kéziszótár, 1980). Tradicionálisan a nemzedékek váltását az az időtartam határozta meg, amely a szülők és az utódaik születése között telt el. Ez esetben egy-egy generáció akár húsz-huszonöt éves intervallumot is felölelhet, ami a mai gyorsan változó világ esetén irrelevánssá vált. Így napjainkban már nem ezt a meghatározást alkalmazzák a generációk meghatározásnál, hanem inkább szociológiai szempontokat vesznek figyelembe (McCrindle – Wolfinger, 2010).

„Bezzeg az én időmben” – mondták sokszor a szüleink, és néha mondjuk mi is ugyanezt a gyerekeinknek, pedig teljesen normális, hogy a világ már nem olyan mint 30 évvel ezelőtt!

Az előadás segíteni fog megérteni a gyerekeinket, azt, hogy miért is gondolkodnak és cselekednek másképp, mint mi, vagy mint ahogy mi elvárnánk.

Az előadáson való részvétel ingyenes! bethlen_s

Életvezetési tréning végzősöknek

rose_csapatepito_vegzosoknek_sav

December 6-án, csütörtökön délelőtt egy körülbelül öt órás csapatépítő tréningen vettünk részt, mi, a XII. A, B és C osztályos diákok. Előzetesen azon morfondíroztam, hogy mivel is fogjuk ezt a hosszú időt eltölteni… Arra számítottam, hogy különböző kérdőíveket töltünk majd ki, és azok alapján fogjuk megállapítani,hogy mivel is szeretnénk foglalkozni, illetve egyfajta útmutatással segítenek majd. Talán beszédek is lesznek, különböző egyetemeket és munkalehetőségeket mutatnak be, mi pedig esetleg véleményt mondunk vagy kérdezünk, ha valamit nem értünk. Nos, szerencsére, egészen máshogy alakult az egész!

A ROSE Projekt* által, Major Zsolt Balázs szegedi pszichológus vezetésével egy pályaorientációs csapatépítő tréningen vettünk részt. Az elején különböző csapatjátékokat játszottunk, például, egy hullahopp-karikát kellett egy-egy ujjal érintve, egyszerre mozgatva leengedni a földre úgy, hogy azt egy pillanatra sem engedhettük el, vagy plüss állatokat kellett átjuttatnunk a díszterem egyik végéből a másikba úgy, hogy azt Zsolt ne vehesse észre. Összedolgozott mindenki és megpróbáltunk figyelni is egymásra. Ehhez türelmesnek kellett lenni és alkalmazkodni kellett a helyzetekhez, annak érdekében, hogy az egész csapat együtt tudjon működni. Ráadásul a csapat nem 10-20 emberből állt, hanem több mint 60-ból, és ez így még nagyobb kihívást jelentett. Sikerült, és ezt a segítőnk, Zsolt is büszkén jelentette ki.

A csapatépítő játékok után Zsolt némi tanáccsal látott el minket és persze mi is kérdezhettünk, ő pedig, ha tudott, szívesen válaszolt azokra. Nem egy sablonos bemutatót néztünk, hallgattunk végig, hanem a témát érzelmi, értelmi és hozzáállási oldalról is körüljártuk. Megértettük, hogy az elsőre negatív érzést kiváltó dolgoknak is megkereshetjük a pozitív oldalát, s ez rögtön változtat a helyzeten, vagy legalábbis azok szubjektív megélésén, megítélésén. Nem gondoltam volna, hogy ezen a pályaorientációs trainingen egy ilyen löketet kapok és önbizalmat, hogy igenis a dolgokat nem próbálni, hanem elérni kell és megvalósítani őket.

Örülök, hogy ezúttal nem kifejezetten a tanulásról vagy a jövőbeli munkánkról beszéltünk, hanem magunkról, a mi gondolatainkról, és arról, hogy mindig magunkból induljunk ki. Örülök, hogy részt vehettem ezen a tréningen, s örülök az ott kapott élményeknek!

* ROSE (ROmanian Secondary Education) – a Világbank által 2015 októberében elindított oktatási projekt, amely a középiskolai és felsőfokú iskolaelhagyás csökkentéséhez és az érettségizettek arányának növeléséhez igyekszik hozzájárulni (Szerk. megj.)

[Fotó: Horga Annamária]

Táborpólós nosztalgiázás, kötélhúzással

kotelhuzas_sav

Idén november 13-án volt a nemzetközi „Vedd fel a tábori pólód nap”. Ebből az alkalomból a Diáktanács arra gondolt, hogy egy kicsit visszahozza az iskolába azt a nyári, könnyed, vakációs hangulatot, amelyet oly nagyon hiányolunk mi, diákok.

Az eredeti elképzelés szerint a diákok azt a felhívást kapták, hogy viseljenek táborokban kapott, különböző kampányok során szerzett, vagy akár csikys pólókat is (már aki rendelkezik hasonlóval), hogy ezzel is emlékeztessük magunkat a kedvenc nyári élményeinkre. Ám ahhoz, hogy egy kicsit feldobja ezt a napot, november 22-én, pénteken a nagyszünetben kötélhúzó versenyt hirdetett a Diáktanács az osztályoknak.

Így hát mi, csikysek november 22-én tartottuk meg a saját táborpóló-napunkat, egybekötve azt egy jó hangulatú, táboros tevékenységekre emlékeztető kötélhúzással. A versenyre összesen 8, négy fős csapat nezevett be, köztük két általános iskolás csapat is. A játékosok nem hagyták magukat megijeszteni a csípős hidegtől, minden erejüket felhasználva húzták a kötelet. Mindenkinél erősebben húzta a kötelet a X. C osztály négy képviselője (Krucsai Richárd, Kutnik Máté, Molnár Roland, Nagy Krisztián). A második helyen végzett a X. B osztály négyese (Heredi Richárd, Lovas Patrik, Molnár Szabolcs, Spasnici József), harmadik helyezést pedig a XI. C osztály csapata (Fodor Ákos, Kocsis Norbert, Pol Norbert és Simon Botond) ért el. Természetesen a részvevők jelenlétét és fizikai erőfeszítéseit egy-egy kisebb csokival hálálta meg a Diáktanács, hiszen az elvesztett energiát mihamarabb pótolni kell. :)

A szervezők külön örömére szolgált, hogy a csapatok megmérettetése után, többen is beszaladtak és helyet foglaltak a kötél két oldalán, így egy „közös” húzással zárhattuk le ezt a 20 perces vidámságot.

[Fotó: Vajda Noémi]

« 2 A 3 »

Első bevetésen az új könyvkommandósok

kkk_elso_bevetes_sav

November 14-én 26 könyvvel bővült iskolánk könyvtára. Kicsik s nagyok számára egyaránt vásároltunk könyveket, amelyek, reméljük, elnyerik a diákok tetszését! Osztályunk, a X. A, lelkesen várta a megrendelt könyveket, amiket az adományokból és az aprópénzgyűjtési akcióból befolyt összegből vásárolhattunk meg.

Szerda reggel izgatottan nyitottuk ki a dobozt, benne a könyvekkel, hisz osztályunk most először „könyvkommandózott”. Rudolf Ágnes magyartanárnő irányításával első alkalommal szervezte meg osztályunk az aprópénzgyűjtést, később pedig a könyvek kiválasztását és megrendelését. Próbáltunk olyan könyveket választani, amelyek között fiúk és lányok is találjanak kedvükre valót. Többek közt Leiner Laura új regénye, a Maradj velem is felkerült iskolánk könyvtárának polcára, de a kisiskolásokra is gondoltunk, 14, elsősorban az ő korosztályuknak szóló kötetet vásároltunk. A könyveket iktattuk, majd bevezettük őket egy elektronikus adatbázisba is, s elárulhatjuk nektek, hogy a könyvkommandó leltárán már 328 könyv szerepel.

Köszönjük az adományokat az osztályoknak, ahonnan kisebb-nagyobb összegeket gyűjtöttünk aprópénz formájában, az Alma Mater Alapítványnak, amely ezúttal is támogatta munkánkat, valamint nem utolsósorban egy tavalyi XII. A-s diáknak, Iacikov Csabának.

Jó olvasást kíván mindenkinek a kortárskönyv-kommandó!

(Ui. Már készülünk a következő könyvrendelésre!)

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Határtalanul a turizmus szakon

arad_bekes_hatartalanul_sav

November első hete a „határtalan” barátságok felelevenítéséről szólt, elsősorban a X. és XI. turizmus szakos osztály diákjai számára. Iskolánk a Határtalanul! program keretében négy napon át vendégül látta a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium csapatát, amelynek tagjaival csodás pillanatokat, gazdag élményeket éltünk meg.

A hétfői érkezés, a viszontlátás öröme egy tornyai tájházlátogatással folytatódott, majd kedden egész napos vársonkolyosi közös kirándulás következett. Ekkor már nagyon jól éreztük együtt magunkat,egyre szorosabb barátságok fűződtek, egyre családiasabbá vált a hangulat.

A szerda délelőtt a másnapi közös főzéshez szükséges alapanyagok bevásárlásával kezdődött, melynek során csapatokra osztva szorgosan tevékenykedtünk. Sikerült előkészíteni a másnapi ebéd hozzávalóit. Este egy fergeteges búcsúvacsorát fogyasztottunk el a Borosjenő melletti Jószerencse Malma (Moara cu Noroc) étteremben. A csütörtöki zárónap a közös főzés örömét hozta, békési barátainkkal együtt készítettünk el egy tradicionális, helyi specialitásból álló menüsort, amelyből nem maradhatott ki a csorba (savanyú leves), miccs és a palacsinta sem.

A közös programunk záró akkordjaként elfogyasztottuk a finom ebédet és közösen megegyeztünk abban, hogy a vidám percek, a fergeteges hangulat jövő év márciusában, Békésen folytatódik majd a Határtalanul! pályázat keretében.

Az együtt töltött feledhetetlen pillanatokért köszönet jár Palyusik Éva és Savolt Zoltán békési szaktanároknak, illetve Lévai Ildikó, Nyári Melinda és Hasas Paul csikys tanároknak.

A békésiek beszámolóját aradi látogatásukról ITT tekinthetjük meg.

[Fotó: Lévai Ildikó]

« 1 A 2 »

Mangalica Fesztiválra látogattak turizmus szakos diákok

mangalica_fesztival_sav

November 3-án, szombaton, egy szép, verőfényes napon látogatott Szegedre, a Mangalica Fesztiválra iskolánk néhány turizmus szakos diákja Nyári Andra és Melinda tanárnők, illetve Hasas Paul tanár úr vezetésével.

Először a Kárász utcán sétáltunk végig, merthogy ez Szeged fő sétálóutcája, majd külön váltunk, és egy óra szabadidőt kaptunk nézelődésre. Egy könyvesboltba is betértünk, ahol nemcsak nézelődtünk, de vásároltunk is. Utána a Széchenyi térre mentünk, ahol a fesztivált megrendezték.

Sok olyan standot találtunk, ahol kézműves tárgyakat kínáltak eladásra. Olyan standokat is szemrevételeztünk, ahol édességeket, különleges dzsemeket, lekvárokat, szörpöket és természetesen mangalica termékeket kínáltak az érdeklődőknek. Nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy mit neveznek gasztroturizmusnak.

A fesztivál hangulatát koncertek tették még élvezetesebbé. Néhányan a Tisza-part melletti parkba is elmentünk, ahol ismét kihasználtuk a tavaly óta ismert forgókat, hintákat, s jót szórakoztunk mindannyian. Visszatérve a Széchenyi térre, néhány csoportképet készítettünk és hazafelé indultunk.

Nagyon várjuk a legközelebbi kirándulást!

[Fotó: Nyári Melinda]

Csiky-nap, idén is!

csiky_nap_2018_kisebb2018. december 7-án, pénteken kerül sor az idei Csiky-napi rendezvénysorozatra az Aradi Városi Tanács, a Municípiumi Kulturális Központ, az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával.

A testvériskoláinkból és Arad megyéből érkező vendégeket reggel 8 órakor fogadjuk az iskolában. 9 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó Csiky Gergely mellszobránál, az első emeleten. Ennek keretében fogjuk átadni a Csiky-díjat az arra érdemes diáknak vagy diákoknak, illetve megkoszorúzzuk iskolánk névadójának a mellszobrát.  Folytatás