H-faktor tehetségkutató Hódmezővásárhelyen

h-faktor_sav

Október 3-án Nyári Melinda magyartanár és Tóthpál Eszter X. A osztályos tanuló Hódmezővásárhelyre látogatott, az immár 10-ik alkalommal megrendezett H-faktor tehetségkutató versenyre. A megmérettetés fő szervezője és házigazdája a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum volt.

A versenyre énekkel, tánccal, hangszeres produkcióval és zene ihlette képzőművészeti alkotással jelentkeztek középiskolás fiatalokok, szám szerint 31 diák.

Vágó János, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd megkezdődött a megmérettetés. Nagyon sok érdekes és tartalmas műsorszámot láthattak a nézők, majd a szakmai zsűri – tagjai: Pótári György, a városi fúvószenekar tagja, Földesi Gyula tánc-és illemtanár, Tóth Éva, a Cseresnyés Kollégium tanára, énektanár, Gazsi László, az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Szentirmai Csaba, a HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanára, illetve Fejes Imre, a Kalmár Zsigmond iskola tanulója – kihirdette az eredményeket.

Iskolánk diákja, Tóthpál Eszter egy kellékes solo twirling számmal indult és II. helyezést sikerült elérnie.

Már hagyomány, hogy a tehetségkutatót sztárvendégek is megtisztelik előadásukkal. Az idén Erdélyi Tibor, a PopArt zenekar tagja, és Janicsek Roland Márk, szólóénekes voltak jelen.

Reméljük, iskolánk a jövőben is meghívást kap erre a versenyre és több csikys diák is megméretteti magát.

[Fotó: Nyári Melinda]

« 1 A 2 »

„Jó volt megismerni a jövendőbeli iskolámat” – Nyolcadikosok nyílt napja a Csikyben

nyilt_nap_2018_sav

Október 10-én, szerdán, egy kellemes, meleg őszi napon látogattak Aradra a megye nyolcadikosai, hogy betekintést nyerjenek a Csiky Gergely Főgimnázium világába, többet megtudjanak a választható szakokról, és talán első ízben találkozzanak jövendőbeli osztály- és évfolyamtársaikkal. Elmondásuk szerint jól érezték magukat, hasznosan és kellemesen telt számukra az iskolánkban töltött néhány óra.

Reggel 9 órakor a díszteremben gyülekeztek a diákok, ahol Spier Tünde igazgató asszony köszöntötte őket, bátorítva mindenkit, hogy ismerkedjenek egymással és szívjanak magukba minél több információt, hiszen ez az út a gyarapodás és siker felé. Ezután Tóthpál Renáta igazgató-helyettes ismertette röviden a tevékenységek menetét, majd Rudolf Anna iskolapszichológus ismerkedési játékokkal oldotta a hangulatot.

10 órakor következett a szakok bemutatása. Mindenki kíváncsian figyelt, hogy minél tájékozottabb legyen, amikor majd dönteni kell. Legelőször az autómechanika szakosztálybeli lehetőségeket mutatta be Zaiț János szakoktató vetített képek és egy rövidfilm segítségével. A matematika–informatika, természettdományok és intenzív angol szak bemutatását Ruja Ildikó angoltanár kezdte, aki a nyelvtudás fontosságára hívta fel a figyelmet és mindenkit, aki tovább szeretne tanulni, bíztatott, hogy az A osztályban a helye. Ilona János informatika és számítástechnika tanártól megtudhattuk, hogy manapság a nyelvtudással együtt a digitális készségek is rendkívül fontosak. Az elmúlt években készült néhány fotóval illusztrálta azokat az órai és órán kívüli tevékenységeket, versenyeket, amelyeken majd részt vehetnek a diákok. Hadnagy Éva kémiatanár a természettudományok szakot mutatta be, jelezve, hogy sokat kísérletezik a diákjaival, mert tudja, hogy ők „azt szeretik, ami robban vagy füstöl”. A turizmus szakot két szaktanár, Lévai Ildikó és Hasas Paul mutatta be közösen, bevezetve a jelenlévőket a hotelek világába és a turisztikai irodák munkájába. Végezetül Tóthpál Renáta közgazdaság szakos tanár ismertette röviden a közgazdaság szakosok tevékenységeit, kiállításait. A nyílt nap első fele azzal zárult, hogy a diákok megtekintették az iskolánkról szóló kisfilmet, majd a csikys nyolcadikosok, néhány tizedikes tanuló segítségével körbevezették diáktársaikat az iskolában.

Rövid szünet után dr. Muntean Tibor történelemtanár egy Mátyás királlyal kapcsolatos vetélkedőt vezetett, kilencedikes diákok közreműködésével. A nyolcadikosok nagyon élvezték az interaktív előadást, hiszen lúdtollal írhattak, dartsoztak, latin szöveget bogoztak ki és fordítottak magyar nyelvre, valamint csillagképeket azonosítottak be.

A nap végén, egy gyors focimeccs után, jól megérdemelt ebéd várta a diákok a Jelen házban. Végezetül íme, néhány diák véleménye a szerdai nyílt napról:

„Nagyon jó volt a mai nap. Jó volt megismerni a jövendőbeli iskolámat, ahol bemutatták a szakokat, sok jó dolgot mondtak mindegyikről, de nekem mégis a közgáz tetszett a legjobban. Már alig várom, hogy oda kerüljek, de mégis van bennem egy kis félelem, hogy milyenek lesznek az új osztálytársaim, az új tanárok. Köszönöm szépen a Csikynek ezt a mai napot.” (Nagy Rebeka, Nagyiratosi Általános Iskola)

„A többi nyolcadikossal beszélgetve megismertük egymást és összebarátkoztunk velük. Körbevezettük őket az iskolánkban és így búcsúztunk el egymástól.” (Kisvárdai Spier Tamás, Csiky Gergely Főgimnázium)

„Nekem nagyon jól telt a mai napom. Nagyon sok új személyt ismerhettem meg és új barátságok alakultak ki a mai napon. Sok izgalmas feladaton vettünk részt és jól szórakoztunk.” (Miklós Zsanett, Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola)

communitas_logoAz iskola vezetősége köszöni a szervezéshez nyújtott anyagi támogatást az Alma Mater Alapítványnak, a Communitas Alapítványnak és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek.

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 3 »

Licisták a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyílt napjain

nyilt_nap_bbte_sav

Mint minden évben, a BBTE idén is megrendezte azt a hosszú hétvégét, amelyen az ország különböző pontjairól érkező tizenkettedikes diákokat fogadta, hogy azok jobban megismerhessék az egyetemet és annak a különböző karait. A szeptember 20–23. között megszervezett programokon iskolánk hét végzős tanulója vett részt, az utazás és a szállás költségeit, mint mindig, az egyetem állta.  Folytatás

„A különböző véleményeknek el kell férniük egymás mellett” – Október 6-i koszorúzáson, Aradon

oktober_6_2018_sav

A hűvös reggel után verőfényes napsütésben, szinte nyári melegben gyülekeztek az ünneplők 2018. október 6-án, délben 1 órakor a Szabadság-szobornál, majd délután fél 5-kor a Vesztőhelyen. Mint minden évben, iskolánk pedagógusai és diákjai is részt vettek a megemlékező ünnepségeken.  Folytatás

Eredményes sportolóink jutalmazása

sportolok_dijazasa_sav

Amint arról korábban beszámoltunk, röplabdázóink és strandröplabdázóink, valamint ifjú futballistáink is nagyszerű eredményekkel tértek vissza az elmúlt néhány hét versenyeiről. Október 2-án, kedden, a nagyszünetben őket jutalmaztuk a két épületrészt összekötő „hídon”.  Folytatás

Második hely az Arad megyei magyar tannyelvű iskolák focibajnokságán

csikys_futballistak_sav

Szeptember 29-én, szombaton rendezték meg az idei Aradi Magyar Napok keretében az Arad megyei magyar tannyelvű iskolák focibajnokságát. Az Atletico pályán került sor a sporteseményre a Szabadság-szobor Egyesület szervezésében.  Folytatás

Indul az idei Aradi Magyar Napok programsorozata

aradi_magyar_napok_2018_sav

2018. szeptember 27. és október 7. között szervezik meg az idei Aradi Magyar Napokat. A teljes programot az RMDSZ Arad Megyei Szervezete honlapján találjuk meg, alább a diákjainkat és szüleiket elsősorban érintő programokat soroljuk fel.  Folytatás