Sportmezeket kaptak ajándékba a legfiatalabb csikys kosarasok

brosovszky_sportmezek_sav

Az Aradi Brosovszky Akadémia és Mihălțian István, iskolánk egykori tanulója kosárlabda mezeket adományozott a Csiky Gergely Főgimnázium I–IV. osztályos kosárlabda csapatának.

Az elmúlt tanévben iskolánkban is megkezdődtek az elemi osztályosok tehetséggondozó délutáni foglalkozásai, köztük a kosárlabda szakkör. Az Arad Megyei Kosárlabda Egyesület (AJBA – Asociația Județeană de Baschet Arad) éppen az elemi iskolásoknak szervez kosárlabda mérkőzéseket, amelyeken kisebb-nagyobb sikerrel mi is rendszeresen részt veszünk. E korosztály számára az iskolák közötti bajnokságokon nincs lehetőség versenyezni, ezért mindezidáig nem rendelkeztünk kis méretű mezekkel.

Január 19-én, pénteken viszont változott a helyzet: az Aradi Brosovszky Akadémia kosárlabda-szakosztályának vezetője, Brosovszky Monica és Mihălțian István, iskolánk egykori tanulója 30 mezt adományozott a Gimnáziumi Kosárlabda Ligában szereplő két csikys csapatnak. A kisdiákok örömében osztozott Tóthpál Renáta, iskolánk igazgató-helyettese, és az ifjú kosarasok testnevelés tanára, edzője, e sorok írója is. A szétosztást is Mihălțian István végezte, akinek a közbenjárására került sor az adományozásra. (S akinek a felajánlásából 2016. december 16-án 23 számítógépet tudtunk rászoruló diákoknak ajándékozni.)

Ahogy a fenti képen is látszik, iskolánk kisdiákjai a kosárlabda mérkőzéseken gyönyörű piros- fekete, Csiky Gergely feliratos mezekben játszhatnak majd. Szurkoljunk nekik buzgón!

[Fotó: Ilona János]

Khell Levente lett Arad és Temes megye harmadik példaképe

khell_levente_mutass_jo_peldat_sav

Nőileg magazin tavaly áprilisban hirdette meg a Mutass jó példát! programot, amely a hétköznapi, köztünk élő „hősöket” helyezi előtérbe. Olyanokat, akiknek a – jelölők által kiemelt – jellemvonásai a kitartás, a gerincesség, az aktív közösségi szerepvállalás, a hivatástudat, az áldozatkészség, a segítőkészség és az igazságosság. Tavaly októberben Arad és Temes megyéből vártak jelöléseket a régió példaképére.

A két megyéből 32 érvényes jelölőlapot küldtek be, így közülük került ki a győztes, mégpedig Nagy Etelka jogász, az aradi szociális igazgatóság egykori vezetője, az Alma Mater Alapítvány elnöke. Vele a magazin összevont januári-februári számában olvasható interjú.

A második helyezett Pál Krisztina Erzsébet temesvári pedagógus, a harmadik pedig Khell Levente, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium tanítója, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes egykori táncosa és vezetője, fáradhatlan közösségszervező. Gratulálunk a tanító bácsinak! Az, hogy valóban jó példát mutatott eddig és mutat most is, egyértelműen látszik a facebook-os bejegyzéshez fűzött rengeteg hozzászólásból és kedvelésből.

Mindhárom példaképet a Nőileg magazinban, illetve a lap weboldalán ismerhetjük meg.

Forrás:
http://www.aradihirek.ro/itt-hon/nagy-etelka-arad-es-temes-megye-peldakepe
http://www.aradihirek.ro/kul/khell-levente-harmadik-a-hetkoznapi-hosok-versenyen


Lenyűgöző képek egy lenyűgöző világról [Netkurkász]

bence_mate_wildlife_photographer_of_the_year_sav

Máté Bence természetfotói egy olyan perspektívából mutatják be nekünk az állatvilágot, ahogyan mi nem szoktuk megfigyelni. Vagy azért, mert nincs rá lehetőségünk, vagy azért, mert túl szokványosnak tűnik, és nem szánunk rá időt. Az apró csodák pedig ott rejlenek mindennapjainkban, a mi dolgunk csupán annyi lenne, hogy felfedezzük őket.

„Máté Bence magyar természetfotós. A BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak a világon, illetve egy időben a verseny minden ranglistáját vezeti. A Spektrum csatornán sugárzott háromrészes sorozatból, »a láthatatlan madárfotós« néven ismeri a közönség. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a széles körben elterjedt különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.” Bence e néhány mondattal mutatkozik be a saját weboldalán, ahol valóban lenyűgöző képeket és filmeket találunk több mint másfél évtizedes munkásságából.

Magyarországi és külföldi fotós sikereihez a profi (részben saját maga által tervezett) fényképezőgépeken, vezérlő szerkezeteken kívül persze hozzájárul a tapasztalat, az érzék és nem utolsó sorban a türelem, hiszen a megfelelő pillanatok megörökítése érdekében akár napokon át is hidegben, melegben várnia kellett a készítőnek. Érdekesség: 2017-ben megépítette az első olyan lest Erdélyben, ami a nagyközönség számára is nyitott. Erről itt találunk további információkat: https://medveles.hu/.

Fotósorozatai láttán rádöbbenhetünk arra, hogy Földünk mennyire sokszínű, egyedi, s hogy mi csak egy nagyon kis részletet ismerünk belőle. Máté Bence segít nekünk „látni” a világot, ezáltal utat engedve a gyönyörködésnek. A képek magukért beszélnek!

Alább a wikipédia-oldalán közzétett három fotót mutatjuk be, a borítókép ezek közül a 2010-ben elkészített Árnyjáték című, levélvágó hangyákat ábrázoló képe, mellyel első magyarként Az év természetfotósává választották. A beágyazott kisfilm, Morvay Péter munkája, Máté Bencét mutatja be munka közben. (Bencéről sok klassz kisfilm van még a YouTube-on!) Ja, és a facebook-oldalára is érdemes ellátogatni!

[Fotó: Máté Bencehttps://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1t%C3%A9_Bence]

Nincsenek képek ebben a galériában.

Galamb József és a Ford-T a Csikyben

galamb_jozsef_kiallitas_sav

110 éves a Ford-T! A világhírű autót s megalkotóját, a makói származású Galamb Józsefet bemutató vándorkiállítás Aradra, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermébe is eljutott a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület s személyesen Szilágyi László elnök szervezésében, Bognár Levente alpolgármester, illetve Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke támogatásával.

Hétfőn, január 15-én délelőtt dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila múzeum nyugalmazott igazgatója tartott lendületes bemutatót Galamb József életéről a csikys szakiskolások és a nyolcadik osztályosok számára. Izgalmas részleteket tudhattunk meg Galamb József magyarországi, majd amerikai éveiről, s Henry Ford gyárában végzett munkájáról. Az általa tervezett Ford-T modell, becenevén „Bádog Böske” (Tin Lizzy) volt az első jármű a világon, amelyet futószalagon szereltek össze, s megfizethető ára miatt a középosztálybeli amerikaiak számára is lehetővé tette az autóvásárlást, utazást. 1908 és 1927 között több mint tizenöt millió darabot gyártottak belőle, s ezt a számot csak 1972-ben tudta felülmúlni a Volkswagen „Bogár”.

A korabeli fotókat, tervrajzokat, cikkeket, plakátokat tartalmazó panók február elsejéig lesznek nálunk, s addig bárki érdeklődő megtekintheti azokat.

Ami pedig a Ford-T modellt illeti, az most még csak fotókon csodálható meg iskolánk dísztermének előterében, de február elsején, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Sportegyesület képviselőinek ígérete szerint már egy igazi, működő modell is bepöfög majd az iskola kapuján. Kíváncsian várjuk!

« 1 A 2 »

Ajándékozni is öröm! Cipősdoboz-akció karácsony előtt

ciposdoboz_akcio_2017_sav

Ajándékozni is öröm – ezt igazolták iskolánk diákjai, akik a téli vakáció előtti héten több mint 150 cipősdoboz-csomagot készítettek, azzal a céllal, hogy a rászoruló gyerekeknek is legyen részük a karácsony varázsából.  Folytatás

Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

szte_sav

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke immár VII. alkalommal hirdeti meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a magyarországi és határon túli, IX–XII. osztályos középiskolai tanulók részére.  Folytatás