Honismereti tábor? Gergelyiugornya!

honismereti_tabor_sav

Budapest Főváros Önkormányzata szervezte meg idén is az Iskolakapun Kívüli Tevékenységek programsorozat keretén belül a Vásárosnamény melletti Gergelyiugornyán a Honismereti tábort. Július 3–8. között négyfős szerbiai, ukrajnai, horvátországi és romániai diákküldöttségek utaztak oda egy-egy kísérőtanár vezetésével. Romániát a Csiky Gergely Főgimnázium négy diákja – Andó Áron (IX. A), Back Annamária (XI. A), Nagy Tamás (X. A) és Naschauer Kinga (IX. A) – képviselte Spier Tünde matematikatanár kíséretében.

Az érkezés napján a szervezők a fáradt utazókra való tekintettel csak egy rövid bemutatkozást iktattak be a programba, amúgy mindenki elfoglalta a szálláshelyét, megismerkedett a szobatársaival, majd kipihenhette az utazás fáradalmait. Másnap, kedden, a környéket jártuk be. Legelőször Nagyarra látogattunk, ahol a Petőfi fa maradványa található. Ez a táj ihlette a költő A Tisza című versét. Ezenkívül a tiszacsécsei Móricz-emlékháznál és a szatmárcsekei  „csónakos fejfás” temetőben jártunk, ahol Kölcsey sírja is található. A délutánt evezéssel töltöttük: két-, illetve háromfős csapatokba rendeződtünk, evezőt ragadtunk és egy 10 km-es kalandos kenutúrán vettünk részt a kis Túron. Szerdán kerékpárokra pattantunk és az egész napos tekerés közben a táj természeti szépségeit csodálhattuk meg a Tisza gátjain barangolva.

Csütörtökön felvidéki kiránduláson vettünk részt: meghallgattuk a borsi Rákóczi-várkastély történetét, megismerhettük a Bély-kastélyt, mely a Sennyei család tulajdona volt, Nagykaposon a Magyar Házba látogattunk, majd Sátoraljaújhelyen a bobpályát is kipróbáltuk. Mivel a táborvezetők úgy gondolták, hogy a hét eleje kissé fárasztó lehetett, a teljes pénteki napot a szórakozásnak szentelték. Reggel a gergelyiugornyai vízividámparkban kezdtünk, ahol fóka- és kutya-showt is láttuk, majd délután fát gyűjtöttünk, hogy később hangulatosan, tábortűznél zárjuk le az együtt töltött időt. Közös vacsorafőzéssel, tábortűz melletti beszélgetéssel és játékkal, valamint táncházzal köszöntünk el egymástól. Szép volt!

[Fotó: Back Annamária, Demecs Flórián]

« 2 A 2 »

Hétvégi csontkovács-tanfolyam teljesen kezdőknek a Csikyben

chiropractic-1

Július 15–16-án, szombaton és vasárnap gyakorlatias csontkovács-tanfolyamot tart iskolánk kis tornatermében Aradi Lajos budapesti kiropraktőr, radiesztéta.

A két nap alatt a résztvevők megtanulhatják azt a technikát, amellyel majd segíthetnek hát-, nyak-, és derékfájások, ízületi gondok, illetve sok gyakorlás után komolyabb gerincbajok esetén is.

A módszer kíméletes, sok nyújtó és lazító fogás van benne, és teljesen biztonságos! Azok is könnyen elsajátíthatják, akik a masszázs terén semmilyen előzetes ismerettel nem rendelkeznek, és nagy, erős kezekre sem lesz szükség.

A kétnapos foglalkozás ára 200 lej. Jelentkezni Murvai Dávid szervezőnél, a 0040-742-770454 telefonszámon, vagy pedig a facebookon lehet.

Négy napon át tart a kilencedik osztályba való beiratkozás

Csiky_epulet_sav_mini

A Csiky Gergely Főgimnáziumban idén július 13–15. között (csütörtök–szombat), illetve 17-én (hétfőn) zajlik a beiratkozás a IX. osztályba. Csütörtökön, pénteken és hétfőn naponta 9:00–17:00 óra között, szombaton pedig 10:00–13:00 óra között fogadjuk a jövő tanévre meghirdetett középiskolai osztályokba beiratkozni kívánó diákokat és szüleiket, az első emeleti 212-es teremben.

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

  • típuskérvény (ezt helyben lehet kitölteni)
  • másolat a diák születési bizonyítványáról (certificat de naștere) és személyi igazolványáról (carte de identitate)
  • másolat a szülők személyi igazolványáról (carte de identitate)
  • másolat a szülő halotti anyakönyvi kivonatáról (certificat de deces), akinél ez szükséges
  • másolat a gyermek szülői felügyelet alá helyezéséről szóló bírósági határozatról (încredințarea a copilului), akinél ez szükséges
  • igazolás a képességfelmérő vizsgán elért eredményről (adeverință cu notele și media generală obținută la Evaluarea Națională)
  • az V–VIII. osztályok anyakönyvi kivonata (foaie matricolă – cu calculul mediei generale)
  • oltási igazolás (adeverinţă cu vaccinuri) a családi orvos vagy az iskolai orvos részéről.

Az iskolánkban végzett nyolcadikosok számára mindezek közül csak az első, a kitöltött típuskérvény szükséges.

Figyelem: azok a diákok, akik a fent említett időszakban nem adják le a beiratkozáshoz szükséges iratokat, elveszítik a számukra fenntartott líceumi helyet!

További információkat a beiratkozásról a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán kérhetünk, a 0257-210002 telefonszámon, illetve a csikyg@yahoo.com email-címen.

Örömmel várjuk a leendő kilencedikeseket!

Érettségi eredmények – 5 %-os növekedés az óvások után

erettsegi_ovasok_utan

Ma, július 10-én, hétfőn kihirdették a 2017-es nyári érettségi vizsgasorozat végleges eredményeit. A tanügyminisztérium honlapján közzétett lista alapján a Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek 78,12 %-a vizsgázott sikeresen. Ez 4,68 százalékpontos növekedést jelent az óvások elbírálása előtti helyzethez képest.  Folytatás

Bentlakás és magánösztöndíj Kolozsváron, a BBTE Római Katolikus Teológia Karán

bbte_romkatkar

A Katolikus Egyházunk bentlakást és évi 2500 lej ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanulni vágyó katolikus fiatalnak, aki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bármely szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való jelentkezés mellett.  Folytatás

Az idei képességvizsga eredményei

probavizsgak_sav2

Június 19–22. között vettek részt a nyolcadikosok az idei képességvizsgán, amelynek eredménye hangsúlyosan számít a IX. osztályba való beiratkozáskor. (A beiratkozási jegy 80 %-át ez, a képességvizsga átlaga, 20 %-át pedig az V–VIII. osztályok átlaga adja.) Június 30-án, pénteken délután az óvások utáni végleges eredményeket is kihirdették. Ma, július 3-án pedig már meg is kezdődött a kilencedik osztályba való beiratkozás.  Folytatás

Pótvizsgások, figyelem!

A nyolcadikos és a tizenkettedikes pótvizsgások figyelmébe ajánljuk az alábbi listát: 

XII. osztály
– Magyar nyelv és irodalom: július 24., hétfő, reggel 9 óra
– Matematika: július 25., kedd, reggel 9 óra

VIII. osztály
– Matematika: július 25., kedd, reggel 9 óra

Az V–VII., illetve a IX–XI. osztályos pótvizsgák dátumait később rögzítik. De nyugalom, azt is jelezni fogjuk.