„Arany-keresés” a Partiumban

hatartalanul_gourmand_sav

Az elmúlt héten iskolánk újabb Határtalanul projektben vett részt a budapesti Gourmand Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjaival. Vendégfogadó a X. C közgazdaság osztály volt.

A projekt programja az Arany János-emlékév jegyében zajlik, életútját követve születésétől a haláláig. A cél az, hogy a programok során barátságok alakuljanak ki a két iskola diákjai között, új helyszíneket ismerjenek meg, illetve hogy Arany költészetét közelebb hozza a fiatalsághoz.

A budapesti diákok már hétfőn megkezdték utazásukat Nagyvárad felé. Kedden Nagyszalontán voltak, majd szerdán, április 18-án ajándékokkal érkeztek hozzánk, többek között egy tortával, melyet az iskolájukban készítettek. A kétnapos közös program során sor került iskolánk bemutatására, koszorúzásra a Szabadság-szobornál és a Vesztőhelyen, városnézésre, ahol igazgatónk, dr. Muntean Tibor mutatta be városunk nevezetességeit, ezenkívül az Ereklyemúzem meglátogatására, majd Maros-parti esti sétára is jutott idő. A második napon ellátogattunk Világosra, a Bohus-kastélyhoz, majd megismerkedtünk Temesvár belvárosával.

Szintén a pályázat keretén belül, május 14–18. Között a X. C osztály Budapestre fog utazni. Arról az útról is fényképes beszámolóval fogunk jelentkezni.

[Fotó: Kurunczi Ferenc, Nagy Dorottya]

« 2 A 2 »

Motivációs tréning a Csikyben

motivacios_trening_sav

Április 16-án iskolánk fiataljai egy motivációs „órán” vettek részt, melyet Marius Darie, a John Maxwell Team által akkreditált oktató és tréner tartott. A program, amely révén iskolánkban is ingyenes tréninget tartott, egy nemzetközi szintű kezdeményezés, amelynek célja, hogy áprilisban minél több fiatalhoz eljussanak.

Marius Darie tolmácsolása szerint a program fő üzenete: ahhoz, hogy másokat szeretni tudjunk és sikeresek legyünk, a legfontosabb az, hogy előbb magunkat is szeressük. Mesélt nekünk a saját tapasztalatairól, arról, hogy sokszor vele is megtörtént, hogy az emberek azt mondták, nem képes valamire, kinevették és ő mégis megcsinálta, viszont ha érdekelte volna mit gondolnak mások, lehet, meg sem próbálta volna, ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontos, hogy bízzunk magunkban.

Kisfilmeket is bemutatott és beszélt Nick Vujicicról, aki kéz és láb nélkül született, mégis olyan dolgokat is képes elvégezni, amit az emberek többsége ki sem próbál, annak ellenére, hogy nekik végtagokkal sokkal egyszerűbb lenne. Őt is példaként állította elénk, mert a pozitív gondolkodása révén tart ott, ahol most van. Ha a többi emberre hallgat, vagy azt mondja, hogy ő kéz és láb nélkül nem értékes, semmire sem használható, bizonyos, hogy ki sem próbált volna új dolgokat, sőt odáig is eljuthatott volna, hogy ő mindenkinek csak a terhére van és akár még az öngyilkosság is megfordulhatott volna a fejében. Testi fogyatékossága és a többiek rosszindulata azonban nem tartotta vissza attól, hogy szeresse önmagát és élvezze az életet, amennyire csak lehet. Éppen ezért nekünk is mindig pozitív gondolkodásúaknak és magabiztosaknak kell lennünk, és mindenekelőtt saját magunkat kell elfogadnunk és szeretnünk. Mindezek által sokkal könnyebben elérhetjük kitűzött céljainkat az életben és a környezetünk számára is követendő példává válhatunk.

motivacios_trening2_sav

Hétvége barátokkal: Arad–Gyula 3.0

arad_gyula_savMár három éve tart ez a kapcsolat: a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között, a Határtalan Pályázat keretén belül. S ha a megálmodójától és motorjától, Fodor György gyulai tanár úrtól függ, akkor még sokáig fog tartani. Ezért van a pályázat polóján a ∞.0 beszédes jel.

Barátság, sport, történelem és persze buli, jókedv, nagy beszélgetések. Április 12 és 15 között a Csiky XI. A osztálya, Páll Mária osztályfőnökkel az Erkel Ferenc Gimnázium csapatát fogadta. Az ismerkedésre nagyon nem volt szükség, mert kevés olyan diák volt a csoportban, aki először járt itt. Pénteken a gyulai diákok Temesvár szépségeivel ismerkedtek egy érdekességekkel és történelmi ismeretekkel megtűzdelt városi sétán. Este pedig a magyarországi diákok belekóstolhattak az aradi magyar fiatalok által szervezett AMISZ-bulik világába. Szombaton az összeszokott csapat nagyon szép napot töltött Pécskán, ahol a bivalyfarm meglátogatása után a több mint félszáz diák és tanár kerékpárra pattant és a bezdini kolostor mellett kanyargó kerékpárutat hódította meg. Persze utána jöhetett a jól megérdemelt, sóval, pirospaprikával és lilahagymával felturbózott zsíroskenyér.

A kiemelt programok baráti sétákkal és beszélgetésekkel voltak megtűzdelve. Nemsokára, május végén mi fogunk Gyulára látogatni, barátainkhoz. Addig is minden jót kívánunk a program részvevőinek és köszönetet mondunk Fodor György tanár úrnak a pályázatba fektetett munkáért, amellyel ezekre a találkozásokra lehetőséget teremt.

« 1 A 2 »

„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai” (Róm 8,14) – 2018

katolikus_hittanolimpia_savA 2018. április 3–5. között Nagyváradon megrendezett Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiára Arad megyéből három diák kapott meghívót: Fáko Róbert (VIII. osztály) az Aurel Vlaicu Általános Iskolából, Back Annamária (XII. A) és Farkas Zsófia (XI. A) a Csiky Gergely Főgimnáziumból. A csapatot Straub Judit, az Aurel Vlaicu Általános Iskola vallástanárnője kísérte.

Az első nap a regisztrációval, ünnepi megnyitóval, vacsorával és persze a versenyre való utolsó ismétléssel telt el. A második nap reggelivel indult, majd egy rövid imával a jobb eredményekért, azután pedig következett a háromórás verseny.

A versenytől elfáradt diákokat ebéd várta, majd városnézésre indultunk, Nagyvárad különlegességeit tekintettük meg, többek között az Egyháztörténeti Múzeumot. Vacsora után a szervezők táncházzal biztosították a szórakozást nekünk. Később feszültebbé vált a hangulat, ugyanis következett az eredményhirdetés, amely késett kicsit, így még jobban izgulhattunk azon, hogy vajon hogyan sikerült teljesítenünk a javító tanárok szerint.

Az utolsó nap, csütörtök reggel külön évfolyamonként történt a kiértékelés, amelyen a javító tanárok elmondták az általános hibákat, kiemelték a különösen jó dolgozatokat és kérésre véleményt mondtak a versenyzők dolgozatáról. Ezután szentmise következett a Püspöki Székesegyházban, melyet a díjkiosztó (és egyben záró)ünnepség követett a Püspöki Palota dísztermében. Egy különdíjjal tértünk haza, melyet Back Annamária a Premontrei Öregdiákok Egyesülete részéről kapott (felkészítő tanár: Back Mária). Az ebéd és a búcsúzkodás után tapasztalatokkal, új barátságokkal és szép eredményekkel gazdagodva tértünk haza.

Köszönjük a versenyzés lehetőségét!

[Fotó: Back Annamária, Straub Judit]

« 1 A 2 »

Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen

osono_muhely_sav

Április 17-én, kedden, Arad megyei turnéjának első állomásán a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely tartott érdekfeszítő előadást iskolánk két osztályában, a IX. B-ben és a XI. C-ben. Az előadás célja a magyar és román nemzetiségek egymáshoz való viszonyának és nézőpontjainak szemléltetése, a problémákra való rávilágítás és azok helyes megoldására, valamint az egymáshoz való békés közeledésre mutató ösztönzés volt.

A Fazakas Misi által megrendezett Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című színdarab szereplői magyar, illetve román fiatalok, akik a forgatókönyv szerint egy születésnapi ünnepségen vesznek részt egy közös barátjuk jóvoltából, aki egyaránt fontosnak tartja magyar és román baráti körét, ezért közös ünnepségre hívja meg őket. A cselekmény során felmerülő feszültségek nagyrészt nyelvi, etnikai és kulturális alapúak, a két tábor képviselői képtelenek huzamosabb ideig összhangban lenni egymással. Végül a (mindkét oldal részéről) sértő hangnemben folytatott beszélgetés veszekedésbe és verekedésbe torkollik, melynek következtében a felek csoportosan, egymás iránt haragot táplálva távoznak Kriszta ünnepségéről, aki mindvégig igyekszik lecsendesíteni a kedélyeket. Fél óra múlva azonban mindannyian visszatérnek, a néző pedig magában szabadon eldöntheti, hogy a magyar és román fiatalok együtt, békülés következtében, vagy külön-külön, barátnőjük iránt érzett sajnálatuktól vezérelve tértek vissza a japán szőnyegre.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României) támogatásával bemutatott színdarab során időnként megfogalmazódnak a szereplők egyéni gondolatai, személyes élményei is, amelyek különböző érzelmeket válthatnak ki a nézőből, és talán meg is változtathatják annak véleményét, hozzáállását, gondolkodásmódját. A darab jellegzetessége, hogy a japán szőnyeget körbeülő nézők (mi, diákok) közeli megfigyelőivé, sőt akár aktív résztvevőivé válnak az eseményeknek, kommunikálhatnak a szereplőkkel, amely személyesebbé teheti az élményt számukra.

Izgalmas, érdekes és elgondolkodtató előadásnak lehettünk szemtanúi, amely a fentebb leírt sajátosságai által végig fenntartotta a nézők figyelmét, érdeklődését és serkentette gondolkodásukat az adott témával kapcsolatban.

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 2 »

Szakmák éjszakája Hódmezővásárhelyen

fozoverseny_hodmezovasarhely_savÁprilis 13-án, pénteken kezdődött Hódmezővásárhelyen a Szakmák éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek főzőverseny programján idén első alkalommal iskolánk turizmus szakos diákjai is részt vettek.

Négy turizmus szakos diák – Cercel Szabrina, Halai Annamária (X. B), Bugyi Róbert és Nagy Róbert (XI. B) – Nyári Melinda és Hasas Paul tanárok kíséretében pénteken reggel minden szükséges eszközzel felszerelkezve elindult, hogy bemutassa országunk gasztronómiai specialitását, a miccset. Megérkezésünk után elfoglaltuk kijelölt helyünket és nekiláttunk az étel elkészítéséhez. Nem félkész termékből dolgoztunk, hanem mi készítettük, gyúrtuk, fűszereztük és formáztuk a miccs alapanyagát. A sütés a fiúk dolga volt, ami nem kis munkájukba került, ugyanis bár nem számoltuk, de a megsütött miccsek száma elérte a 200-at.

Délután három órára fejeztük be a munkát, s menet közben szemügyre vettük ellenfeleinket, akik nem csak az anyaországból érkeztek, hanem volt közöttük székelyföldi és szerbiai csapat is, és az ételeikbe is belekóstoltunk. Az eredményhirdetést mindenki feszülten várta, mert a kóstolás után kiderült, hogy lesz, akitől tartanunk kell. Nagyon örültünk a méltán megérdemelt harmadik helynek és annak, hogy többen is elkérték a miccsünk receptjét.

A rendezvénysorozat este és éjszaka tovább folytatódott, mi azonban idén még nem kapcsolódtunk be ezekbe a programokba. Jövőre már kétnaposra tervezzük az ottlétünket és szándékunk szerint minden programot végig fogunk látogatni.

Nagyon jól éreztük magunkat és már most elkezdtünk készülődni a jövő évi főzőversenyre.

[Fotó: Cercel Sabrina]

« 1 A 2 »

Sportversenyek győzteseit díjaztuk

sportdijazottak_sav

Április 12-én, csütörtökön, nagyszünetben az eredményes csikys röplabdásaink, illetve az Iskola másként hét első napján lebonyolított sportversenyek győzteseinek díjazására került sor a két épületrészt összekötő „hídon”.

Elsőként az iskolai röplabda-bajnokság március 27-i megyei döntőjén diadalmaskodó fiú röplabdacsapat jelenlévő tagjai vehették át dr. Muntean Tibor igazgatótól az erre az alkalomra készített oklevelet. Utánuk az Iskola másként hét sportnapján, március 26-án lebonyolított kosárlabda-bajnokság első helyezett vegyes csapatának tagjait, illetve az iskolai futballbajnokság győztes csapatának, a XI. B osztály válogatottjának tagjait jutalmazta vándorserleggel és éremmel Erdei Emese és Erdélyi Kinga testnevelés tanár.

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 2 »

„Csak anyanyelvemen lehetek igazán én” – Nagyenyeden, a magyar tantárgyverseny országos szakaszán

mikes_orszagos_2018_sav

Idén április 5–7. között rendezték meg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszát, melynek ezúttal Nagyenyed és a nagy hírű Bethlen Gábor Kollégium adott helyet.

Rónai Helén tanárnő kíséretében nyolc diák képviselte Arad megyét: Kiss Eszter (V. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium), Kovács Eszter Virág (VI. o., Aurel Vlaicu Általános Iskola), Rónai Zoltán (VII. o.), Back István Levente (VIII. o.),  Sallai Eszter (IX. A), Naschauer Kinga (X. A), Bíró Endre (XI. C) és Tóth Yvette (XII. A), utóbbiak valamennyien a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai.

Az utazás és a regisztráció után a verseny az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette, majd Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, illetve dr. Zsemlyei Borbála, a BBTE tanára és egyben a verseny országos bizottságának elnöke köszöntő beszéde után az Előretolt Helyőrség Íróakadémia Ajánlott irodalom című verses-zenés előadását láttuk, majd Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös koncertjét hallgattuk meg.

Másnap reggel került sor a dolgozatírásra, ezután pedig városnézésen vettünk részt. Jártunk a vártemplomban és a kollégium természetrajzi és iskolamúzeumában, valamint a dokumentációs könyvtárában. A nagy múltú kollégium története meghatározó volt egész Erdély számára, így hát igazán hangulatos volt a délutánunk. Este a kollégium diákszínpada A nagyidai cigányok című előadását követően táncházban vettünk részt a Tokos zenekar és a Fügevirág néptáncegyüttes közreműködésével.

Szombaton Gyulafehérvárra kirándultunk, ahol a kollégium történelemtanárai vezettek minket végig a váron, érdekes tényeket osztva meg velünk. Délután került sor a díjkiosztóra, ahol Kovács Eszter Virág átvehette a Horváth Arany-díjat. Azt is megtudhattuk, hogy jövőre a nagyváradi Ady Endre Líceum lesz a tantárgyverseny országos szakaszának helyszíne.

[Fotó: Rónai Helén]

« 1 A 2 »