Nemzedékek találkozója a XIV. Alma Mater Véndiák-találkozó alkalmával

vendiak_talalkozo_2015_sav

2017. szeptember 30-án, szombaton kerül sor az idei, immár XIV. véndiák-találkozóra az Alma Mater Alapítvány szervezésében. Az ezt megelőző két napon, csütörtökön és pénteken a fiatalabbak, azaz a mostani diákok számára is tartalmas, érdekes programot készít elő az Alapítvány kuratóriuma.

„Bemutatkozik az iskolánk!” – ez a címe a szeptember 28-i, csütörtök délelőtti rendezvénynek, amelyen 11 órai kezdettel Arad megye magyar általános iskoláinak interaktív bemutatkozására kerül sor a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. Egy fotókiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők az iskolák által beküldött fényképekből, illetve egy későbbi fotópályázatot is ekkor fognak meghirdetni.

„Iskolánk (fiatal) arcai” – szeptember 29-én, pénteken a Csiky Gergely Főgimnázium egykori diákjai találkoznak az iskola jelenlegi tanulóival. Élménybeszámolókon, beszélgetéseken, érdekes kísérleteken vehetnek majd részt tanulóink az egykori csikys diákok vezetésével. (2013. december 12-én, az akkori Csiky-napon már sikeresen lezajlott egy ehhez hasonló rendezvénysorozat, erről ITT olvashatunk beszámolót.)

A XIV. Alma Mater Véndiák-találkozóra szeptember 30-án, szombaton kerül sor.
A találkozó programja: vendiak_talalkozo_2017_program

  • 09.00 – Ökumenikus istentisztelet a belvárosi minorita templomban
  • 10.30 – A véndiákok üdvözlése a Csiky Gergely Főgimnázium, illetve a Mihai Eminescu Általános Iskola (volt Zárda) udvarán; rövid hagyományőrző zenés-táncos műsor
  • 11.00 – Az iskola emlékezik neves tanáraira a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében; beszélgetés Karczagi Sándor ny. református lelkésszel, az elmúlt száz év történelmének élő-eleven szereplőjével, iskolánk legidősebb véndiákjával
  • 11.00 – Nemzedékek találkozója, osztálytalálkozók
  • 20.00 – Véndiák-bál a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében; a zenét szolgáltatja a Laly & July együttes; jegyek elővételben szeptember 29-ig rendelhetők a Csiky Gergely Főgimázium titkárságán, Kori Edinánál, a 0257-210002 vagy a 0720-281554 telefonszámon.

A rendezvénysorozatra vonatkozó további információkat a 0749-010490-es telefonszámon, illetve a hadnagyeva@yahoo.com email-címen kaphatunk.

A véndiák-találkozóra a szervezők szeretettel várják az aradi és Arad megyei magyar iskolákban, illetve magyar tagozatokon végzett egykori diákokat és családjukat.

„A tehetség kincs!” – Elindult a Nyilas Misi Ösztöndíj Program

nyilas_misi_jelentkezz_sav

A Magyar Református Szeretetszolgálat a 2017–2018-as tanévben ismét elindította a Nyilas Misi Ösztöndíj Programot valamilyen tantárgyban, művészeti ágban vagy sportban kiemelkedően tehetséges diákok számára.

nyilas_misi_osztondij_savA Program keretében rendszeres anyagi támogatást biztosítanak magyarországi, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki oktatási intézményekben tanuló, olyan kiemelkedően tehetséges magyar tanulók számára, akik szerény anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. A Kárpát-medence területén 50 fő fog támogatásban részesülni.

A pályázat 2017. szeptember 11. és 2017. október 31. között nyújtható be. Az ösztöndíj mértéke: 10000 Ft/fő/hónap vagy 33 EUR/fő/hónap a 2017–2018-as tanévre (10 hónap).

A pályázatot csak elektronikusan lehet beadni az erre a célra külön kialakított webes felületen: http://legyenfolytatas.jobbadni.hu.

Pályázhatnak a magyar és határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő nappali tagozatos diákok, az általános iskola 5. osztályától a középiskolai tanulmányok befejezéséig, az alábbi területeken:
– művészeti ágban (zene-, képző-, táncművészet);
– sportban (egyéni, csapat);
– természettudományban, bölcsésztudományban (matematika, fizika, informatika, magyar nyelv és irodalom).

A támogatást a pályázók fejlesztésre használhatják fel: egyesületi tagdíjra, eszközkölcsönzésre vagy -vásárlásra, különórára, versenyek, fellépések nevezési díjára, útiköltségére.

További részleteket a +3630/303-8051-es telefonszámon vagy az osztondij@jobbadni.hu email-címen lehet megtudni. Honlap: jobbadni.hu.

„Bármennyien is vagyunk, nagy dolgokat tudunk létrehozni!” – Tanévnyitó a Csiky Gergely Főgimnáziumban

tanevnyito_2017_sav

Nyárias melegben, ünneplő ruhában (a többség), ünnepi beszédekre hősiesen felkészülve gyülekezett a Csiky Gergely Főgimnázium diáksága, tanári kara s szülői (nagyszülői, rokoni, hozzátartozói) közössége ma, szeptember 11-én reggel, a 2017–2018-as tanév megnyitóján, kezdetén. Túlzott hősiességre s türelemre ezúttal nem is volt szükség, hiszen a rendezvény szervezői és meghívottjai rövidre, operatívra szabták a műsort s az ünnepi beszédeket. (Joggal sejtvén, hogy olyan ordítóan nagy öröm és túlbuzgó lelkesedés azért nem vet fel ilyenkor egy valamirevaló diákot…)

Tóthpál Renáta igazgató-helyettes üdvözölte a megjelenteket, majd Naschauer Kinga (X. A) szólította az előkészítő osztályosokat az udvaron előkészített székekhez. Kurunczi Enikő tanító néni és 28 ifjú (nagyon ifjú) tanítványa illedelmesen el is foglalta a helyét, és figyelmesen hallgatta Khell Jolán tanító néni Kispacsirtáit.

Dr. Muntean Tibor igazgató megnyitó beszédében kihangsúlyozta: a néha illuzórikus tanügyminisztériumi elvárások s a mindig hullámzó demográfiai helyzet ellenére is egy olyan közösséget és egy olyan jövőt próbálunk formálni, amely mindnyájunkat megillet. „Nem mentség az, hogy kevesen vagyunk (vagy sokan), mert bármennyien is vagyunk, nagy dolgokat tudunk tenni, nagy dolgokat tudunk létrehozni.” Az igazgató úr egy új lehetőségről is hírt adott, amellyel az idei tanévtől iskolánk oktatási palettája bővül. A Csiky Gergely Főgimnázium hitelesített ECDL-központtá vált, amelyben a diákok és pedagógusok magyarul, románul vagy angolul tehetik le a világ szinte minden országában, így Romániában is elismert ECDL-vizsgákat. (Ezek a vizsgák egy olyan számítógépkezelői jogosítványt adnak az érdeklődők kezébe, amellyel komoly előnyhöz juthatnak az egyetemi oktatás során, de egyre több munkahelyen, állásinterjúnál is egyenesen alapkövetelmény az ECDL-vizsgát bizonyító oklevél. – Szerk.)

Bognár Levente, Arad alpolgármestere beszédében a helyi magyar közösség identitásának legfontosabb váraként jellemezte iskolánkat. Pellegrini Miklós, Arad megye helyettes főtanfelügyelője pedig egy konferencián elhangzott diákvéleményt idézett, amely szerint a hazai oktatás legfőbb gondja az, hogy sem tanár, sem diák nem érzi jól magát az iskolában. Köteles Nikolett (XI. A) szavalata után Ft. Sándor Tivadar arad-gáji katolikus plébános kért áldást a jelenlévőkre, majd a megnyitó ünnepséget (melyet Bíró Emese, az iskolai szülői bizottság alelnöke is megtisztelt jelenlétével) a Miatyánkkal zárták a jelenlévők.

Röviddel később, 11 órakor kezdődött a belvárosi római katolikus plébániatemplomban az ünnepélyes „Veni Sancte”. A padokat s az egész templomot zsúfolásig megtöltő diáksereg előtt Ft. Blénesi Róbert plébános, minorita házfőnök hirdetett igét. Igeolvasással, imával közreműködött Jakab István evangélikus-lutheránus lelkipásztor, Baracsi Levente arad-belvárosi református lelkipásztor, illetve Simon András, az arad-belvárosi baptista gyülekezet lelkipásztora.

« 2 A 2 »

Meghívó a tanévnyitóra

tanevnyito_2017_meghivohoz_sav

MEGHÍVÓ
a Csiky Gergely Főgimnázium (és jogelődjeinek)
egykori tanárai, diákjai és szülői közösségei részére

 

Szeretettel várjuk önöket
a 2017–2018-as tanévnyitó ünnepségünkre,
amelyet szeptember 11-én, 9 órai kezdettel tartunk
az iskola udvarán.

Ezt követően, 11 órától kezdődik a Minorita templomban
az ünnepélyes „Veni Sancte”.

Tisztelettel,
Muntean Tibor
igazgató

Lezárult az „O.K.+ 2007–2014” című Erasmus+ projekt

otp_zaro_projekttalalkozo_sav

Augusztus 28–29. között került sor Budapesten, az OK Oktatási Központban, az OTP Fáy András Alapítvány „O.K.+ 2007–2014” című Erasmus+ projektjének záró találkozójára. Iskolánkat Hadnagy Éva és Spier Tünde tanárok, Lucaciu Edit főkönyvelő és Tóthpál Renáta projekt koordinátor képviselte.  Folytatás

Hétfőn kezdődik a pótérettségi [Kiegészítve]

Összesen 20 csikys diák vág neki augusztus 21-én, hétfőn a pótérettséginek. Közülük 16-an idei végzősök (köztük 5-en pótvizsgázók, akik valamennyi vizsgapróbán résztvesznek), 4-en pedig korábbi évfolyamok végzősei. Mindnyájan az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceumban fognak vizsgázni (cím: Arad, Posada utca 19-es szám).  Folytatás