Szeptember 28-ig lehet jelentkezni a 8. Arad maraton, félmaraton és utcai futóversenyre

arad_maraton_2018_sav

A korábbi évektől eltérően idén nem május végén, hanem ősszel, október 6-án, szombaton szervezik meg Aradon a már hagyományos utcai futóversenyt, félmaratont, maratont és ultramaratont. Versenyzőként és önkéntes segítőként is lehet jelentkezni, a szervezők örömmel fogadják.

Diákként két versenyszámban nevezhettek: a 6 km-es utcai futóversenyre (a 14 éven felüliek), illetve az 1 km-es utcai futásra (életkortól függetlenül, akár az egész családdal együtt), amely idén csak 700 m-t jelent. Mindkettőre a jelentkezés ingyenes, de a kiskorúak esetén szülői jóváhagyás is kell hozzá. A hosszabb távokra – félmaraton (21,097 km), maraton váltó (4×10,548 km, négyfős csapatoknak), maraton (42,195 km) és ultramaraton (52,75 km) – csak a 18 éven felüliek jelentkezhetnek, regisztrációs díj ellenében, és, természetesen, megfelelő előzetes felkészülés után.

Az Arad Megyei Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal, az Arad Megyei Kulturális Központ és az Experienţa Multisport Sport Klub által szervezett versenyre szeptember 28-ig lehet jelentkezni a maratonarad.ro weboldalon. A szülőkkel közösen kitöltendő űrlapot onnan is le lehet tölteni, de iskolánk számos nyomtatott példányt is kapott ebből, hiszen tavaly óta a verseny szervezésében részt vevő partnerintézmény vagyunk.

Valamennyi távon a versenyzők a Városháza előtti térről indulnak és oda is érkeznek vissza. A részletes útvonalakat és minden további információt (beleértve a felkészülésre, illetve a verseny előtti helyes táplálkozásra vonatkozó tudnivalókat is) a verseny honlapján lehet megtekinteni (maratonarad.ro). Ugyanott lehet valamelyik versenyszámra is feliratkozni.

Nem felejtjük el, hogy ugyanazon a napon, október 6-án emlékezünk az aradi vértanúkra. 13 órakor kezdődik majd az emlékünnepség és a koszorúzás a Szabadság-szobornál, s azon iskolánk tanulói és pedagógusai is részt vesznek. Mivel a 6 km-es verseny déli 12 órakor, az 1 km-es pedig 14 órakor kezdődik, javasoljuk, hogy a koszorúzáson részt vevő, ott közreműködő diákok ezúttal ne jelentkezzenek a futásra.

Évkezdő szakmai műhely a csikys pedagógusoknak

csapatepites_2018_sav

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával évkezdő szakmai műhelyt szerveztünk pedagógusaink számára szeptember 6. és 9. között Aranyoson (Arieșeni).

A résztvevő 30 pedagógus számára szakmai programot biztosítottunk. Major Zsolt budapesti pszichológus tanórákon, valamint osztályfőnöki órákon alkalmazható csapatépítő játékokat tanított, illetve elmélyülhettünk a konfliktuskezelés, az elfogadás és a csapatépítés témájában is. Ezenkívül hatékony módszereket ismerhettünk meg az új ötletek begyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatban is. Mindezek segítségével újragondoltuk, újratárgyaltuk a tavalyi iskolai év tevékenységeit, azok pozitív és negatív vetületeivel egyetemben, és kidolgoztunk egy új, reméljük, hatékonyabb utat az idei programok szervezéséhez és lebonyolításához.

A munka mellett szórakozásra is jutott idő. Egyik délután a Vércsorog vízeséshez kirándultunk, esténként pedig a társasjátékok kapták a főszerepet. Ilyenkor jókedv és kacagás töltötte be a termet. Jó volt együtt játszani, kötetlenül beszélgetni a kollégákkal.

Nagyon eredményes volt ez a három nap. Sikerült jobban megismerni egymást, gondjainkat, örömeinket megosztani. Jó érzés volt látni, hogy egy emberként gondolkozunk és tervezünk, s igazi csapatként működünk az iskola jövőjének érdekében. Reméljük, jövőre is sikerül támogatót találni hasonló szakmai műhely szervezéséhez.

A tartalmas együttlétért köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t az anyagi támogatásért, Major Zsolt pszichológust a szakmai tartalomért, Rudolf Anna nevelési tanácsadót a szervezésben nyújtott segítségért, és nem utolsó sorban minden résztvevőt, hogy szabadidejükből áldoztak a közös ügyünkért, a Csiky Gergely Főgimnázium jó működéséért, szakmai, minőségi fejlődéséért.

[Fotó: Rudolf Ágnes]

« 2 A 3 »

Az utolsó métereken is akcióban a KKK!

konyvfoto_apropenzA negyedik aprópénzgyűjtési akció eredményeképpen – az elmúlt tanév utolsó pillanataiban – még megtoldottuk iskolánk könyvtárát 15 új, értékes olvasnivalóval. Természetesen most is gondoltunk a kicsikre és nagyokra egyaránt.

A könyvek június 15-én érkeztek meg a könyvtárba két lelkes diáknak hála, akik még pénteken is (nekünk már nem tanítási napon) önként és dalolva ( :) ) siettek be a könyvtárba, hogy felbontsák a köteteket rejtő dobozt, és belekezdjenek az iktatásba. Buzgóságuknak köszönhetően a megrendelt könyvek – Karen Joy Fowler: Majd kibújunk a bőrünkből; Monica Hesse: A kék kabátos lány; Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás; David Solomons: Szuperhős lett a bátyám! stb. – már társaik mellett pihenhetnek a polcokon, kikölcsönzésre várva.

Osztályunk nagyon örül annak, hogy tavaly ránk bízták e nemes feladatot, mi kaptuk meg a könyvkommandós küldetést. (Nagyon reméljük, hogy ez a jelenlegi, új tanévben sem lesz másképp!) Büszkén kijelenthetjük, hogy tavaly eredményesen zártunk, ugyanis 102 új könyvvel sikerült gazdagítani iskolánk könyvtárát, így összesen már 275 kötet van a KKK lajstromán. Ez persze a Ti segítségetek/az Önök segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg, így ezúton is szeretnénk hálás köszönetet mondani az adományozó diákoknak, osztályoknak, tanároknak és nem utolsó sorban az Alma Mater Alapítványnak. Igazán sokat jelentett nekünk a támogató háttér! Ugyanakkor az irányító tanárt, Rudolf Ágnest is köszönet illeti áldozatos munkájáért az olvasótábor részéről, ugyanis nélküle nem bővült volna a könyvtári kínálat. Tehát köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult munkánk sikerességéhez!

Végezetül: olvassatok sokat, fedezzetek fel minél több új világot, mert „minden elolvasott könyv egy újabb megélt élet.” (Szergej Vasziljevics Lukjanyenko)

Tanévnyitó napsütésben, fehér karszalaggal

evnyito_2018_2019_sav

Kis- és nagydiákok, tanárok, tanítók, szülők, hozzátartozók igen szép számban gyűltek össze szeptember 10-én a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán, hogy ezen a szellős, napsütéses, kellemes hétfő reggelen közös örömmel és/vagy beletörődéssel köszöntsék az „új évet”.  Folytatás

Bérletes színházi előadás – Tied a világ! az Aradi Kamaraszínházban

Zenés társasjáték Illés-slágerekkel, meglepetés vendég: Bródy János

tied_a_vilag_kicsiSzeptember 6-án egy olyan előadással folytatódik az Aradi Kamaraszínház 2018-as évada, amely a magyar könnyűzenei élet egyik kitörölhetetlen és azóta is meghatározó zenei formációjának dalait éleszti újra: az Illés zenekar slágereit. A Tied a világ! című zenés társasjáték a Budapesti Játékszín előadásában kerül bemutatásra.  Folytatás

Nyolc csikys sikeresen pótérettségizett

poterettsegi_sav

Ahogy azt korábban jeleztük, idén augusztus 20. és szeptember 6. között zajlott le az őszi érettségi (pótérettségi), amelyre a Csiky Gergely Főgimnázium 26 diákja iratkozott be. Ketten hiányoztak, a többiek közül pedig 8 diáknak sikerült átmenő jegyet szerezni. Örülünk nekik!  Folytatás

Velencei sporttáborban a csikys diákok

velence_sporttabor_kicsiA Magyarországi Rákóczi Szövetség és az Aradi Alma Mater Alapítvány jóvoltából augusztus 13-tól tíz újdönsült kilencedikes diák vett részt a Velencei-tó partján megrendezett Sporttáborban. A résztvevők a világ minden tájáról érkeztek: Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Franciaországból, Macedóniából, Venezuelából, és mi, Aradról, Romániából. De egy valami összekötött minket: a magyar nyelv.  Folytatás