Önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés

konflikuskezeles_sav

November 17–19. között Major Zsolt Balázs budapesti pszichológus, tréner vezetésével iskolánkban újabb 25 órás pedagógusképzésre került sor önismeret, kommunikáció és konfliktuskezelés témakörben. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott képzést Rudolf Anna iskolapszichológus szervezte meg.

Közel 30, a megyében és a Csiky Gergely Főgimáziumban tanító pedagógus gyülekezett péntek délután a heti fáradságát cipelve, némileg álmos arccal az iskola dísztermében arra várva, hogy a következő két és fél nap alatt megtanulja azt, amit még tökéletesen senkinek sem sikerült: a konfliktusokat kezelni.

A kezdeti fáradtság aztán hamar elillant, hiszen trénerünk tett azért, hogy megmozgassa a társaságot. Olyan feladatokat végeztünk és olyan játékokat játszottunk, amelyek hamar kizökkentettek minket a kezdeti letargikus állapotból. Ez a lelkes és aktív részvétel végig meg is maradt egy hatalmas mosollyal párosulva.

bethlen_2Számtalan konkrét helyzetet beszéltünk meg, sűrűn előforduló problémákat jártunk körül ahhoz, hogy munkánkban és magánéletünkben minél hatékonyabban legyünk képesek kezelni és adott esetben megoldani a konfliktusokat. Ehhez természetesen sok segítséget kaptunk Major Zsolt Balázs részéről. A vasárnap délutáni végkövetkeztetésünk pedig: nagyon jó volt együtt lenni, valóban sok mindent alkalmazhatunk a tanultakból a mindennapokban és nagyon nagy a felelőssége a pedagógusnak, szülőnek abban, hogy a konfliktus gerjesztőjévé, fenntartójává vagy éppen a megoldójává váljon.

[Fotó: Ilona János]

« 2 A 3 »


Korábbi beszámolónk a 2017. júniusi kiégés-prevenciós tréningről: ITT.


„Jó volt csikys diáknak lenni. Itt szabadnak éreztem magam” – Találkozó Kézdi Imolával

kezdi_imola_csiky_2017_11_16_sav

Alig 22 évet vártunk rá, de megérte: aradi fellépésének másnapján, ha rövid időre is, de vendégül láthattuk iskolánk 1995-ös végzősét, a Kolozsvári Állami Magyar Színház s az egész erdélyi és romániai színjátszás egyik legismertebb és legelismertebb színművészét, Kézdi Imolát.

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben már jeleztük, az idei Nemzetközi Klasszikusszínház-fesztivál egyik magyar darabjaként mutatták be november 15-én Tennessee Williams legnagyobb klasszikusát, A vágy villamosát, az amerikai Tom Dugdale rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásának főszereplője Kézdi Imola, kétszeres Uniter-díjas, további két Uniter-jelöléssel, valamint egy sor rangos kitüntetéssel, többek között Jászai Mari-díjjal, illetve a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével rendelkező színművész volt. Akik szerda este ott voltak s látták (több egykori osztálytárs, tanár, ismerős és barát is), igazolhatják: nagyszerű, emlékezetes előadás volt. Másnap, csütörtök reggel, a társulat visszautazása előtt Imola örömmel látogatott el egykori iskolájába, s a díszteremben összegyűlt diákokkal, pedagógusokkal beszélgetett színészi munkájáról, élményeiről, diákkori emlékeiről. (Miután, hangulatkeltésként, egy zenés képsorozatot vetítettünk le diákkori önmagáról és későbbi híres szerepeiről.)

Kézdi Imola Csíkszeredán született, majd tízéves korában szüleivel együtt Aradra költözött. Nyolc éven át, az érettségiig itt élt, aztán következett négy év a színművészeti főiskolán, Marosvásárhelyen és további három év a Marosvásárhelyi Állami Színház Tompa Miklós Társulatánál. 2002-től Kolozsváron él, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja.

kezdi_imola_1995_kisebbBár első aradi élményei között akadt kellemetlen is (székelyes kiejtése miatt társai először kinevették), líceumi társaival (Hadnagy Éva kémiatanár osztályában) már hamar összeszokott. Orvosnak készült, falta a biológiakönyveket, ám tizenegyedikes korában a Pávai Gyula által vezetett Tiniszínpadra kerülve megváltoztak a tervei. 1995-ben első próbálkozásra bejutott a színire, aztán elsőévesen többször is összecsomagolt, hogy azonnal indul haza, otthagyja az egészet. Valahogy sikerült leküzdenie a szoros napirendből, a megerőltető fizikai és szellemi erőfeszítésből, illetve az otthon távolságából adódó nehézségeket, s harmadévesen már a Háború a konyhában (Război în bucătărie) című film női főszereplőjeként láthattuk viszont a tévéképernyőn, majd egy év múlva a mozikban is. Néhány rövidfilmes szereplés után következett egy még nagyobb „durranás”, az Orient Express című film női főszerepe, 2004-ben, Sergiu Nicolaescu és Maia Morgenstern oldalán. Ezután Francis Ford Coppola, a világhírű amerikai rendező (Keresztapa-trilógia, Apokalipszis most stb.) is szereplőválogatásra hívta Imolát egy készülő filmje alkalmával, sőt a kamerapróbán ő maga lépett be a dialógusba (végszavazott) a hiányzó férfiszínész helyett.

A filmek mellett, előtt azonban mindig is a színház, a színpad jelentette Imola számára az igazi művészi közeget. A szerepbe való belépésről, illetve főleg az abból való kilépésről, a valóságba való visszaváltásról így fogalmazott: „Le kell venni nemcsak a jelmezt, hanem le kell tenni az éppen eljátszott sorsot, történetet is. Nagyon nehezek lennének a hétköznapok, ha én minden történetben benne maradnék. Igyekszem nem keverni a szerepeket és a hétköznapi életemet. Remélem, hogy egy normális, kiegyensúlyozott ember vagyok, otthon nevelem a gyermekeimet, főzöm a töltött káposztát, mint a többiek, csak néha belépek egy-egy történetbe és eljátszok egy-egy szerepet. Ez a szakmám.”

kezdi-imola_hedda_gabler_huntheater-roA csütörtök reggeli találkozón jelenlévő diákok is egyre bátrabban mertek kérdezni. Szó esett így a pályakezdés nehézségeiről, a tánc- és balettórákról a színművészeti évek alatt, a kellemetlenebb szerepekről, de a szakmai és a családi teendők összeegyeztetéséről is. „Nem volt könnyű. De az első gyermek születése után ez szinte magától helyreállt. Nem arra gondoltam, hogy nekem otthon is meg kell felelnem anyaként és a színpadon is színészként, hanem csak hagytam, hogy a színház és a gyermek, majd gyermekek közötti egészséges egyensúly kialakuljon. Azért nagyon sok munka és odafigyelés is van emögött.” És, nyilván, megkérdezték Imolát arról is, hogy milyen volt csikys diáknak lenni. „Jó volt csikys diáknak lenni. Szerintem az egyetemi évek végén is azért tudtam olyan jól érezni magam a bőrömben, mert megelőzték a csikys évek. Egyfajta szabadságot adott ez a suli. Itt szabadnak éreztem magam.”

Filmek és színház. A film (valamennyire) megmarad, bármikor letölthetjük, elővehetjük, megnézhetjük. A színház, a színdarab ott és akkor él, ahol és amikor eljátszák. És utána véget ér. Akik látták, látták, a többiek nem látták, és pont úgy soha nem is fogják látni. A percek, pillanatok művészete, ahogy azt sokszor mondják. Nem zavaró ez? „Nem hogy zavaró, fájdalmas! De ez a fájdalom a legszebb szerintem ebben a szakmában. Lehet, hogy próbálom a pillanatokat felfűzni magamban, és próbálok emlékezni arra, hogy annak idején ezt vagy azt játszottuk, ilyen vagy olyan volt. Nem. Itt és most. Ez az egyik legszebb dolog ebben a mesterségben. Ez a fájdalom.”

Kézdi Imolától azzal búcsúztunk, hogy lehetőleg ne újabb 22 év múlva és ne csak 40-45 percre látogasson el a Csikybe. Ezt nem ígérte meg, de azért számonkérjük majd.

[Fotó: Horga Annamária, Vajda Noémi]

« 1 A 2 »

Tégy jót, hozz zöldséget!

zoldseg_gyumolcsMár hagyománya van iskolánkban a sanyarúbb körülmények között élő gyermekek támogatásának. Mivel hosszú volt az ősz és még számos zöldségféléhez (esetleg gyümölcshöz is) könnyen hozzá lehet jutni, ezért ezen a héten új adakozási akcióra kerül sor.

Kedves diákok! Gondoljatok a gyermekotthonokban, nem családban felnövő társaitokra és hozzatok hétfőn, kedden, szerdán vagy csütörtökön minél több olyan élelmiszert, amit eljuttathatunk nekik.

Az általatok behozott élelmiszercsomagokat november 20–23. között, naponta 9–11 óra között fogják összegyűjteni a szolgálatos diákok.

A korábbi években nagy örömmel vették át a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Kisiratoson fenntartott Pio Atya Gyermekotthon lakói a tőlünk származó zöldség- és gyümölcsadományt. Reméljük, idén is így lesz!

Szép siker az Örökségünk mozgalom pályázatán

oroksegunk_kep_sav

Megszületett az Örökségünk videoklipp-pályázat, illetve a Történetek a ládafiából pályázat eredménye, amelyet november 13-án tettek közzé az Örökségünk mozgalom facebook-oldalán. Ennek alapján szép sikernek örvendhetünk, hiszen a hét országból beküldött összesen 35 videoklipp mezőnyében a Csiky Gergely Főgimnázium részéről beküldött kisfilm második helyezést ért el.  Folytatás

Aradon lép fel, majd egykori iskolájában találkozik Kézdi Imola a csikys diákokkal

kezdi_imola_huntheater-roNovember 15-én, szerdán Aradon lép fel, másnap, csütörtök reggel pedig egykori iskolájába látogat el Kézdi Imola, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

Az idei Nemzetközi Klasszikusszínház-fesztivál egyik magyar darabjaként láthatjuk ma, november 15-én Tennessee Williams legnagyobb klasszikusát, A vágy villamosát, az amerikai Tom Dugdale rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásának főszereplője Kézdi Imola, kétszeres Uniter-díjas (és további két Uniter-jelöléssel, valamint egy sor rangos kitüntetéssel, többek között Jászai Mari-díjjal, illetve a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével rendelkező) színművész, aki 1995-ben végzett iskolánkban.

Csütörtök reggel 8 órakor a jelenlegi csikys diákokkal fog találkozni Kézdi Imola a Tóth Árpád teremben. A rendezvényre az előzetesen összeállított névsor alapján várjuk a diákokat.

Író–olvasó-találkozó kortárs szerzőkkel

onmegvalositas_az_irodalomban_kisebbA Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából író–olvasó-találkozót tartunk Aradhoz (és a Csikyhez) kötődő kortárs szerzőkkel: Karácsonyi Zsolt költővel, műfordítóval és kritikussal, a Helikon főszerkesztőjével (Kolozsvár) és Papp Sándor Zsigmond íróval, újságíróval (Budapest).

Karácsonyi Zsolt és Papp Sándor Zsigmond 2017. november 16-án, csütörtökön 13 órától a Csiky Gergely Főgimnáziumban az iskola diákjainak mesél pályafutásáról, az irodalomban és a nyelvművelésben rejlő lehetőségekről, 18 órakor pedig a Tulipán Könyvesbolt és Borozóban találkozik az irodalombarátokkal.

Szervező: Pro Move Arad Egyesület. Partnerek: Csiky Gergely Főgimnázium, Tulipán Könyvesbolt és Borozó. Médiapartner: Aradi Hírek.

A rendezvény a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

A találkozóra mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A magyar nyelv napja a Csikyben

nem_mondhatom_el_kisebbNovember 13-án a magyar nyelv napját méltó keretek között ünneplik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Két rendezvény is színesíti ezt a napot: 9–11 óra között a diákok játékos nyelvi vetélkedőn vesznek részt, melynek támogatója az Aradi Szabadság-szobor Egyesület.

11 órától Tóth Péter Lóránt (a diákok által már jól ismert versmondó) és Hajvert Ákos Nem mondhatom el… címmel ismert költők ismert verseit adja elő. A szülők, illetve aki lemarad a délelőtti előadásról, ugyanaznap 18 órától megtekinthetik a két Radnóti-díjas versmondó összeállítását a Bábszínházban. Az előadás támogatója az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.


Korábbi bejegyzések a magyar nyelv napjáról


 

Kortárskönyv-kommandó, akcióban, újra!

kkk_uj_konyvek_sav

November 4-én, pénteken a Kortárskönyv-kommandó tagjai nagy lelkesedéssel nyitották ki a megrendelt könyveket tartalmazó csomagot. Most 27 új könyvvel bővült az iskola könyvtára, s a könyvlista összeállításakor figyeltünk arra, hogy mind a kicsik, mind a nagyok számára legyenek olvasmányok.  Folytatás