Kálmándy Mihály, a Kossuth-díjas volt csikys diák

kalmandi_mihaly_sav

Soha nem tudhatjuk előre, mit hoz a sors, hova vezetnek az élet útjai. De tudjuk, hogy honnan indultunk, milyen tarisznyával láttak el induláskor. Ha valaki híres emberré válik, utánanézünk, hogy honnan indult. A Csiky Gergely Főgimnáziumban büszkék vagyunk arra, ha egy-egy diákunk kiemelkedő eredményt mutat fel. Büszkék vagyunk a mostani és büszkék az egykori sikeres diákjainkra. 

Magyarország köztársasági elnöke az idei március 15. alkalmából Kossuth-díjat adományozott többek között Kálmándy Mihálynak, a Magyar Állami Operaház énekesének, az operairodalom legnagyobb baritonszerepeiben, valamint koncert- és oratóriuménekesként is a világ szinte minden jelentős színpadán sikeres, kiemelkedő színvonalú művészi pályája elismeréseként.

Kálmándy Mihály 1959. december 21-én született Bihar megyében. 1978-ban érettségizett a mai Csiky Gergely Főgimnázium jogelődjében. Osztályfőnöke Urbán József kémiatanár volt, de tanította egyebek között Ficzay Dénes magyartanár, dr. Kovách Géza történelemtanár és Kori Erich matematikatanár. Énekelni Aradon kezdett Rudolf Eduárd tanárral, de gitározott és zongorázott is. Zenei tanulmányait a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán végezte, ezt 1985-ben Weimarban mesterkurzuson tökéletesítette.

1981 és 1987 között Kolozsvárott operaénekes, majd 1988-ban a budapesti Magyar Állami Operaház szerződtette. Vendégszerepelt többek közt Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, Görögországban. Híres szerepei közé tartozik A kékszakállú herceg vára Kékszakállúja, a Carmen Escamillója, a Bánk bán Petúrja, a Hunyadi László Czilleie, A végzet hatalma Don Carlosa, a Nabucco Nabuccója, az Aida Amonasrója, A trubadúr Luna grófja, a Traviata Giorgio Germontja, illetve A bolygó hollandi Hollandija. De szólót énekelt többször Mozart Requiemjében, a Koronázási Misében, Verdi Requiemjében, illetve Haydn Teremtés című oratóriumában.

Hallgassuk meg IDE kattintva, hogyan énekli Erkel Ferenc Bánk Bánjában, Petúr bánként a Bordalt.

Reméljük, hogy lesz alkalmunk élőben is meghallgatni őt, esetleg akkor, amikor majd meglátogatja egykori iskoláját.