Hősök nyomában, Kőszegen

honismereti_akademia_kisebbIdén július 30. és augusztus 4. között zajlott le a XXIV. Honismereti Ifjúsági Akadémia, ezúttal Kőszegen. A Csiky Gergely Főgimnázium részéről a végzős Kecskés Lóránt és alulírott nyújtottunk be közös pályázatot Olasz Angéla történelemtanár segédletével, amely sikeresnek bizonyult, így részt vehettünk a Honismereti Szövetség által szervezett programsorozaton.

A megnyitóra a Jurisich-vár lovagtermében került sor, ezt a várkapitány szobrának megkoszorúzása követte, majd érdekfeszítő előadásokat hallgattunk meg a Jurisich Miklós Gimnázium nagytermében, vacsora után pedig ismerkedős játékokon vettünk részt.

Dolgozatunk Példaképem, Damjanich János, a „veretlen hadvezér” címmel találóan illeszkedett a megadott témakörhöz (Arcok és harcok – hősök, példaképek), bemutatását 31-re, azaz szerdára tűzte ki a vezetőség. Előadásunkat vastapssal fogadta a közönség, amely örömmel töltött el minket. A korreferátumok után tartalmas városnézés következett. Az esős időjárás miatt a Szulejmán-kilátó aznapra tervezett meglátogatása azonban sajnos elmaradt.

Harmadnap kirándulással telt az idő. Őrvidékre átutazva megtekintettük a festői szépségű lékai lovagvárat, valamint a helyi templomot, ellátogattunk a rohonci holokauszt-emlékműhöz, majd visszatértünk a mai Magyarországra. Szétnéztünk Nardán, a „hűségfaluban” és a Vasfüggöny Múzeumban is. Az utolsó szerdai esemény a Bükfürdőn történő strandolás volt.

2-án Kőszeg 1532-es védőinek tiszteletére faültetés történt, aznap fedezhettük fel a várat és a helyi temetőket is.

Azokban a napokban számos kulturális rendezvénynek (koncertek, tűztánc, bokszmérkőzés stb.) adott otthont Kőszeg. 3-án került sor a várjátékokra, a vár 1532-ben lezajlott török ostromának reprezentálására. Az ostromnapok ezzel feltették az i-re a pontot, úgy gondolom, méltó befejezése volt a programoknak.

Az Akadémia vasárnap zárult. Onnan hazautazva döbbentünk rá társammal, hogy utolsó alkalommal képviselhettük (volt) iskolánkat előadóként a Honismereti Ifjúsági Akadémián, tehát véget ér életünknek még egy kedvelt időszaka. Köszönettel tartozunk Olasz Angéla tanárnőnek segítségéért, áldozatos munkásságáért, illetve a Honismereti Szövetségnek a kiváló programok szervezéséért, valamint biztató szavakkal a jövő generációnak: érdemes oda járni, jó érzés ott előadni.

[Fotó: Olasz Angéla]

« 1 A 2 »

Július végéig lehet pályázni a Nyilas Misi-ösztöndíjra

nyilas_misi_2019-2020_sav

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ösztöndíj-pályázatot hirdet a 2019–2020-as tanévre. A pályázatot ösztöndíj-támogatás céljából 2019. július 31-ig, a 2018–2019-es tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő, VI–X. évfolyamon tanuló, tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője/gyámja, mint magánszemély nyújthatja be.

A pályázat részletes leírását IDE kattintva olvashatjuk el, tölthetjük le. A pályázati adatlap ITT, a pályázó tanuló részletes osztályfőnöki jellemzésére való űrlap pedig ITT található meg.

A pályázattal kapcsolatban további információkat a 10.00–16.00 óra között hívható 0264-531153-as, 0787-671137-es telefonszámokon vagy a nyilas_misi@yahoo.com e-mail címen kaphatnak az érdeklődők. A pályázati csomag a www.nyilasmisi.ro honlapon is megtalálható.

Erasmus+ projekttel Olaszországban (2. rész)

erasmus_olaszorszag_bb_sav

Ahogy ígértük, beszámolunk az Erasmus+ projekt keretén belüli olaszországi tartózkodásunk második hetéről a Reggio Calabriai régióban található Siderno városkában. Már az első hét is nagyon izgalmasan, tanulságosan telt, sok új és érdekes kihívással. Jobban megismertük önmagunkat, képességeinket, készségeinket.  Folytatás

Tapasztalj és szervezz! – Középiskolás Vezetői Fórum

szeged_vezetoi_forum_sav

Április 26-án, pénteken, a Rákóczi Szövetség meghívásának eleget téve tíz csikys diák Hevesi Éva tanárnő kíséretében Szegedre utazott. Vezetői fórumon vettek részt, amelyet olyan középiskolás diákoknak szerveztek, akik jobbá szeretnék tenni vezetői képességeiket, s jobban meg szeretnék ismerni a Rákóczi Szövetség tevékenységeit.  Folytatás

Arad–Gyula Határtalanul Aradon

arad_gyula_hatartalan_sav

2016. március 31. – ez az a dátum, amikor a Határtalanul! program keretén belül először látogattak az akkor még IX. A (most már XII. A) osztályhoz a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai. Azóta eltelt három év (az idei immár a negyedik pályázati év), felnőtt egy középiskolai generáció, de a kapcsolat megmaradt, sőt szépen fejlődött.  Folytatás

Erasmus+ projekttel Olaszországban

erasmus_olaszorszag_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium hét tizenegyedik osztályos, turizmus szakos diákja három hetes szakmai gyakorlaton vett részt Olaszországban, Sidernoban és Reggio Calabriában, iskolánk 2018-1-RO01-KA102-048470 számú Erasmus+ projektje keretén belül, amelynek címe: A turisztikai technikus ismeretei, készségei és hozzáállása európai perspektívából (Cunoștințe, abilități și atitudini la tehnicianul în turism din perspectiva europeană). A projekt fő kedvezményezettje és koordinátora a nagylaki Jozef Gregor Tajovsky Elméleti Líceum, iskolánk partnerként vesz részt benne az aradi Közgazdasági Főgimnáziummal együtt.  Folytatás

Határtalanul Szegeden

szeged_gyula_sav

Március 21–24. között 20 csikys diáknak adatott meg az a lehetőség, hogy Szeged városában járhasson a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola vendégeként. A17 XI. A és a 3 IX. A osztályos diák Ruja Ildikó osztályfőnök és Drasztyl Andrea tanárnő kíséretében vágott neki a hosszú hétvégének.  Folytatás

Arad–Gyula – egy négyéves barátság újabb fejezete

gyulai_uton_sav

A csikys diákoknak egyre több lehetőség nyílik pályázatok révén olyan programokban részt venni, amelyek során magyarországi iskolák diákjaival közösen tölthetnek el egy-egy hétvégét náluk vagy nálunk. Minden diáknak adódik alkalma évente legalább egyszer Határtalanul programban részt venni. Az Arad–Gyula Határtalanul viszont különleges.  Folytatás