Harmadikosok sikerei

A XXI. „Fától fáig, verstől versig” Kányádi Sándor országos versmondó verseny megyei szakaszán (online térben) Boros Hanna Zselyke bájos szavalata elnyerte a zsűri tetszését. Zselyke meghívást kapott a döntőre, melyet május 12–13-án rendeznek a Hargita megyei Nagygalambfalván. Nagyon szurkolunk neked, Zselyke!

A X. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny megyei szakaszát március 3-án rendeztük meg iskolánkban, négy tehetséges harmadikos leányka részvételével: Balog-Baumann Odett, Boros Hanna Zselyke, Kovács Lilla Flóra és Tankó Dóra. Közülük Dóra II. helyezést ért el, Odett pedig I. díjas lett. Balog-Baumann Odett képviseli iskolánkat és Arad megyét április 22-én az országos megmérettetésen, Nagyszalontán. Nagyon sok sikert kívánunk, Odett!

Országos és nemzetközi résztvevőkkel zajlott a VI. Versíró pályázat a költészet napjára, melyre két ügyes harmadikos tollforgatónk küldte be két-két versét. Izgalommal vártuk az eredményhirdetést, és hatalmas örömmel fogadtuk a díjakat: Popa Ayan Márk I. díjban részesült, Derzsi Máté Patrik pedig II. díjas lett. Szívből gratulálunk nekik! Csak így tovább!

No Images found.

Az interaktív táblák alkalmazása az oktatásban – Továbbképzésen a csikys pedagógusok

A KEEPING UP WITH DIGITAL NATIVES (2022-2-RO01-KA210-SCH-000095962), Erasmus+ pályázatunk keretében iskolánk pedagógusai egy továbbképzésen vettek részt, melynek elsődleges célja az interaktív táblák használatának elsajátítása volt.

A továbbképzés 2023. március 23-án és 25-én zajlott iskolánkban, a SELLification 4 EDUcation Egyesület jóvoltából. Az előadó, Marius Lobază, bemutatta, miként működnek az interaktív táblák, részletesebben is ismertette a SMART Notebook, valamint a Vboard software-eket, kiemelve ezek előnyeit, és szemléltette a különböző eszközök használatát. A szombati képzésre már mindnyájan telepítettük laptopjainkra a SMART Notebookot, így előadónk útmutatásait követve mi magunk is összeállítottuk egy tanóra anyagát, amelyben az elméleti rész mellett volt szemléltető ábra és kisfilm, játékos formában oldottuk meg a gyakorlást, majd a Wordwall applikációt alkalmazva terveztük meg az ismétlést.

Az interaktív tábla és a software-ek mellett különböző platformokat és alkalmazásokat is megismertünk, melyeket könnyedén beépíthetünk az oktatási folyamatba, interaktívvá, hatékonnyá és nem utolsósorban élvezetesebbé téve a tanulást.

A szombati képzés zárómozzanataként összesen 28 csikys pedagógus vehette át oklevelét. A bemutatott jógyakorlatok, valamint az elvégzett feladatok mindnyájunkat nagy lelkesedéssel töltöttek el, s magunkban már ötletelgettünk, hogy miként fogjuk mindezeket a mindennapokban is alkalmazni. Bízunk benne, hogy diákjaink is hasonló lelkesedéssel és nyitottsággal fogadják majd az új tevékenységeket/feladatokat, sőt ötleteikkel járulnak majd hozzá a minél kreatívabb tartalmak megszületéséhez.

« A 2 »

Döntős volt a Csiky csapata a K.Ü.T.V. idei versenyén

Az idei K.Ü.T.V.-n eredményes csikys csapat: Andrási Rafael (XII. C), Lévai Ildikó, felkészítő tanár, Demeter Kristóf Zoltán (XI. A) és Juhász Zoltán László (XI. A)

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara XV. alkalommal hirdette meg a Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyét (K.Ü.T.V.), amelyre az ország több mint 40, magyar tannyelvű iskolájából jelentkezhettek háromfős csapatok.

Iskolánk, a Csiky Gergely Főgimnázium részéről az Andrási Rafael (XII. C), Demeter Kristóf Zoltán (XI. A) és Juhász Zoltán László (XI. A) összetételű trió nevezett be.

A többfordulós verseny első fordulója online zajlott, melynek sikeres teljesítése után a legjobb 16 csapat bejuthatott a kolozsvári elődöntőbe, amelyre március 20-án, vasárnap került sor.

A vasárnapi elődöntők alkalmával egy, a Poultry Investment Group cégcsoporttal kapcsolatos esettanulmányt kellett megodanunk, életképes üzleti tervet, megvalósítható célokat és marketing-stratégiákat javasolva a cégnek, rövid-, közép-, és hosszútávra egyaránt. Az általunk javasolt üzleti lépéseket nemcsak bemutatnunk kellett, hanem jól érvelve a 42 tagú szakmai zsűrit is meg kellett győzni arról, hogy a megoldások gyakorlatba ültethetőek, életképesek és profitábilisak a cég számára.

Bár csapatunk az első körben brillírozva jutott tovább a nyolcaddöntőbe, a legjobb négy közé jutás, sajnos, már nem sikerült. Pillanatnyilag nagy csalódást éreztünk, de hála a csodálatos szervezésnek nem volt idő sajnálkozni, hiszen az egyetemnek sikerült olyan díjkiosztó ünnepséggel elkápráztatnia a résztvevőket, amely után mindenki győztesként indult haza és úgy éreztük, sokkal szegényebbek lennénk, ha nem lehettünk volna részesei ennek a színvonalas, nívós és embert próbáló versenynek. Rengeteg ismerettel, új barátságokkal és tapasztalatokkal gazdagodva, jövőre szeretnénk újra megmérettetni magunkat.

Idei részvételünkért köszönettel tartozunk Lévai Ildikó felkészítő tanárnak, illetve a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek, amely a kolozsvári utazásunkat anyagilag is támogatta!

[Fotó: Lévai Ildikó]

« A 2 »

Az idei próbavizsgák

Próbaérettségi – román nyelv és irodalom írásbeli próba március 27-én
[Fotó: Ilona János]

Hétfőn, március 27-én kezdődött a végzős diákok idei próbaérettségije. A román nyelv és irodalom írásbeli próba után a végzősök kedden, 28-án a szakhoz tartozó kötelező tantárgyból (a csikysek esetén matematikából), szerdán, 29-én a választható tantárgyból (a csikysek esetén biológia, szerves, illetve szervetlen kémia, informatika, földrajz, pszichológia), csütörtökön, 30-án pedig anyanyelvből, esetünkben magyar nyelv és irodalomból próbavizsgáznak.

   Tovább…

ERASMUS+ projekttalálkozó iskolánkban

Vendégek és vendéglátok a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztésére elnyert Erasmus+ pályázat aradi nyitó programján

Mint korábban arról már beszámoltunk, iskolánk, a Csiky Gergely Főgimnázium újabb Erasmus+ pályázatot nyert (KEEPING UP WITH DIGITAL NATIVES, 2022-2-RO01-KA210-SCH-000095962), melynek fő célja a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztése.

   Tovább…

Vidám versmondóink sikere Szatmárnémetiben

Az aradi különítmény a Borókagyökér Egyesületnél

Március 24. és 25. között került sor a Vidám Versek Versmondó Versenyének országos döntőjére Szatmárnémetiben, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Idén a 15 magyarlakta megye 150 résztvevője között 9 Arad megyei diák is jelen volt, köztük a Csiky Gergely Főgimnáziumból Lehoczky Balázs Attila harmadikos, és Horváth Szilvia Viktória negyedikes tanuló.

   Tovább…