Biztonság határok nélkül

Október elején jelentkeztünk egy katasztrófavédelmi versenyre a VII. A osztály 6 tanulójával. Mivel az utolsó percben küldtük el a jelentkezést, a másnap megkapott tananyag tanulmányozására és a versenyre való felkészülésre igen kevés időnk maradt. A ROHU72 CBN (Cross-border network for disaster resilience and emergency situations risks management) projekt keretében a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Társaság, mint a projekt megvalósító partnere, szervezte a versenyt, mely online zajlott.

A versenyen 10-14 éves tanulók vehettek részt, Arad, Temes és Csongrád-Csanád megyékből, csapatonként 6 diák és két felkészítő tanár. Román és magyar diákok egyaránt jelentkezhettek.

A verseny 70 kérdésből állt, melyek megválaszolására 60 perc állt a tanulók rendelkezésére. A kérdések nagyon átfogóak voltak: a katasztrófavédelem megalakulása, alapismeretek, hazánkban előforduló katasztrófák és hazánkra nem jellemző katasztrófák témaköréből voltak kérdések. Rekord idő alatt, körülbelül 30 perc alatt sikerült megválaszolni őket. Pár nap múlva emailben értesítettek az eredményekről, s az is kiderült, hogy osztályom tanulói elsők lettek, jutalmuk pedig egy magyarországi tábor.

Családi okok miatt nem tudtam elkísérni diákjaimat Mórahalomra, így a táborról Páll Mária biológiatanárnő számol be.

Erdei Emese, felkészítő tanár

A DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborba a sofronyai csapattal utaztunk. Megérkezve egy frissen átadott, új kollégiumban szállásoltak el bennünket.

Első nap a településsel ismerkedtünk, a belvárosban, az Ezer Év Parkjában sétáltunk, majd este a csapatok bemutatkozásával, ismerkedéssel és tánccal zárult a nap. Másnap megismertük a zenés ébresztő hangját, pontban reggel 7-kor, ami minden reggel megadta a nap ritmusát (igazi riasztó zene szólt… hűen a tábor nevéhez).

A programok között volt még termálfürdőzés, kerékpározás a bivalyrezervátumban és a Nagyszéksós-tó magaslesről való megfigyelése. A délutánokat különböző szórakoztató programok töltötték ki, mint a halloweenparti, bowlingverseny, valamint egyéb vetélkedők. A szakmai napon rendőr-, tűzoltó-, mentő- és kutyás bemutató nyűgözte le a résztvevőket. Megismertük a Karma névre hallagató kutyát és gazdáját, akik a törökországi földrengésben mentettek sikeresen.

Elmondhatjuk, hogy a vakációt igazán hasznosan töltöttük a DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborban.

Páll Mária, kísérő tanár

« A 3 »

A Csikybe látogatott a Mikulás a manóival

2023. december 6-án iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. A X. osztályos tanulóink, akik másodállásban a Mikulás manói, segítettek a manógyárban összeállítani a csikys gyerekek csomagjait. Napok óta szorgoskodtak, hogy minél több ajándékkal lepjék meg őket.

Annácska, Rézi és Timike manók nagyon ügyesen rajzolnak, ezért ők kifestőt készítettek, amit manótársaik a tegnapi nap folyamán osztottak ki. De hogy mit is kellett azzal kezdeni, Saci manó, a rímfaragó szedte versbe.

Tegnap reggel minden manó a legszebb ruháját vette fel, és lelkesen segítettek a Mikulásnak, amiben csak kellett. Először az V–XII. osztályosokhoz kopogtak be, és csokoládéval, valamint gyümölcslével ajándékozták meg őket (egy-egy énekért cserébe 😊 ). Az igazgatóságra, a titkárságra és a tanáriba is becsempésztek egy kis meglepetést… hiszen ki nem szereti az édességet?!

A X. C-D osztályos manók a bölcsődébe és az óvodai kiscsoporthoz kísérték el a Mikulást, ahol nagy lelkesedéssel várták őket. A X. B manói a Kincskereső óvodába látogattak a Nagyszakállúval, míg a X. A manói az elemisták ajándékainak kiosztásában segítettek neki. A gyerekek örömmel fogadták a lappföldi látogatókat, s köszönetképpen a csomagokért, énekekkel és versekkel örvendeztették meg őket. A kedves manók jól elbeszélgettek a gyerekekkel, válaszoltak a kíváncsi kérdéseikre, a táncos talpú manócskák pedig meg is táncoltatták az elemistákat.

Sajnos, a Mikulás nem időzhetett sokat, mert még rengeteg helyen várták, de megígérte, hogy jövőre is ellátogat hozzánk. Megkért minket, hogy adjuk át köszönetünket mindazoknak, akik segítettek neki az ajándékok összeállításában: a belvárosi plébánia, Recoltcom, kisbolt, Pro Schola Csiky Gergely, PFA Szatmári Attila, Almási Eleonóra, Olah Instal, adakozó lelkű diákok és tanárok.

[Fotó: Almási Áron, Bokor Brúnó, Brumă Krisztián, Kocsó Kevin, Zsóri Kincső]

« A 3 »

Am descoperit diversitatea și spiritul comunitar în proiectul nostru: “Aradul cosmopolit – o unitate în diversitate”’! 🌍 – Egység a sokféleségben című projektünkben felfedeztük a sokszínűséget és a közösségi szellemet

Noi, Colegiul “Csiky Gergely”, prin Consiliul elevilor și alături de instituțiile partenere – Centrul de Excelență Arad, Liceul Teoretic “Jozef Gregor Tajovsky”, Nădlac, Liceul Teoretic “Adam Müller Guttembrunn”, Arad, Școala Gimnazială Nr. 2, Pecica, Școala Gimnazială “Caius Iacob”, Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Muzeul Memorial “Ioan Slavici – Emil Monția”, Șiria – ne-am dedicat sărbătoririi României prin ”Un periplu intercultural în 1 Decembrie la Ioan Slavici acasă, la Șiria: împreună celebrăm România!”

🔍 În cadrul acestei aventuri de șase zile, desfășurate pe parcursul a două săptămâni, cei șase elevi din echipa proiectului alături de ceilalți colegi care i-au ajutat, au explorat tradițiile și obiceiurile locale, creând conexiuni între elevii români, maghiari, germani și slovaci. Astfel, începând cu realizarea cocardelor personalizate și a costumelor naționale din materiale reciclabile, până la recitaluri și expoziții virtuale, am promovat împreună diversitatea și creativitatea. 🎭🌟

Această primă activitate din cadrul proiectului s-a finalizat cu o întâlnire emoționantă la Muzeul memorial “Ioan Slavici – Emil Monția” din Șiria, unde participanții au împărtășit experiențele și cunoștințele acumulate. De asemenea, toate materialele create și fotografiile au fost adunate și expuse într-o expoziție virtuală. 📚✨

✨👏 Este o activitate care aduce comunitatea școlară mai aproape și promovează diversitatea culturală. Felicitări tuturor celor implicați pentru această inițiativă memorabilă!

#AradulCosmopolit #UnitateÎnDiversitate #EducațieInterculturală

Pașcu-Paul Bianca, profesor de limba și literatura română

A Csiky Gergely Főgimnázium diáktanácsa az Aradi Tehetségközponttal, a nagylaki Jozef Gregor Tajovsky Gimnáziummal, az Aradi Adam Müller Guttembrunn Gimnáziummal, a Pécskai 2-es számú Általános Iskolával, az Aradi Caius Iacob Középiskolával, az Arad Megyei Tanfelügyelőséggel közösen megvalósította a fent említett projekt első tevékenységét, meglátogatta a világosi Ioan Slavici – Emil Monția Emlékmúzeumot. A tevékenység egy interkulturális túra volt, amelyre december 1-jén került sor.

🔍 A látogatás során a projektcsoport hat diákja, valamint az őket segítő kollégák megismerkedtek a helyi hagyományokkal és szokásokkal, megerősítve ezzel a román, magyar, német és szlovák diákok közötti kapcsolatokat. Néhány az ott zajló tevékenységek közül: kokárdák és nemzeti viseletek újrahasznosítható anyagokból való készítése, közös versmondás és virtuális kiállítás, amelyek segítségével a sokszínűséget és a kreativitást népszerűsítettük. 🎭🌟

✨👏 Ezek mind olyan tevékenységek, amely közelebb hozzák egymáshoz a résztvevő iskolák diákjai és népszerűsítik a kulturális sokszínűséget. Köszönjük mindenkinek, aki támogatta ezt a kezdeményezést!

#AradulCosmopolit #EgységA sokszínűségben #KulturköziEnevelés

Fordította: Nyári Melinda, magyar nyelv és irodalom tanár

Éjjel érkezem… (Intris Mikulás)

[Fotó: Felföldi Patrik]

Mint minden évben, idén is ellátogatott hozzánk, a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásába a Mikulás.

Nagyon várta ezt a napot szinte mindenki. Nagy meglepetés volt a már alvó intriseknek a sok édesség, amit kaptak. Két manó is segített az éjszakai körjáratban, mégpedig Ádok Fanni (XII. C) és Salamon Szófia (XI. C).

Fiúk, lányok örömmel fogadták a Mikulást és két segítőjét, akik az ajándékon kívül egy-egy puszival is jutalmazták őket!

« A 2 »

Adventi gyertyagyújtás, a hit gyertyája

[Fotó: Ilona János]

2023. december 4-én, hétfőn a nagyszünetben gyertyagyújtásra gyűltünk össze a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán, iskolánk névadójának szobra mellett. A hatalmas adventi koszorút Rónai Helén tanárnő készítette el lelkes diákok segítségével. A két vallástanár, Back Mária és Tóbiás Emőke egymást felváltva szóltak a tanárokhoz, diákokhoz, és vezették be az adventi idő hangulatát és üzenetét. Az első gyertya, a hit gyertyája fényénél közösen énekeltünk és imádkoztunk. Áldott adventi készülődést és a hit lángját kívánjuk mindenki szívébe!

   Tovább…