Hajrá, piros-fehérek!

Pénteken, április 12-én már második alkalommal vettek részt iskolánk diákjai a város emblematikus klubja, az FC UTA futballcsapatának meccsén.

Aki futballrajongó, jól tudja, hogy a csapat 4 hazai mérkőzésen szurkolók nélkül kénytelen játszani, és csak a 14 év alatti gyermekeket engedik be a stadionba.

Az egy héttel ezelőtti meccsen 5000 gyermek szurkolt kedvenc csapatának az FC Botoșani ellen, ezen a héten pedig még többen, 6 ezren vettek részt a szebeni FC Hermannstadt elleni találkozón.

Iskolánkból is szép számmal érkeztek a focikedvelők (előkészítősöktől nyolcadikos diákokig, sőt két óvodás is akadt) a mérkőzésekre, mindkét alkalommal több mint hetven gyermeket kísértek el a lelkes tanítók, tanárok és apukák.

A moldvai csapat ellen sikerült 1–0-ra nyerniük kedvenceinknek, de sajnos a szebeniektől 1–3-as vereséget szenvedtünk. Mindez nem szegte kedvüket a kis szurkolóknak, alig várják a következő mérkőzést. Hajrá, UTA!

[Fotó: Bálint Erika Vanda, Viszhányó Aranka]

« A 2 »

A kisebbségi tannyelvű iskolák román nyelv és irodalom tantárgyversenyének országos szakasza – idén a Csikyben

[Fotó: Ilona János]

19 megye összesen 252 diákja vesz részt a kisebbségi tannyelvű iskolák és a diaszpórában élő román tanulók román nyelv és irodalom tantárgyversenyének országos szakaszán, melynek házigazdája idén a Csiky Gergely Főgimnázium. A rendezvény szervezői az Arad Megyei Tanfelügyelőség, a Csiky Gergely Főgimnázium, a nagylaki szlovák tannyelvű Jozef Gregor Tajovsky Elméleti Líceum, és az aradi német tannyelvű Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum.

Az V–XII. osztályos diákok számára kiírt verseny megnyitó ünnepségét április 11-én, csütörtök délután tartották az aradi Vasile Goldiș Nyugati Egyetem kampuszának dísztermében. Péntek délelőtt az írásbeli, szombat délelőtt pedig a szóbeli próba zajlik a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Kikapcsolódásként városnéző túrán, illetve a kreativitást fejlesztő tavaszi műhelymunkán vehetnek részt a diákok. A pénteki, illetve a szombati versenynap eredményeit is a Csiky Gergely Főgimnáziumban függesztik ki. A díjátadással egybekötött záró ünnepségre az aradi Aurel Vlaicu Egyetem mikelakai dísztermében kerül sor vasárnap, április 14-én délelőtt.

Sikeres versenyzést kívánunk azoknak a csikys diákoknak, akik ennek a rangos versenynek az országos szakaszára minősültek: Albert Alexandra (VII. B), Pătruna Diana (VI. B), Kiss Cyntia (VIII. A), Anghel Orsolya (IX. A), Szél Emese (X. A), Szellelki Krisztián (XI. A).

A tantárgyverseny miatt pénteken iskolánk diákjai online órákon vettek részt.


Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru școlile/secțiile cu predare în limba minorităților – anul acesta la „Csiky”

În total, 252 de elevi din 19 județe participă la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru școlile/secțiile cu predare în limba minorităților și pentru românii din diaspora, care este găzduit anul acesta de Colegiul „Csiky Gergely” din Arad. Organizatorii evenimentului sunt Inspectoratul Școlar Județean Arad, Colegiul „Csiky Gergely”, Liceul Teoretic Jozef Gregor Tajovsky din Nădlac și Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn din Arad.

Festivitatea de deschidere a concursului pentru elevii clasei din clasele V–XII. a avut loc joi, 11 aprilie, în „Aula Magna Universitaria” de la Campusul Universitar „Vasile Goldiş”. Proba scrisă a avut loc vineri dimineața, iar cea orală se va organiza sâmbătă dimineața la Colegiul „Csiky Gergely”. În timpul liber elevii pot participa la un tur ghidat al orașului, și, respectiv, la ateliere de creativitate și bună dispoziție în ritm de primăvară. Rezultatele se vor afiș tot la Colegiul „Csiky Gergely”. Festivitatea de premiere va avea loc în dimineața zilei de duminică, 14 aprilie, în „Aula Magna” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Urăm succes concurenților de la „Csiky” care s-au calificat la etapa națională a acestei olimpiade: Albert Alexandra (VII. B), Pătruna Diana (VI. B), Kiss Cyntia (VIII. A), Anghel Orsolya (IX. A), Szél Emese (X. A), Szellelki Krisztián (XI. A).

Din cauza concursului, elevii școlii noastre au participat vineri la cursuri online.

« A 2 »

A magyar költészet napjára

„Egy jó vers felforgat,
pedig nem forradalmár.
Vagy de.
Egy jó vers gyógyít,
pedig nem doki.
Vagy de.
Egy jó vers társaság,
pedig nem háziállat.
Vagy de.”

Lackfi János Tollászkodás című verse lehetne a mottója a magyar költészet napja alkalmából rendezett eseménynek. Iskolánk diákjai saját személyes kedvenceiket osztották meg osztálytársaikkal, iskolatársaikkal. Ismert és kevésbé ismert, kanonizált és a kánon peremére szorult alkotóktól választottak olyan verseket, amelyek megérintették őket. A sóhajok hídján rögtönzött kiállítás várja a verskedvelőket.

Jó szórakozást minden kedves nézelődőnek!

« A 3 »

Két különdíj a VVVV országos szakaszáról

Ha tavasz, akkor versenyek. A márciusi és az áprilisi hónap a tehetséges és szorgalmas diákok számára a megmérettetésekről szól. Versmondó versenyek, tantárgyversenyek, tanulmányi vetélkedők sora zajlik ebben az időszakban.

   Tovább…

Tudósok, fekete lyukak, no meg a Fermi-paradoxon – dr. Kiss Lászlóval találkoztunk a Csikyben

[Fotó: Ilona János]

Mit csinál egy tudós? Mi a sikeres kutató öt legfontosabb „összetevője”? Miből áll egy tudós munkája, a napi gyakorlat szintjén? Hogyan épül fel egy tudományos karrier? Hol találhatók Magyarországon csillagászokat, asztrofizikusokat alkalmazó intézmények? Hogyan dolgozik egy XXI. századi csillagász? A tudományos munka hogyanjába és mikéntjébe egy igazi tudós, az asztrofizika területén rendkívül sikeres és népszerű prof. dr. Kiss László, fizikus, csillagász avatta be a Csiky Gergely Főgimnázium IX. A, X. A és XI. A osztályos diákjait 2024. április 3-án, szerdán egy alaposan fejtágító találkozás során.

   Tovább…

Szülőföldön magyarul program – változás!

[Illusztráció: https://rmdsz.ro/]

A Magyar Állam gondoskodása kifejezéseként oktatási-nevelési támogatást és hallgatói támogatást biztosít minden olyan gyermek és fiatal számára, aki a határon túl magyar tanítási nyelvű oktatási intézményben végzi tanulmányait. Az érintett diákok szülei, a felsőfokú tanulmányokat végzők esetében pedig a diákok éves rendszerességgel kérelmezhetik a támogatást, amelynek jelenlegi összege diákonként évi bruttó 100 ezer Ft.

   Tovább…