Cannes-i filmfesztivál kicsiben – Bánsági diákok II. kisfilmfesztiválja, díjkiosztó

BDK_2014_sav

Immáron második alkalommal került megrendezésre a temesvári Szórvány Alapítvány által meghirdetett Bánsági diákok kisfilmfesztiválja, melynek keretében a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai készítettek kisfilmeket. A fél évvel ezelőtt meghirdetett pályázatra nagy számmal jelentkeztek a diákok (legalábbis innen, a Csikyből), közülük tíz pályázó lett kiválasztva, és szintén tíz a temesvári iskolából. Június 5-én jött el a nagy bemutató ideje, az összes pályamunkát megtekintette a közönség, majd a zsűri is értékelt.

10 órára több osztály és a temesvári küldöttség megtöltötte a Tóth Árpád termet, és kezdődhetett, aminek kezdődnie kellett. Először Hadnagy Éva igazgató asszony köszöntötte a temesvári testvériskolából érkezett vendégeket és az egybegyűlteket, örömét fejezte ki a pályázattal kapcsolatban, és elmondta, hogy e pályázaton belül még sok felvonásban szeretne ugyanígy köszönteni mindenkit. Bodó Barna, a temesvári Szórvány Alapítvány elnöke is köszöntötte a résztvevőket, és röviden ismertette a pályázat létrejöttének miértjét. A projekt lényege az volt, hogy megmozgassa a diákokat oly módon, hogy megismerhessék saját magyar értékeiket is.

A rövid köszöntők után a két helyi csoportvezető mesélt az elmúlt félév eseményeiről, élményeiről és a pályaművek elkészítéséről. Fodor Enikő történelemtanár (a temesváriak részéről) három szakaszra osztotta a diákok munkáját. Első lépésben az ötlet született meg, aztán a megvalósítást képzelték el, s végül maga a munka következett, melyben sajnos négyen elvéreztek, így végül 6 pályázó kisfilmet tudtak benyújtani. Aradi részről Ilona János informatikatanár számolt be, akitől megtudtuk, hogy a diákok munkájának megkönnyítésében Ujj János nyugalmazott történelemtanár és László Ferenc operatőr segített, tippeket is adva a kezdő filmkészítőknek. Tőlünk végül 8 kisfilmet küldtek el a zsűrinek. Városom emlékhelyei volt az idei téma, és amiben az idei pályázat a tavalyitól eltért, az az, hogy csakis egyéni munkákkal vehettek részt a pályázók.

Következett a rendezvény azon része, melyben a nézőket rengeteg vizuális és auditív ingerrel bombáztak, azaz megnézhették a féléven át készült kisfilmeket. Bő egy óra után kapcsolták fel újra a világítást, a közönség egy kis ideig még hunyorgó szemmel hallgatta a zsűritagok észrevételeit, kifogásait. Bodó Barna és Keresztes Péter, a Temesvári Televízió operatőre elmondta, hogy a legtöbb gond a technikai kivitelezéssel, illetve egy-egy kisfilmnél a téma nem megfelelő kibontásával volt. Ezután kezdődött az eredményhirdetés, ám előtte azokat a szavazócédulák gyűjtötték össze, melyre a nézők írhatták fel az általuk legjobban kedvelt három kisfilmet. Bodó Barna és Păștean Nathalia (a Szórvány Alapítvány munkatársa) adta át a legjobban sikerült kisfilmek készítőinek a díjakat. Dicséretet kapott Bortoș Júlia (X. C) – Csehország védőszentje Aradon, illetve Ciobanu Jusztina (Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár) – A végvári református templom című kisfilmjéért. III. díjas lett Csomós Roland (IX. A) – Az aradi neológ zsinagóga című filmjével, II. díjat érdemelt Bognár Tünde (XI. C) – Arad és a II. világháború című munkájáért. A zsűri által megítélt I. díjat Tóthpál Béla (X. A) kapta a Barangolás az aradi Felsőtemetőben című pályamunkájáért. (Ahol zárójelben csak az osztályt jelöltük, ott csikys tanulóról van szó.)

A rendezvény végén minden pályázó egy-egy DVD-lemezt kapott, mely az idei összes kisfilmet tartalmazza, aztán csoportképek készültek, és izgalmaktól mentes falatozással zárult a program. Gratuláció jár a nyertes diákoknak, a többiek pedig legyenek résen, mert valószínűleg jövőre is lesz Bánsági diákok kisfilmfesztiválja!

A közönségszavazás eredményét is megnézhetjük, itt: https://www.csikygergelyarad.ro/?p=9527.

Mind a 14 kisfilmet is megnézhetjük, itt: https://www.csikygergelyarad.ro/?p=9532.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia] 

I. díj: Tóthpál Béla – Barangolás az aradi Felsőtemetőben

II. díj: Bognár Tünde – Arad és a II. világháború

III. díj: Csomós Roland – Az aradi neológ zsinagóga

2 hozzászólás a(z) “Cannes-i filmfesztivál kicsiben – Bánsági diákok II. kisfilmfesztiválja, díjkiosztó” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.