A szalag elválaszt, leválaszt és összeköt – SZALAGAVATÓ, 2014. [Videóval frissítve]

Szalagavato_2014_sav

Röpke záporokkal teli napon került sor az idei szalagavató ünnepségre, amely szokás szerint a Ioan Slavici Klasszikus Színházban vette kezdetét április 24-én, délután 6 órakor. 86 végzős diák felnőtté válásának ritusát láthatták szülők, rokonok, tanárok, szervezők.

A rendezvényt az iskola néptánccsoportja nyitotta meg egy pörgős marosszéki tánccal, majd a két műsorvezető, Kis Zsuzsanna (XI. A) és Pálfi Kinga (XI. C) vette át a helyet a színpadon. Köszöntötték a jelenlévőket, köztük Bognár Leventét, Arad alpolgármesterét is. A bemondók a tizenegyedikesek nevében szóltak a végzősökhöz, köszönetet mondtak az együtt töltött évekért, és a felnőttéválás fogalmát elemezték. „A szalag, amelyet ma feltűzünk, felnőtté válásotokat jelképezi. Hadnagy Éva igazgatónő a múltbéli szalagavató ünnepségeket idézte fel, majd jókora adag útravalóval pakolta meg a végzősök képzeletbeli zsákját a nagybetűs élethez. „Ne felejtsétek el, és tiszteljétek ezt az iskolát minden hibájával együtt, mert legszebb éveiteket töltöttétek itt, és ez a kilencven éves épület őrzi és megőrzi legféltettebb titkaitokat is. Az iskola és a közösség, amelyben felnőttetek, irányt szabott, és értékrendet adott. Olyan értékrendet, amely segít nektek megtalálni a helyes utat, segít megkülönböztetni a jót a rossztól, a helyest a helytelentől. Biztonságot nyújtott és nyújt, ha bíztok benne.”

Dr. Kovács Gábor következett, a Csiky volt diákja, aki 2002-ben esett át a szalagavatáson. Akkori élményeit elevenítette fel, és szintén tanácsokat adott a végzősöknek és szüleiknek.

A mikrofont Păcurar Ariana (X. A) vette át, Bódi László (Cipő) Ég és Föld között című dalát adta elő saját feldolgozásban. Következett az iskola társastánc csoportja, amelynek tagjai Erdélyi Kinga összeállításában tangóztak. A XII. D osztály gazdasági profiljához hű színdarabot mutatott be Elfuserált főnökcsere címmel, amely egy vállalat főnökcseréjével járó gyökeres változásokat mutatta be tömören és humorosan. Zámbori Renáta (XI. A) összeállításában latin és standard táncok egyvelegét adták elő a XI. A osztály tanulói. A hagyományokhoz híven Erdei Emese csikys mazsorettjei is jelen voltak e rangos eseményen, ők egy különleges előadást produkáltak Loreen Euphoria című dalára. Ezután ismét Păcurar Ariana énekelt, ezúttal a Búcsúdal című számot adta elő, és a közönség nagy tapssal köszönte meg a fellépését. A produkciók sorát Pálfi Kinga zárta egy szavalattal; Márai Sándor Füves könyv című művéből adott elő egy részletet.

Következett az est fénypontja, a szalagok feltűzése. A bemondók még egyszer szóltak a tizenkettedikesekhez, és a szalag szimbolikus jelentéséről beszéltek. „Több jelentést hordoz, mint minden szimbólum. A szalag elválaszt, leválaszt, és összeköt. Összeköt titeket egymással és az iskolával. […] A feltűzendő szalag tehát arra figyelmeztet, hogy ne hagyjátok magatokat, hozzátok meg a saját döntéseiteket, tűzzétek ki a magatok céljait, különben elvesztek… A lila szalagokat először az osztályfőnökök kapták meg, majd sorrendben a XII. A osztályosoknak Maxim Andreia, a B-seknek Lehoczky Attila, a C-seknek László Anett, a D-seknek Erdei Emese és végül az E osztályosoknak Gerebenics Mihály tűzte fel a szimbolikus szalagot egy-egy szál fehér rózsa kíséretében.

Az estét a végzősök keringői zárták, a színes ruhás keringőt Maxim Andreia, az azt követő fehér ruhás keringőt pedig Erdei Emese koreografálta. A színpad kiürült, a székek és páholyok is lassan megüresedtek, a szórakozás a Jelen Házban folytatódott, ahol bálkirálynőnek Sarusi Bernadett Boglárkát (XII. A), bálkirálynak pedig Varga Márkot (XII. A) választották meg.

A végzősöknek további sok sikert és szerencsét az életben, a támogatóknak és szervezőknek nagy köszönet a rendezvény létrejöttéért! „Ezer szépet ígér a holnap, mosolyogva nézz a jövőbe hát!” (Krúdy Gyula)

[Fotó: Bacsilla Sándor, Bortoș Júlia, Csomós Roland, Ilona János] 

És találtunk egy videót is, Zoller Zoltán munkáját, amelyen a műsor végi két keringő látszik. Ugye, nem baj, ha ezt is közzétesszük itt? Így akik nem voltak, nem lehettek ott, azok is beleérezhetnek egy picit a szalagavató hangulatába. Íme:

Tetszett az idei szalagavató?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...