(Több mint) 50 éves a videojáték

pdp1Senkit nem lepek meg, ha azt mondom, hogy szoktam videojátékokat játszani (nem kocka szinten, de szoktam). De lássuk, hogyan is indult el a videojátékok karrierje.

A hidegháború idején, konkrétan 1962-ben három diáknak jutott eszébe, hogy szórakoztató programot írjanak számítógépre. Így született meg a Spacewar, a videojátékok ősatyja. Martin Graetz, Wayne Witaenem és a Slug (Csiga) becenevű Steve Russel rajongtak EE Smith papírkötéses sci-fi regényeiért, ahol a hősök az űrbéli gonosztevőket üldözték az univerzumban. Ők valami olyasmit szerettek volna, ami megmutatja, mire képes a gép, ami minden alkalommal új élményt nyújt a felhasználónak, és amit élvezetes használni. Russel Alan Kotok segítségével fejlesztette tovább a játékot és az irányítást is egyszerűbbé tette az akkori PDP-1-es gépen. Nolan Busnhell (Steve Jobs exfőnöke) játéktermi verziót készített a játékból, amit Computer Space néven dobott piacra 1971-ben.

Azóta a technika rengeteget fejlődött, így ez a játék őskori leletnek számít a mai fiatalok számára. A videojátékok azonban egy feltörekvő „művészeti” ágat alkotnak, a fogyasztói kör egyre nagyobb és megérdemli, hogy foglalkozzunk vele.

Akit érdekel a téma, az bővebben ITT olvasgathat róla.