Folytatódik a KOZMOSZ!

Carl_SaganCarl Sagan amerikai csillagász Kozmosz című világhírű ismeretterjesztő sorozatát néztük a televízióban hétről hétre az 1980-as évek végén. Sagan lenyűgöző képekkel, szuggesztív magyarázatokkal és (nem utolsósorban) Vangelis varázslatos zenéjével kalauzolta a nézőt az Univerzum közelebbi és távolabbi pontjaira, bemutatva mindazt, amit a világegyetem és az élet keletkezéséről, fejlődéséről, a földön kívüli civilizációk létezésének esélyeiről a tudomány mondani tudott a huszadik század végén. Később az ő regénye alapján készült a Kapcsolat (Contact) című nagy sikerű amerikai film is, amelynek 1997-es bemutatását azonban már nem élhette meg, hosszú és gyötrelmes betegség végén, 62 évesen halt meg.

Most, több mint három évtizeddel később a Fox Broadcasting Company és a National Geographic Channel, részben az egykori alkotók közreműködésével, elkészítette a sorozat folytatását, amelynek címe Kozmosz: utazás térben és időben (Cosmos: A Spacetime Odyssey). Az új sorozat 13 részt tartalmaz, műsorvezetője (narrátora) dr. Neil deGrasse Tyson asztrofizikus, Carl Sagan egykori tanítványa, és jelentőségére utal az is, hogy személyesen Barack Obama amerikai elnök küldött biztató üzenetet a leendő nézőknek. A minden bizonnyal rendkívül látványos Kozmosz első részét március 16-án (azaz ma), vasárnap tekinthetjük meg a National Geographic (NatGeo) tévécsatornán, román idő szerint este 9 órától. Ha lehet, ne hagyjátok ki!

Többet a sorozatról ITT olvashatunk, alább pedig a film előzetesét nézhetjük meg. (Az elején Carl Sagan hangját halljuk, a régi sorozat bevezetőjéből.) Motivációként pedig egy elnöki mottó: „Nyisd ki a szemed, nyisd meg a fantáziád, s a következő nagy felfedezés a tied lehet!” (Barack Obama)

Megnézed a Kozmoszt?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...