Örökségünk őrei – Fehér Kereszt Szálló

Oroksegunk_orei_Feher_KeresztNaponta úgy rohanunk el a város gyönyörű építészeti emlékei mellett, hogy pillantást sem vetünk rájuk. Talán azért, mert szinte semmit sem tudunk ezekről. Nem ismerjük tervezőjét, kivitelezőjét, építésének idejét, még kevésbé építészeti stílusát. Pedig érdemes lenne olykor megállni és megcsodálni a még pompázó épületeket, miként ezt a külföldről érkező turisták teszik. Kulturális örökségünk ismerete és megőrzése, így Arad építészeti emlékeinek védelmezése nagyon fontos feladat. Ezt kívánja elősegíteni az Örökségünk őrei Fogadj örökbe egy műemléket program is.

A Csiky Gergely Főgimnáziumból 2 általános iskolás és 4 középiskolás csapat fogja összemérni tudását az általuk örökbefogadott épületről, március 7-én. A nyertes általános iskolás, illetve középiskolás csapat brüsszeli kiránduláson vehet részt felkészítő tanáraik, Muntean Tibor és Lehoczky Attila vezetésével.

Az Örökségünk őrei program keretén belül csapatunk az aradi Fehér Kereszt Szállót (ma Hotel Ardealul) fogadta örökbe. A program lényege, hogy az örökbefogadott műemléképületet a csapattagok minél jobban megismerjék és népszerűsítsék.

A Fehér Kereszt szálló egyike az Aradon kis számban található klasszicista stílusú épületnek (az egykori Vármegyeháza, a neológ Zsinagóga, a Szabadság tér és a Főút egy-egy bérháza mellett). Egy rövid időszakot leszámítva, amikor a városi tervezőintézetnek adott otthont, mindvégig megőrizte vendégfogadó jellegét.

A város első szállodája volt. 1840–41-ben emelték Franz Mahler bécsi építész tervei szerint klasszicista stílusban. Igyekvő tulajdonosaiknak köszönhetően a korabeli reklámok szerint a Fehér Kereszt igazán elegáns helynek számított. Jártak itt neves írók, költők – Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, illetve Duiliu Zamfirescu, I. L. Caragiale, Octavian Goga, Nicolae Iorga –, előadóművészek, zeneszerzők, politikusok, sőt maga Ferenc József uralkodó is.

A neves írók mellett megfordultak itt a világ zenei életének neves személységei is, akik emlékezetes hangversenyeket tartottak. 1846-ban Liszt Ferenc látogatása olyan jelentőséggel bírt, hogy az épület falán emléktáblát is elhelyeztek az eseményről.

Csapatunk – Csíki Gergely, Tari Stefánia, Tóthpál Béla, Zaharie-Gulyás Ábel és Zámbori Renáta – egy Facebook-oldalon is bemutatja a szálló múltját és jelenét, fotókkal ilusztrálva: https://www.facebook.com/feherkereszt. Ha kedvetek tartja, a twitteren is követhettek (https://twitter.com/_FeherKereszt_). Érdemes nézegetni a régi képeslapokat és elámulni a város arculatának változásán, illetve örülni, ha felismerjük valamelyik ma is álló (esetenként újra álló, pl. Szentháromság-szobor) műemléket. Oldalunkat minden nap frissítjük régi-új fotókkal, bejegyzésekkel. Higyjétek el, érdemes megnézni!