December 14., Csiky-nap

csiky_nap_2012_megnyito-1 Az idei Csiky-nap a megnyitó ünnepséggel kezdődött reggel 9 órakor, iskolánk névadójának szobra előtt.

Juhász Béla igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Cziszter Kálmán, az Arad városi önkormányzat tanácsosa szólt a jelenlévőkhöz, jelezve, hogy a helyi önkormányzat jövőre is jelentős mértékben támogatja majd az iskola régebbi épületszárnyának felújítását, tatarozását. Ugyanő tolmácsolta Bognár Levente alpolgármester üdvözletét is, majd Pellegrini Miklós, az Arad Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese fejezte ki abbéli örömét, hogy újra részt vehet a főgimnázium ünnepségén.

Pálfi Kinga és Zaharie-Gulyás Ábel szavalata után következett a Csiky-díj átadása. Iskolánk e legmagasabb fokú elismerését idén a XII. A osztály három tanulója érdemelte ki: Smeu Júlia, Simó Gizella és Murvai Róbert Dávid. A tantárgyversenyeken elért kitűnő eredményeikért, illetve az iskolai diákönkormányzatban végzett munkájukért járó emlékplakettet és oklevelet Hadnagy Éva aligazgatótól vehették át. A Csiky-díjasokkal készített villáminterjút itt hallgathatjuk meg: csiky_dijasok_2012

Hosszú előkészítő munkát és adatgyűjtést követően a Csiky-napra megjelent iskolánk új évkönyve, amelyet Ilona János informatikatanár mutatott be az ünnepség résztvevőinek. Az évkönyv (vagy, ahogy a bemutatón elhangzott, a „négyévkönyv”) a legutóbbi négy tanév (2008–2009, 2009–2010, 2010–2011, 2011–2012) történéseit, kiemelkedő eseményeit, a végzősök fotóit, a 2011–2012-es tanév valamennyi osztályának és óvodai csoportjának rövid bemutatkozását, a díjazottak, illetve az egyetemre bejutottak listáját tartalmazza és még sok-sok más érdekes cikket tartalmaz, sok-sok fényképpel illusztrálva és egy 24 oldalas színes melléklettel kiegészítve. 

Általános iskolások számára hirdették meg Az én iskolám című rajzpályázatot. Siska-Szabó Hajnalka rajztanárnő értékelte a pályamunkákat és ismertette a nyerteseket, akiknek Matekovits Mária adta át a díjakat. Ezt követően Szabó Csilla zenetanárnő vezetésével az iskola kórusa lépett fel.

A Csiky-nap nemcsak iskolánk, hanem iskolánk névadójának ünnepe is, ennek jeléül koszorúzás zárta az ünnepséget. Juhász Béla igazgató és Hadnagy Éva aligazgató iskolánk részéről, Kiss Anna, az RMPSZ Arad megyei szervezete részéről, Matekovits Mária az EMKE Arad megyei szervezete képviseletében, valamint a Pécsi Református Kollégium képviselői helyeztek el koszorút Csiky Gergely drámaíró büsztjénél. A diákönkormányzat nevében Molnár Melinda elnök és Murvai Róbert Dávid az előcsarnokban lévő Bolyai-emléktáblánál helyezett el koszorút, Bolyai János matematikus születésének 210. évfordulója alkalmából. (Ezt december 15-én ünnepeljük.) Az ünnepség, amelyet jelenlétével megtisztelt Mészár Sándor, az Arad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság igazgatója, illetve Király Árpád, marosi főesperes és kanonok is, a Himnusz közös eléneklésével zárult.

A nap további részében a meghívott és megérkezett diákszínjátszó csoportok mutatták be műsorukat. A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola V–VIII. osztályos tanulói egy karácsonyi összeállítást mutattak be. A Pécsi Református Kollégium IV. B osztályának tanulói Túrmezei Erzsébet Téli rege című darabjával léptek fel. A Kölcsey Diákszínpad Százszorszép csoportja a Hócsúnyácska és a hét törpince című vidám darabbal okozott derűs perceket a közönségnek. A délelőtti műsor zárásaként a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum középiskolás diákjai három rövid humoros jelenetet mutattak be. Délután a Kölcsey Diákszínpad „idősebb” tagjai léptek fel az Alice Csodaországban című darabbal, majd kötetlen beszélgetés következett az iskolai színjátszásról. Faragó Zénó színész biztatására minden résztvevő színjátszó csoport képviselői röviden bemutatkoztak, többek között a temesváriak is, akiket a felkészítőjük, Molnos András Csaba színész is elkísért. Sajnos, mire igazán bemelegedtünk volna a diákszínjátszás témájába, már be is fejeződött az együttlét, hiszen a más helységből érkezettek hazafelé vették útjukat.

[Fotó: Bortoș Júlia, Ilona János]

A délelőtti megnyitó képei:


A színjátszó csoportok bemutatói: