Erasmusos műhelymunka Portugáliában

2023. május 8–12. között Portugáliában került sor a KEEPING UP WITH DIGITAL NATIVES (2022-2-RO01-KA210-SCH-000095962) címet viselő Erasmus+ pályázatunk első nemzetközi műhelyfoglalkozására a medasi Agrupamento de Escolas À Beira Douro iskolában.

A helyi projektcsapat 13 tagja mellett részt vettek olasz és török partnereink is: az olaszországi I.I.S.S. “Licei Canudo-Marone”- ITI “Galilei“ iskola képviseletében hat tanár, valamint négy tanár a törökországi Buca Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi képviseletében. Iskolánk részéről Spier Tünde igazgatónő, Erdei Emese projektfelelős, valamint Luca Diana és Rudolf Ágnes, a menedzsment csapat tagjai vettek részt.

A portugál iskola tanárai és igazgatói nagy szeretettel fogadtak bennünket május 8-án. Rövid ismerkedést követően két diáklány körbevezetett minket az iskolában, majd Portót és Portugáliát bemutató kisfilmeket tekintettünk meg. A ráhangolódás után következett a tanulási szakasz. Natividade Santos tanárnő bemutatta nekünk a Genially platformot, amellyel interaktív prezentációk, infografikák, játékosított feladatok, sőt online szabadulószobák is létrehozhatók. A bemutatott példák után mi magunk is regisztráltunk a felületen, és kipróbálhattuk a platform kínálta lehetőségeket. A nap egy közös portói vacsorával zárult, ahol jellegzetes helyi ételeket fogyaszthattunk. A vacsora alatti kötetlen beszélgetések még jobban összekovácsolták csapatunkat.

Május 9-én délelőtt órákat látogattunk. Először az alsó tagozatos osztályok robotika foglalkozására térhettünk be, ahol láthattuk, miként sajátítják el a kisdiákok a programozás alapjait, valamint azt is, hogy a robotika miként építhető be más tantárgyak anyagának feldolgozásába. Ezt követően 11. osztályos diákok kisfilmjeit tekinthettük meg, melyeket egy projekt keretében készítettek, majd a tanulók bemutatták az általuk használt kép- és videószerkesztő programokat. A délután folyamán Natividade Santos és Pedro Silva bemutatták az MBlock applikációt, mellyel Microbit egységek programozhatók. Az elméleti rész után nagy élvezettel vetettük bele magunkat a programozásba. A nap ismét közös vacsorával zárult, újabb portugál ínyencségeket kóstolhattunk.

Május 10-én Ricardo Lopes tanár, valamint tanítványa mutatták be egyik projektjüket, egy karácsonyfa égősorának programozását, mely jól szemléltette a Microbitben rejlő lehetőségeket. Ezután kipróbálhattuk egy MBot robot programozását is MBlock applikációval. Lenyűgöző volt látni, hogy a kis robotok miként követik az általunk megadott utasításokat. Ebéd után újabb applikációkkal ismerkedtünk meg: a Scratch, valamint a Tricider applikációkkal, majd Natividade Santos irányításával mindnyájan regisztráltunk az eTwinning platformon, ahol projektünk eredményeit is közölni fogjuk. Késő délután Portó óvárosát látogattuk meg, s ha már Portóban voltunk, nem maradhatott ki a borkóstolás sem, melyre a Fonseca borospincében került sor. Az esti vacsoránál, melyen újabb finomságokat kóstolhattunk meg, élőzene is volt: csodálatos fado zenét hallgathattunk.

Május 11-én a ThinkerCad platformmal ismerkedtünk meg, melynek segítségével 3D-s elemeket terveztünk, majd ki is nyomtattuk őket. Ugyanakkor lehetőségünk nyílt arra is, hogy általunk készített és szerkesztett fotót vászontáskára nyomtassunk, melyhez egy speciális nyomtatót használtunk. A délután a vízi sportoké volt. Az iskolának saját vízisport-központja van a Duoro folyón, s nekünk lehetőségünk nyílt kipróbálni a kenuzást, a motorcsónakázást, a szörfvitorlázást, az állószörfözést, sőt úszhattunk is… a kb. 18 fokos vízben.

Május 12-én gyakorlatba ültethettük az előző napokon tanultakat, kiértékeltük a műhelymunkát, valamint kihirdettük a logóverseny győztesét is. A négy partneriskola logói közül az Instagramon legtöbb szavazatot kapott a török logó, így ez lett projektünk logója. A műhelymunka zárómozzanata a részvételi oklevelek, valamint az Europass tanúsítványok kiosztása volt. A napot ismét közös vacsorával zártuk, melynek házigazdái a helyi iskola pedagógusai voltak.

Rengeteg hasznos ismerettel és feledhetetlen élményekkel tértünk haza. A látottakból és tanultakból szeretnénk minél többet beépíteni a mi iskolai gyakorlatunkba is, s bízunk benne, hogy a kollégák és szülők is támogatni fognak majd ezekben a kezdeményezésekben.

[Fotó: Rudolf Ágnes]

« A 2 »