Tanévzárás (majdnem) minden szinten

evzarok_2012-0 A tizenkettedikes végzősök már elballagtak, a nyolcadikosok úgyszintén. Június 21-én, csütörtökön délelőtt (majdnem) az összes többi osztály tanévzárójára is sor került.

Reggel nyolckor az elemi osztályos kisdiákok vonultak ki a hátsó udvarra, ahol szüleik, nagyszüleik, hozzátartozóik körében búcsúztatták a „nagyra nőtt” negyedikeseket. Ők Pintér Mária-Irén tanítónő kíséretében ballagtak el (batyuval, tarisznyával, ahogy illik), no, nem túl messzire, hiszen ősztől ugyanitt, a Csikyben fognak tovább tanulni, igaz, új tanteremben, új tanárokkal, és (részben) új társakkal. Az ünnepségen Spir Attila Ádám, Naschauer Karina-Claudia, Cirják Zsana-Mária, Adjudeanul Viven-Orsolya és Naschauer Kinga-Beatrix szavalt (utóbbi saját költeményét!), Péter Noémi a III. osztályosok, Tompos Róbert pedig a negyedikesek nevében szólt az egybegyűltekhez. Pintér Mária tanítónő búcsúbeszéde után következett a tanulmányi és versenyeredmények, jutalmak kihirdetése. Khell Levente az elsősök, Khell Jolán-Rozália a másodikosok, Cirják Márta-Izabella a harmadikosok, Pintér Mária-Irén pedig a negyedikesek díjait sorolta fel. (A tulajdonképpeni díjkiosztásra ezúttal is az osztálytermekben került sor.) Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője a magyar irodalom területén jeleskedő diákoknak nyújtotta át a Böszörményi-díjat, Kiss Anna, a Pedagógusok Házának szakfelügyelője pedig a Napsugár bélyeggyűjtők nyerteseinek díjait adta át. Spier Tünde matematikatanár Zrínyi matematikaversenyen, Pintér Mária-Irén a Kurutty általános műveltségi vetélkedőn, Cirják Márta-Izabella pedig a Mese Kengurucska vetélkedőn elért kimagasló eredményeket díjazta, majd ugyancsak Cirják Márta-Izabella tanítónő ismertette a Napsugár pontszerző verseny végeredményeit. Hadnagy Éva aligazgatónő meleg szavakkal értékelte az elemi osztályosok tevékenységét, de arról sem feledkezett meg, hogy megköszönje a szülőknek, hozzátartozóknak az egész évi áldozatos munkát, amellyel a gyermekek oktatását támogatták. Jakab István evangélikus-lutheránus lelkész igehirdetése, áldása, majd a Himnusz közös eléneklése zárta az elemi osztályosok tanévzáróját.

Fél tízkor a díszteremben kezdődött az V–VII. osztályosok évzáró ünnepsége. A Csiky kórusának rövid fellépése után Hadnagy Éva aligazgató mondott rövid köszöntőt, majd Csiszár Balázs énekelt és gitározott a jelenlévőknek. Drasztyl Andrea, Back Mária, Mikes Sarolta, Spier Tünde és Hevesi Éva osztályfőnökök járultak sorjában a mikrofonhoz, hogy osztályaik (sorrendben az V., a VI., a VII. A, illetve a VII. B) legjobb tanulóit díjazzák. Majdnem mindegyik osztályban akadt legalább egy színtízes tanuló, de olykor a második, harmadik helyezettek átlaga is csak egy-két tizeddel különbözött egymástól. Sok különdíj akadt itt is gazdára, elsősorban a magyar irodalmi és helyesírási, a román nyelvi, angol nyelvi, matematikai, kémiai, fizikai, képzőművészeti, zene- és sportvetélkedőkön elért sikereket jutalmazták. Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei szervezetének elnöke tíz, egyenként egyhetes zánkai jutalomtáborba szóló meghívást nyújtott át olyan tanulóknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el az iskolán belüli és kívüli közösségteremtő és -megtartó tevékenységekben.

Ezzel egyidőben a hátsó udvarban a IX–XI-es évfolyam elméleti szakos osztályai gyülekeztek (sajnos, meglehetősen hiányos létszámban) a nagyok évzárójára. A matematika–informatika–intenzív angol nyelv, a természettudományok, illetve a filológia osztályok osztályfőnökei adták át a legjobb tanulóknak járó díjakat és dicséreteket, majd a különböző tantárgyversenyek legjobbjai is különdíjban részesültek. Gazdára találtak az évfolyamelsőknek járó Wieser-különdíjak, az Alma Mater Alapítvány által felajánlott Erdélyi Károly-díjak, de a Csiky-Csuky szerkesztőségének valamennyi tagja is elismerésben részesült. A rövid ünnepség végén Juhász Béla igazgató kívánt tartalmas és kellemes vakációt a diákoknak.

A technológiai profilú – közgazdaság, turizmus és élelmezés, elektronika és automatizálás – osztályok diákjainak szakmai gyakorlata s ezzel együtt a tanéve még nem ért véget, számukra június 29-én, 15 órakor szerveznek közös záróünnepséget.