Legyünk toleránsabbak egymással!

Az iskolai erőszakmentesség nemzetközi napját 1964 óta január 30-án, Mahatma Ghandi halálának napján tartják. Ebből az alkalomból iskolánk volt és jelenlegi diáktanácsának néhány tagja egy webináriumot tartott az V–VI. osztályos tanulóknak. Ennek fő célja a mostanság egyre jobban feledésbe merülő magatartás tudatosítása, éspedig az, hogy már kicsi kortól kezdve legyenek szolidárisak és toleránsak társaikkal szemben.

A webináriumon sok érdekes és hasznos információ hangzott el ebben a témában, például a bullyinggal (= megfélemlítés), valamint ezen belül a nagyon aktuális cyberbullyinggal (= internetes zaklatás) kapcsolatos tudnivalók. A résztvevők nyíltan elmesélték akár saját tapasztalataikat is ezen a téren, ;s nyitottságuk egyik fő oka az volt, hogy az előadók tanulótársaik voltak.

A webinárium második felében csoportokba szerveződve, egy-egy nagyobb társuk vezetésével, különböző szituációs gyakorlatokat végeztek, és adott helyzeteket beszéltek át. A véleménynyilvánítás itt is jól működött.

Lezárásként diáktanácsosaink még egyszer összefoglalták a témával kapcsolatos fontos gondolatokat, annak reményében, hogy ezek közül ha akárcsak egy is megmarad a résztvevők fejében, talán az is elég, hogy társaikat elindítsák egymás elfogadása útján.