Elővakáció Budapesten – Határtalanul 2022-ben is

Május 30-a és június 3-a között iskolánk tizenegyedikes évfolyamáról 27 diák töltött egy izgalmakkal teli hetet Budapesten Ferenczi Tímea és Ferenczi Arnold felügyelő tanárokkal a Határtalanul Program keretei között. A program magyarországi iskolák tanulói számára nyújt lehetőséget, hogy megismerhessék a szomszédos országok magyarlakta területeit, így a Gourmand Vendéglátóipari, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Gimnázium diákjai is ellátogathattak Aradra május közepén.

Első nap, hétfőn, reggel 8-ra mindenki bőröndökkel érkezett meg az iskola udvarába, majd 9 órakor útnak is indultunk. A hangulat az indulás pillanatától kezdve felemelő volt, így a majdnem négyórás út gyors iramban eltelt. Amint megérkeztünk Gödöllőre, találkoztunk a budapesti diákokkal, akiket az előző héten megismerhettünk már Aradon is. A társaságok újbóli egyesülése után a Gödöllői Királyi Kastélyt jártuk be szobáról szobára, miközben érdekes információkat tudtunk meg Erzsébet királynéról, vagy más néven Sisiről.

A kastélylátogatás után megérkeztünk a szálláshoz is, a Hotel Mátyás épületébe, majd egy gyors szobaelosztást követően átmentünk a hotellel szemben lévő iskolába vacsorázni. Az ételek elkészítésében a Gourmand diákjai segítkeztek, illetve ők tálalták ki számunkra a reggelit és vacsorát is. A napot a Sashalmi kilátó meglátogatásával zártuk, így 17 méter magasból tekinthettünk le a városra.

Kedden, egy pihentető alvás és reggeli után egy sétavezetővel megismerkedtünk Budapest XVI. kerületével, majd városnézésre indultunk a pesti oldalon, így a nap folyamán voltunk a Hősök terén, Vajdahunyad váránál, a Városligetben, a Magyar Zene Házánál, a Néprajzi Múzeum új épületénél, a Deák Ferenc téren, ahol megtekintettük a Szent István Bazilikát, de esélyünk volt a magasból is pillantást vetni a térre az ott lévő óriáskeréknek köszönhetően.

A szerdai napot szintén városnézéssel töltöttük bejárva a budai oldalt, így a délelőtt a Mátyás-templomnál és a Halászbástyánál telt el, majd a Parlament épületéhez is elmentünk. Délután a Dunán hajózva is gyönyörködhettünk a városban, az iskolához visszaérve pedig meglepetéssel vártak minket. A Gourmand egyik tanára Bede Róbert mesterszakács, így lehetőségünk volt végignézni, ahogy elkészítette a vacsoránkat, miközben beszélgettünk vele. Az este sem telt eseménytelenül, hiszen ekkor egy közös bulira került sor az iskola egyik termében.

Csütörtökön ellátogattunk Budapest legmagasabb pontjához, a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz, ahol a lélegzetelállító panoráma kárpótolt minket az oda vezető kicsit fárasztó útért. A vacsora a szent koronás torta felvágásával zárult, melyet az iskola diákjai készítettek és díszítettek. Emellett ezen a napon a várost esti fényében is felfedezhettük, és a Duna kivilágított partját is bejárhattuk.

Péntek reggel új emlékekkel és élményekkel (meg persze úti csomaggal) szálltunk fel a buszra, majd hazaindultunk.

Köszönjük a vendéglátást az iskola diákjaink, és azt, hogy lehetőségünk volt eltölteni ezt a néhány napot Budapesten!

[Fotó: Ferenczi Tímea, Szabó Sára]

« A 2 »