„Élet a világ!” – A végzős bentlakók búcsúztatása

bentlako_bucsu_2012-0 „Fogalmam sincs, hogy mi lesz az élethivatásom; az ember csak akkor ember, ha másoknak él és nem saját magának. Érzem, nem nagy embernek teremtődtem, hanem arra születtem, hogy jó emberré gyúrjam magamat.” Weöres Sándor e gondolatával köszöntötte Péter Anikó XI. A osztályos tanuló május 30-án a bentlakásban összegyűlt pedagógusokat és diákokat, akik a végzős kollégistákat – Albert Dóra, Bartha Annabella (XII. D), Bartucz Anita, Florea Róbert (XII. B), Kakasi Róbert (XII. A), Moroz Annamária (XII. B) és Tóth Imola (Közgazdasági Főgimnázium)  – jöttek elbúcsúztatni.

Az Élet a világ! című zenés-irodalmi összeállítás elején Sztevanovity Zorán Szép holnap című dalát énekelte el tizenegy XI. osztályos bentlakó, s közben egy-egy szál fehér szegfűt helyezett el a végzősök széksora előtt. Ezután az Intri Vokál IX–XI. osztályos tagjai léptek fel (őket Kis P. László kísérte gitáron), majd Gál Krisztián (XI. A) kápráztatta el egy magyarpalatkai legényessel a jelenlévőket. Modern tánccal lépett fel a tizenegyedikes lányok egy csoportja, Florea Róbert XII. B osztályos tanuló pedig az intris életről írott saját versét olvasta fel társai nagy elégedettségére.

„Akarom: fontos ne legyek magamnak, / Legyek a hegedű, mely végtelenbe sír, / Míg le nem teszi a művész a vonót.” Reményik Sándor Akarom című verséből vett idézet volt a mottója a végzős csoport műsorrészének. Őket Mucsi Bettina (XI. D) követte; a tizenegyedikesek nevében búcsúztatta szép gondolatokkal a meghatott végzős társait: Az ifjúkor csúcsaira léptek. Magatokon viselitek az ifjúság hármas nagy ajándékát: az értelmet, a szépséget és a mosolyt. S ezekre most nagy szükség van…” A ballagó tizenkettedikesek nevében Bartucz Anita (XII. B) olvasta fel a búcsúbeszédet. „Most azonban magamhoz szorítanám barátaimat, hogy el ne hagyjuk egymást… könnyes szemmel kezet fogok a legelviselhetetlenebb kollégámmal, s megdöbbent, térdre kényszerít az őszinte érzés, hogy hiányozni fog…”

Szabó Máté X. B osztályos tanuló szaxofonon adta elő a Ballag már a vén diák-ot, majd Juhász Béla igazgató szólt keresetlen szavakkal a végzősökhöz. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Nagy Etelka, az Alma Mater Alapítvány elnöke is. Ő, valamint Hadnagy Éva aligazgató is meleg szavakkal szólott a végzősökhöz, akik szerény ajándékban is részesültek az Alma Mater Alapítvány, illetve a Csiky szülői bizottsága jóvoltából. Oklevéllel és egy csokival jutalmazták a szervező diákokat is, akik a következők voltak: Beghean Costel, Bogosi Odila, Gál Krisztián, Gellén Klaudia, Haász Tünde, Kiss Karola, Mészár Klaudia, Mucsi Bettina, Oneţiu Annabella, Péter Anikó, Péter Lídia, Pop Ivett, Retezár Amália, Siklódi Éva, Szabó Máté, Szlávik Nóra és Zsóri Zsolt. A Gaudeamus igitur kezdetű éneket együtt énekelték a jelenlévők, akiket ezután Sas Ibolya és Takács-Máthé Mónika pedagógus közös vacsorára hívott. Az est további részében búcsúbulin szórakozhattak a bentlakó diákok.

Szép és bensőséges ünnepség volt. Örülhetett mindenki, aki részt vett rajta.

[Fotó: Ilona János, Kis P. László]