Átadtuk a díjakat a fotópályázat nyerteseinek

(A címből szándékosan hagytam ki a pályázat címét: „Itt a tavasz, fotózd le!” Hiszen ezerrel dübörög már a szaharai forró nyár, s az enyhe tavasznak legfeljebb halvány emlékeit őrizgetjük magunkban…) Június 17-én, csütörtökön tartottuk meg az áprilisban elindított fotópályázat díjkiosztó ünnepségét a Csiky Gergely Főgimnázium első emeleti informatika termében. A tanév végi eseményekre való készülődés miatt (nyolcadikosok ballagása) főként a pályázó aradi diákok többsége tudott jelen lenni, de rajtuk kívül a simonyifalvi és a kisiratosi iskolák néhány képviselője is eljött.

A fényképezés a megörökíthető pillanat művészete. Emberekre, tájakra, virágokra, a minket körülvevő világ bármely részletére ráirányíthatjuk fényképezőgépünket, mobiltelefonunkat, s ha megfelelő odafigyelés, beállítás után elkészül a fotó, azt digitális vagy papírkép formájában később akárhányszor előkereshetjük, megcsodálhatjuk, másoknak is megmutathatjuk. Emléket alkotunk, amely nem csak és nem elsősorban az emberekre, tájakra, virágokra, tehát nem a külső világra utal, hanem ránk, akik fényképeztünk. A mi tekintetünk, a mi látásmódunk, a mi gondolat- és érzelemvilágunk tükröződik minden fotónkon. Ettől válik, ettől válhat értékessé, egyedivé, utánozhatatlanná a fényképezés momentuma.

Tehát június 17-e, délelőtt. A díjkiosztó ünnepség résztvevői előbb megtekintették a pályázat valamennyi fotóját bemutató zenés vetítést, majd a zsűri jelen lévő tagjai értékelték a beküldött pályamunkákat. Zsámbok Zoltán, fényképész, karbantartó technikus, az aradi Aurel Vlaicu Egyetem Automatika–Alkalmazott informatika karának végzős hallgatója főként a kompozícióra és a színharmóniára vonatkozó tudnivalókat ismertette. László Ferenc, fényképész, operatőr, az aradi Easy Studio vezetője az egyedi látásmód és szemszög, a türelem és a kitartó próbálgatás jelentőségét emelte ki, majd a honlapunkon már korábban közzétett díjazott fotókon keresztül mutatott rá a diákok pályamunkáinak erősségeire és hiányosságaira. A szakmai zsűri további két tagja volt Zsóri Blanka, fényképész, a Temesvári Nyugati Egyetem Fotográfia szakának végzős hallgatója, és Tóthpál Béla, a Sapientia EMTE Kolozsvári kara, Filmtudomány szakának mesteri képzésén végzős hallgató, a Via Cluj TV operatőre, vágója. Ők objektív okok miatt, sajnos, nem lehettek jelen, de Tóthpál Béla értékelését, amelyet szöveges üzenetben küldött el, a jelenlévőknek is felolvastuk.

A Pro Schola Csiky Gergely Egyesület által biztosított pénzjutalmakat először a két közönségdíjasnak nyújtottuk át. Ahogy azt korábban már jeleztük, a facebook-os oldalunkra feltöltött képek szerzői közül Tekeres Dénes, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola VIII. osztályos tanulója és Sallai Krisztina, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos tanulója gyűjtötte be a legtöbb lájkot.

A legjobb fotók készítéséért járó pénzjutalmat Zsámbok Zoltántól és e sorok írójától vehették át a szerzők, az első helyezettek pedig emellett egy ingyenes tematikus fotózásra való utalványhoz is jutottak az aradi Easy Studióban. Mindnyájan érdekes, szép fotókat küldtek be, megérdemlik, hogy újra felsoroljuk a nevüket:

V–VIII. osztály

I. díj: Marossy Gyopár, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, VIII. B osztály – Testvérem a kertben, virágok között (1)
II. díj: Korpa Marcell, Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos, VIII. osztály
III. díj: Tekeres Dénes, Simonyi Imre Általános Iskola, Simonyifalva, VIII. osztály

IX–XII. osztály (valamennyien a Csiky Gergely Főgimnázium tanulói)

I. díj: Sallai Krisztina, XI. A osztály – Kék kikelet
II. díj: Gémes Anasztázia, XII. A osztály – A szorgos méh
III. díj: Schifler Patrícia, XII. A osztály – Reggeli harmat

Gratulálunk nekik! László Ferenc felajánlására, az Easy Studio jóvoltából alkotásaikat hamarosan a Csiky Gergely Főgimnázium folyosóján láthatjuk majd.

Zárásként Spier Tünde igazgató értékelte a pályázatot, és fejezte ki reményét, hogy ősszel folytatása is lehet a kezdeményezésnek. Igen, most még messzinek tűnhet, de itt lesz az ősz, le lehet majd fényképezni.

[Fotó: Juhász Alexandra, Ilona János]