Március 15., debreceni vendégekkel

marcius15_debreceniekkel-0 Rendhagyó megemlékezéssel és egy vidám színdarabbal is készültek vendégeink a március 15-i aradi látogatásukra. Ismerkedésre, közös ünneplésre, testvériskolai kapcsolat előkészítésére került sor az együtt töltött rövid idő alatt.

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma 22 diákból és 9 tanárból álló küldöttsége március 14-én, szerda este érkezett Aradra, a Csiky kollégiumába. Elszállásolás után a diákokat rövid sétára kísérte az aradi kollégisták egy csoportja.

Másnap, a bentlakásbeli reggelit követően Olasz Angéla történelemtanár vezetésével az arad-belvárosi református templomhoz indult a csoport, ahol Baracsi Levente református tiszteletes fogadta és kalauzolta a vendégeket. Délelőtt Hadnagy Éva aligazgató mutatta be iskolánkat a debrecenieknek, akik ezt követően (választás szerint) földrajz-, informatika-, biológiaórán, illetve Sigur.info-tevékenységen vettek részt.

11 órától az iskola első emeletén az V–VIII. osztályosok március 15-i megemlékező műsora következett. Ennek keretében Olasz Angéla méltatta az ünnep jelentőségét, Siska-Szabó Hajnalka rajztanár pedig Búza Róbert VII. A osztályos tanuló munkáit, az aradi vértanúkról készült grafikákat mutatta be, amelyek aznap kerültek fel az első emeleti folyosó falára. Szabó Erzsébet Csilla zenetanárnő irányításával iskolánk kórusa lépett fel, az alkalomhoz illő szavalatok következtek, majd a lépcsőfordulóban kiállított Petőfi-, illetve Kossuth-domborművet koszorúzta meg két-két diák. A himnusz eléneklésével zárult az általános iskolások ünnepi műsora.

Délben iskolánk dísztermében gyülekezett a IX–XII. osztályosok egy része és a debreceni csoport. Juhász Béla igazgató üdvözölte az egybegyűlteket, majd Lehoczky Attila történelemtanár utalt a ’48-as sorsfordító események történelmi hátterére, aktualitására. Murvai Dávid és Pálfi Kinga szavalata után vendégeink rendhagyó megemlékezése következett. Széchenyi István alakjának, történelmi szerepének felelevenítésével, egy-egy képzeletbeli Széchenyi-Wesselényi, illetve Széchenyi-Kossuth párbeszéddel, Wass Albert és Ady Endre verseivel és egy gondosan felépített narrátori szöveggel idézték fel a 164 évvel ezelőtti eseményeket. „A reformkor programadástól a rendi országgyűléseken keresztül a torzóban maradó megvalósításig jutott csupán. Erre a küzdelemre a márciusi forradalom és az áprilisi törvények tették fel a pontot. A szabadságharc leverése után tulajdonképpen a rendi-feudális keretekhez visszatérni nem lehet. A szabadságharc leverése után is bebizonyosodott, hogy a történelem legnagyobb formálója az idő. A gyűlölt zsarnokból idővel apánk lett, nem először a történelem folyamán.”

Győri József, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona igazgatója zárszavában érdekes egybeesésként értékelte azt, hogy a két város diákjainak és tanárainak találkozása egyben a márciusi forradalom két hangulati végpontjának találkozása is: 1849. áprilisában Kossuth Lajos a Debreceni Református Kollégium oratóriumában mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását és Magyarország függetlenségét, a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án pedig a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba.

A Szózat közös eléneklése után a debreceni csoport megkoszorúzta a Szabadság-szobrot. Az ebédet követően városnézés következett Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnökének vezetésével, majd a központi ünnepségen vettek részt a két iskola képviselői. Délután a vendégek a nagyszínházbeli ünnepi műsort tekintették meg, diákszínjátszóik viszont iskolánk dísztermében Goldoni A fogadósnő című vidám darabját mutatták be – hatalmas sikerrel. A kollégiumi vacsora jó hangulatban, ismerkedéssel telt, utána pedig itteni kísérőikkel még egy utolsó esti sétára indultak a diákok.

A debrecenieket szállító autóbusz másnap, 16-án reggel Temesvárra indult tovább, ahol a csoportot a Bartók Béla Elméleti Líceumban fogadták.

Útjukat a Rákóczi Szövetséghez benyújtott sikeres pályázat tette lehetővé, s a kialakult kapcsolat erősítése céljából iskolánk egy debreceni látogatásra is meghívást kapott.