Tatán, a vizek városában

tatai_kirandulas_sav

Március 11–14. között a X. A osztály Tatára utazott a Határtalanul! pályázatnak köszönhetően. Hadnagy Éva osztályfőnök, Hevesi Éva földrajz- és Olasz Angéla történelemtanár kíséretében a tatai Eötvös József Gimnázium diákjait látogattuk meg. 

Első állomásunk Szeged volt, ahol idegenvezető kíséretében városnézésen vehettünk részt. A napfény városa ezúttal, sajnos, nem volt túl napos, de a hideg ellenére is élveztük. Tatára érkezve, az Eötvös József Gimnázium felé vettük az irányt, ahol nagyon lelkesen vártak minket az ottani diákok, és még aznap körbevezettek iskolájukban.

Második nap az iskola kémia laboratóriumában vizsgáltuk meg a Maros vizét és Tata környékéről még három másik vízforrás minőségét, mivel ez volt közös produktumunk. Ugyanakkor vízzel kapcsolatos fizikai kísérleteket is bemutattak nekünk az iskola dísztermében. A kísérletek után a fiúk összemérték tudásukat a tatai diákokkal kosárlabdában és futballban. Később csapatokra osztva fedeztük fel Tata látványosságait. A rövid városnézés után buszra szálltunk és Oroszlány felé vettük az irányt, ahol a majki kamalduli remeteséget látogattuk meg, ahol 300 évvel ezelőtt kamalduli szerzetesek éltek, különálló kis cellaházakban. Oroszlányon a bányászati múzeumot is felkerestük, ahol megmutatták nekünk, hogy mi minden szükséges egy bánya működéséhez. Mi magunk is kipróbálhattuk, hogy milyen lehet a munka a föld alatt, így sárga színű bányász sisakokat öltve egy kiépített bányába mentünk be.

Harmadik nap az iskola tornatermében a március 15-i ünnepségen vettünk részt, majd Esztergom felé vettük az irányt, ahol idegenvezető kíséretében meglátogattuk a bazilikát, amely Magyarország legnagyobb egyházi épülete és az ország legmagasabb épülete is egyben. A hideg és szeles idő ellenére sem hagytuk ki Visegrádot, a középkori magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciáját, ahol a várat és a citadellát is megtekintettük. A visegrádi bobpálya tesztelése következett, amit a legjobban élveztünk. Délután a tatai diákokkal töltöttünk egy kis időt.

A kirándulásunknak sajnos eljött a vége, így hazafelé kellett vegyük az irányt. Az iskolához mentünk, ahol egy rövid búcsú után Budapest felé indultunk. Ott egy rövid városnézés után választható program következett, amikor is a csapat fele állatkertbe, a többiek meg sétálni indultak. A tatai kirándulás mindenkinek tetszett és reméljük, jövőre is lehetőségünk lesz részt venni ebben a pályázatban.

[Fotó: Fodor Tímea, Juhász Alexandra]

« A 2 »