A XXIX. Zrínyi Ilona Matematikaverseny Arad megyei fordulója

zrinyi_verseny_2019_sav

Zrínyi Ilona neve eredetileg nem a matematikához, hanem a történelemhez köthető. Ő volt II. Rákóczi Ferenc édesanyja. Az ő nevét viseli az a kecskeméti iskola, amelyben 1990-ben három matematikatanár elindította a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. Az első évben 27 iskola tanulói vettek részt, mára már több mint 2000 iskola diákjait vonzza ez a verseny. 

Ennek a nagy kaliberű matematikaversenynek minden év februárjában Aradon is megrendezzük a megyei fordulóját. Ezért volt február 15-én, péntek délután fél három körül nagy sürgés-forgás a Csikyben. Három órakor pedig már mindenki a helyén ült, a kódlappal és az emléklappal a padján. Ekkor bontották ki azt a csomagot, amely a 236 tanuló feladatalapját tartalmazta, II. osztálytól a XII. osztályig.

A diákok korosztályuktól függően 60, 75, illetve 90 percen át dolgozhattak. Bár a feladatok feleletválasztósak (azaz 5 lehetséges válaszból kell kiválasztani a helyeset), magas szintű koncentrálóképességre van szükség. A megoldás nem mindig a matematikai ismeretektől függ csupán, hanem a szöveg helyes értelmezésétől is. A feladatot összeállító pedagógusok gondoskodnak arról, hogy érdekesebbnél érdekesebb gyakorlatokkal találkozzanak a tanulók. Mindig van legalább egy olyan feladat, amely esetleg kisebb különbséggel megjelenik minden évfolyamon. Az idei év ilyen feladatáról láthatunk alább két illusztrációt (kattintásra nagyobb méretben is). Az első kép a harmadikosok feladatlapjáról van, a második pedig a XII. osztály gondolkodását fogta munkára.

zrinyi_feladat_1

zrinyi_feladat_2

A számítógépes javításnak köszönhetően, a diákok már megtudták a saját pontszámukat. Az aradi eredményhirdetés március 4-én lesz a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. Akkor derül majd ki, hogy ki fogja Arad megyét képviselni a nemzetközi döntőn, amelyet idén Szombathelyen szerveznek meg április 12. és 14. között.

[Fotó: Naschauer Karina]

« A 2 »