Egy Ford-T körözött az iskola udvarán!…

ford-t_aradon_sav

…S a Ford-T fedélzetén sok boldog csikys! Merthogy nem akármilyen érzés egy százéves autóval száguldozni, na jó, vidáman körözni, s közben a makói származású Galamb József által egykoron tervezett 2,9 literes, soros, négyhengeres motor megbizható duruzsolását hallgatni. (Végsebesség 64–72 km/h, bizony ám!) Aki ott volt, s felült rá, feledhetetlen élménnyel gazdagodott. 

Idén január 15-én Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület elnöke, a Csiky Gergely Főgimnáziumban bemutatott Galamb József-vándorkiállítás szervezője megígérte, s ígéretét be is tartotta: február elsején egy igazi, működőképes, közúti forgalomba is bejegyzett Ford-T modellel tért vissza iskolánkba.

Az 1921-ben gyártott, H-OT6 118 rendszámú Ford-T személygépkocsi (az OT rövidítés az Old Time kategóriára utal) egy külön szállítóeszközzel érkezett, majd a Csiky udvarán rövid előkészítés után munkába is állt. Fáradhatatlanul rótta a köröket a boldog kisiskolások csoportjaival, akik a hideg, szeles idő ellenére alig várták, hogy sorra kerüljenek, és Szilágyi László sofőr bácsi mellé, mögé ülve élvezzék a ma már csak némafilmekben látható autó kényelmét.

Közben, a díszteremben dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila múzeum nyugalmazott igazgatója beszélt részletesen Galamb József életútjáról, s főként a Henry Ford autógyárában végzett mérnöki munkájáról, páratlan fejlesztéseiről. Amint azt kifejtette, a Ford-T modell sikerét az egyszerű és célszerű konstrukció mellett a detroiti üzemben elsőként alkalmazott futószalagos gyártási technológia biztosította. Az előadást követően az ott jelenlévő diákok is felülhettek egy körre (szerencsésebbek akár kettőre is) a tiszteletet parancsolóan feketére festett autócsoda fedélzetére. Alább fotók és egy kisfilm segítségével idézhetjük fel a páratlan élményt.

[Fotó, videó: Ilona János]

« A 2 »