Vírusok, adatlopás, zaklatás és egyebek… Kisiratoson az online biztonságról

kisiratos_internet_sav

Május 23-án az online biztonságról tartott interaktív bemutatót iskolánk három tagú csapata a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola V–VIII. osztályos diákjainak. Fischer Zsuzsanna igazgatótól kaptuk erre a felkérést még kora tavasszal, így bőven volt idő felkészülni és a feladatokat szétosztani. 

Három végzős diák, Czank Vivien, Szilasi Róbert és Zsámbok Zoltán (XII. A) vállalta, hogy e sorok írójával közösen igyekszik egyszerűen, érthetően bemutatni az internet használata közben felbukkanó veszélyeket. (Czank Vivien betegsége miatt végül nem tudott a csapattal tartani, de a téma kidolgozásában ő is részt vett és segített.)

A kisiratosi kultúrházban Fischer Zsuzsanna és Almási Gábor tanár kíséretében összegyűlt mintegy 50 gimnazista diákot először az online kommunikáció hasznos oldalairól kérdezgettük, majd a lehetséges veszélyek sorában a számítógépes vírusokról, köztük a legutóbb felbukkant WannaCry zsarolóvírusról beszéltünk. Ezek ellen fontos védvonalat jelentenek a biztonságos jelszavak, amelyeket a különböző szolgáltatásokhoz használunk. No de milyen egy biztonságos jelszó? Erről már nem csak beszéltünk, hanem a vállalkozó diákok ki is próbálhatták egy hasznos weblap segítségével. (Ezzel: webdigital.hu/password.)

Részletesen taglaltuk az adatlopási módszereket, a közösségi oldalak elővigyázatlan használatának következményeit, köztük az online függőséget, agressziót és zaklatást, illetve a veszélyes tartalmakat, amelyekkel a gyermekek és fiatalok szembesülhetnek. Igen, az önkínzásra és öngyilkosságra buzdító Kék Bálna „játékot” is…

Nagyon örültünk a diákok aktív részvételének, érdeklődésének, nyitottságának. Így volt értelme az egésznek! Köszönjük a meghívást és az útravalóul adott friss, foszlós kalácsot is!

[Fotó: Ilona János, Szilasi Róbert, Zsámbok Zoltán]

« A 2 »


Megjegyzés: 2011. március 31-én is jártunk már Kisiratoson hasonló témával, az akkori Sigur.info csapattal. Arról a tevékenységről IDE kattintva tekinthetjük meg a beszámolót.