Görögországban, az Európai Expresszel

erasmus_gorogorszag_sav

Iskolánk The European Express: Everybody on board! nevet viselő Erasmus+ projektje kapcsán az elmúlt héten, október 17–21. között négy pedagógus vehetett részt a negyedik nemzetközi projekttalálkozón a görögországi Korinou általános iskolájában. Az ötnapos találkozón Drasztyl Andrea, Fekete Karolina, Spier Tünde és Tóthpál Renáta a pozitív pedagógiai módszerekről tanult és tapasztalatokat cserélt a projektben résztvevő partnerországokat képviselő pedagógusokkal. 

Lehetőség nyílt órahallgatásra is egy elemi és egy általános iskolai órán. A nyílt órák különlegessége abban rejlett, hogy a projekt alapötletének megfelelően a többszörös intelligencia minden fajtáját meg kellett mozgatni a tanulókban az adott lecke keretén belül. A kísérletezésen alapuló természetismeret óra (III. o.) és az interaktív történelem óra (VI. o.) nagyon látványos és érdekes volt, új ötleteket is adott.

Korinou egy kisváros a Thesszalonikától 70 km-re fekvő ismert üdülőhely, Katerini közelében. Egy óvodája, egy általános és egy középiskolája van. Az iskola végeztével a tanulók a szomszédos Kateriniben vagy a távolabb fekvő Thesszalonikában tanulhatnak tovább. Mindhárom oktatási intézményt meglátogattuk és az igazgatók fogadtak minket, rövid eszmecserét folytatva a különböző országok oktatási rendszereiről. Az idő legnagyobb részét partnerintézményünkben, az általános iskolában töltöttük.

Bár nagyon sok dolgunk volt a projekt feladatainak megbeszélése, kivitelezése kapcsán, szerencsére maradt egy kis idő a környék felfedezésére is. Házigazdáink megmutatták a közeli Olympos hegységet, az itt elhelyezkedő Szent Miklós kolostort és egy vadregényes hegyi séta kapcsán egy vízeséshez is eljutottunk. Egy másik nap az ókori Dion romjait mutatták meg nekünk, ahol gyönyörű mozaikokat is megcsodálhattunk. A híres görög vendégszeretetet jelzi, hogy esténként sem hagytak magunkra: a városban sétáltunk, vagy tipikus görög estet szerveztek számunkra, amelyen az iskolai szülői munkaközösség egyik tagja énekelt jellegzetes görög dalokat. A záró estet az iskola néptánccsoportja tette emlékezetessé. Érdekesség, hogy az élőzene mennyire hozzátartozik a görög hétköznapokhoz, akár tanóráról, akár mulatságról van szó, nem hiányozhat a gitár, a dob vagy a buzuki hangja.

A projekt kapcsán ebben az évben az a feladatunk, hogy különböző művészeti ágakkal ismertessük meg diákjainkat és együtt alkossunk velük, valamint pozitív pedagógiai módszerek használatát szorgalmazzuk tanártársaink körében. Ennek legfontosabb része a tanulók dicsérete, motiválása és ezen keresztül sikereik, önértékelésük növelése.

A következő és egyben az utolsó előtti projekttalálkozóra éppen iskolánkban fog sor kerülni a második félévben, március 6–10. között. Reméljük, hasonlóan tartalmas és sokrétű tevékenységsorozatot sikerül nekünk is szervezni erasmusos partnereink számára.

« A 3 »