Őszirózsa népdalvetélkedő Újszentesen

oszirozsa_2016_sav

Október 22-én, szombaton Újszentesen zajlott az Őszirózsa népdalvetélkedő országos szakasza, amelyen 15 megye 132 tanulója vett részt. Arad megyéből 9 tanuló minősült az országos szakaszra, s közülük 8 tanuló jött el Szabó Csilla zenetanár vezetésével, Khell Jolán és Khell Levente tanítók kíséretében. 

A megnyitón több híresség is jelen volt, mint például Nyisztor Ilona, a kivételes tehetségű és hangú pusztinai csángómagyar énekes. A versenyen szebbnél szebb népdalok hangzottak el, mind-mind eredeti forrásból: háromszéki, csíki, szatmári, csángó, magyarlapádi népdalokat hallhattunk, de a mezőségi és a széki dalok sem hiányoztak. Bárhol jártunk a faluban, valahol mindig felcsendült a dal a gyermekek ajkán.

A verseny után a mi csapatunkat az újszentesi római katolikus plébánián várták a vendéglátók a kiadós, finom ebéddel, majd Temesvárra ruccantunk át egy kellemes sétahajókázásra. Bár reggel még zuhogott az eső, de a szervezők kívánsága szerint (is) a sok szép daltól még a nap is ránk mosolygott.

Délután még egy kis közös játékra is jutott idő, majd következett a vacsora és az átöltözés a díjkiosztásra. Mivel a mércét a gyermekek, elsősorban Székelyföldről, igen magasra emelték, nem reménykedtem díjazásban. Ekkor jött a meglepetés, hiszen a kicsik közül elsőnek Tapasztó-Gujdár Pétert szólították, akit különdíjjal jutalmaztak. Mondanunk sem kell, nagyon örültünk mindannyian. A díjkiosztáson részt vehettek azok a magyar lakosok is a településről, akik kíváncsiak voltak a versenyzőkre. Ezt a meghívást a nap folyamán elektronikus kijelzőn is népszerűsítették. A kategóriák első három helyezettei újra elénekelték az általuk választott dalt, hogy mindenki hallhassa és láthassa, kik lettek a legjobbak.

Minden résztvevő oklevelet és meglepetés-ajándékot kapott, mégpedig egy falinaptárt a tavalyi résztvevők képeivel. Nagyon örültünk, amikor az első lapon megláttuk a tavaly még elsős Pétert és Vida Rolandot. Szép és kedves emlék marad ez nekik.

Így tehát kevés díjjal, de sok kellemes élménnyel és népdallal a szívünkben tértünk haza. Köszönet a szervezőknek mindenért! Jövőre is várnak bennünket, most már csak a felkészülés van hátra Szabó Csilla zenetanár segítségével aki természetesen a versenyen is jelen volt.