Könyvtárlátogatók lettünk!

Konyvtarlatogatason_IIB_sav

Különös élményben volt részük a II. B osztályosoknak február 4-én, csütörtökön. Drasztyl Andrea matematika-informatika szakos tanár, aki ideiglenes könyvtáros néni is, fogadta őket, hogy bemutassa nekik az iskola könyvtárát.

Nagy érdeklődéssel hallgatták őt a gyerekek, miközben rávezetéssel kitaláltatta velük az egyes fogalmakat, mint például az olvasóterem, katalógus, ábécé sorrendbe helyezés és annak fontossága a nyilvántartásban és keresgélésben. A másodikosok belelapozhattak egy-egy mesekönyvbe, verses kötetbe, szótárba, enciklopédiába, de még a lexikonokról is megtudták azt, hogy régen azok voltak a mai számítógép megfelelői.

A regény fogalma, miszerint az is egyfajta mesekönyv, csakhogy a felnőtteknek való, gondolkodóba ejtette őket. Mozgalmas kutakodás indult akkor, amikor József Attila nevét az ábécé sorrendben elhelyezett könyvek között kellett megtalálni, hogy vajon a J betűnél vagy az A betűnél kell keresgélni. És amikor a József Attila összes költeményei című kötetek közül csak a harmadikban találták meg az Altatót, örömükben kórusban szavalták el a már általuk is jól ismert verset.

Az élmények a tetőfokra hágtak, amikor búcsúzás előtt a könyvtáros néni elárulta, hogy már be is írta őket a könyvtárlátogatók listájába, és kiosztotta a névre szóló, sorszámmal ellátott beléptető kártyájukat. És végül, hát persze, hogy azonnal ki is kölcsönözték az asztalon heverő, általuk forgatott könyvek egyikét. Jól jön ez a várva-várt félévközi vakációban, még ha van is otthon néhány, esetenként több meséskönyv. Hiszen ez más, ezt a könyvtárból kölcsönözték ki!

« A 2 »