Találkozás a történelemmel

ereklyemuzeum-0 Az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseinek egy töredékét tekintheti meg az ősz folyamán az aradi közönség. A Klió teremben október 5-én megnyitott kiállítás kb. 200 tárgyi és írásos dokumentumot tár a látogatók elé, jórészt restaurált állapotban. A magyar és a román kormány támogatásával létrejött kiállítás megnyitóján részt vett Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, országgyűlési képviselő, Adrian Ţolea, Arad Megye Tanácsának alelnöke, Bognár Levente alpolgármester, Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul, illetve Dr. Peter Hügel, a megyei múzeum igazgatója.

Az ideiglenes kiállítás látogatói között ott voltak a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai is, akik történelemtanáraik vagy osztályfőnökeik kíséretében tekintették meg a páratlan értékű műtárgyakat. A vértanúk személyes tárgyaival való találkozás maradandó élményt nyújtott diáknak és tanárnak egyaránt. A történelemkönyvek lapjairól megismert hősök emberi közelségbe kerültek, hús-vér alakokká váltak, akik megpihentek karosszékükben, ha elfáradtak, pipára gyújtottak, és megrázó leveleket írtak szeretteiknek.

De mindez semmit nem vesz el történelmi nagyságukból; emberek voltak, akik sorsukat felvállalva a hit és hűség örök példáját mutatják.