Lezárult a Neumann–Csiky közös pályázat

Neumann_Arad_sav

Nethuszárok Aradon – ez volt a címe a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium által közösen megtervezett és lebonyolított Határtalanul pályázat második részének. (Az első rész március 2–6. között zajlott le, akkor a csikys X. A osztály és a XI. osztály 4 diákja töltött el négy tartalmas napot Budapesten. Arról ITT olvashatunk.) Ennek keretében március 30.–április 3. között 30 neumannos diák látogatott el Aradra és vett részt a fogadó X. A osztállyal közös programokon, kirándulásokon. A budapesti diákokat Zádori Gabriella magyartanár és Erdős Gábor történelemtanár, a csikyseket pedig Nyári Andrea magyartanár, Muntean Tibor történelemtanár és Ilona János informatikatanár irányította. 

Hétfői megérkezésük után a Csiky dísztermében találkoztak vendéglátóikkal a neumannos diákok, majd Muntean Tibor történelemtanár és Ujj János ny. történelemtanár, helytörténész vezetésével városnéző sétán vettek részt.

A kedd igen mozgalmas nap volt. Rövid vesztőhelyi tisztelgés után a szőlősi síkra buszozott a csapat, ahol a fegyverletétel körülményeiről hangzottak el érdekes részletek. Világoson előbb a Bohus-kastélyt tekintették meg a diákok, majd a világosi várat is „megostromolták”, mégpedig a rövidebb, ámde meredekebb úton. Az ostrom nem mindenkinek sikerült, viszont a feljutók gyönyörű panorámában (no meg viharos erejű szélben) gyönyörködhettek. Pihenni legfeljebb a visszaúton lehetett, hiszen délután 3 órakor már Sztankó Károly, iskolánk néptánccsoportjának koreográfusa várta a díszterembe a hagyományőrzésre nyitott fiúkat és lányokat. A vidám és felszabadult tánctanulás közben még puszik is elcsattantak (kötelező módon!), majd a 2014-es Bánsági kisfilmfesztivál csikys (X. A-s) résztvevőinek díjazott alkotásait tekintették meg az első emeleti infoteremben. Ugyanott később csoportos ismerkedési játékokkal, az udvaron pedig röplabdázással, futballal folytatódott a program.

Szerda délelőtt a mácsai Csernovics-kastélyt és a botanikus kertet kereste fel a csapat. (Kiegészülve az V. osztály lelkes diákjaival, akik április 1-jei meglepetésként kapták a mácsai kirándulást.) Nem feledkeztek meg Damjanich János és Láhner György aradi vértanúk síremlékéről sem, amely szintén a 17 hektáros parkban található. Délután a pályázat végtermékének számító, az 1848–49-es forradalommal kapcsolatos oktatási segédanyag és a közös programokat bemutató weblap létrehozásán fáradoztak a diákok. Ezt a munkát csak csütörtök délután fejezték be, de előtte még a svájci székhelyű CICOR cég aradi telephelyére is eljutottak, ahol Máthé Károly rendszergazda mutatta be nekik a nyomtatott áramkörök gyártásának munkafázisait.

Csütörtök este a Tóth Árpád teremben búcsúbulival zárult a tevékenységsorozat, a zenét Tóthpál Béla (XI. A) szolgáltatta. Másnap reggel még egy utolsó csoportkép erejéig iskolánkban találkozott a két csapat, majd a neumannosok hazafelé, a csikysek pedig órára, tehát az osztálytermük felé indultak. Reméljük, mindnyájan sikeresen célhoz is értek!

[Fotó: Bacsilla Sándor, Csomós Roland, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 3 »