A kis gólyák, avagy az ifjú horgászok!…

Bentlakasi_golyabal_2014_sav

Ha ősz van, akkor ideje van a bentlakásban is a sokak által várt gólyabálnak. Idén, november 20-án PARTY-PONTY volt, vagy, ha úgy tetszik: HORGÁSZ GÓLYABÁL.

A gólyák első feladata a bemutatkozás volt, ami máris feldobta a hangulatot, ugyanis kiderült, hogy a mi kis horgászaink többsége nem is annyira szeret horgászni! A második kihívás jócskán próbára tette a horgászok nyelvi készségét, igen sok nyelvbotlás volt, de ebben a feladatban is jól teljesítettek. (Amúgy, fogadjunk, hogy más sem tudja gyorsan kimondani azt, hogy Moszkvics-slusszkulcs luxusszükséglet. Na ugye!… Egy pont nekem.) A tánctudásukat érintő próba is minden gólyát megizzasztott. 

Figyelem!A levegőben sült agy illata érezhető! A következő feladatban ugyanis a horgászok intelligenciáját tesztelték le és beláttuk, „siralmas állapotok uralkodnak”, ahogy Péter András tanár úr mondaná. A gólyák megállapították ugyanis, hogy a víz 90 fokon forr (ez bizonyos magasságon pontosan így van, jegyzi meg a szerkesztő!), egy hónapban van csak 28 nap, és ha elveszünk 2 almát 3 almából, akkor nekünk NULLA almánk lesz (nem KETTŐ hanem NULLA)! E kegyetlen megpróbáltatások után tuti, hogy minden horgász megéhezett, a szervezők pedig figyelmesek voltak ám, ezért egy „Falánk horgász” nevű feladattal is előálltak: gumicukor-evés a horgászhorogról!

Ezután a jó és helyes fogalmazásért járt a pont: egy újsághirdetést kellett úgy megfogalmazni, hogy a megadott négy szó mindenképpen benne szerepeljen. Ahogy az a galéria 7. és 8. fotóján látható, volt itt minden, politikus, ebihal, félelem, tó, gumicsizma, hajlékony, dumagép stb. Természetesen az X-faktor hangulata sem maradhatott el, a gólyák hangtudásukkal is le kellett hogy nyűgözzék a közönséget (és a zsűrit) a következő feladatban. Majd pedig, mindent beleadva, futottak kanállal, tojással is, keresztül a bentlakás étkezőjén. Igen, ez a „Tojás-futás” volt (Hm! – szerk. megj.), ahol mindkét versenyző ifjú horgász kitett magáért. A végén az is kiderült, hogy mi is az a kerek, letakart „izé” egy külön asztalon…Hiszen vajon miért ücsörög órákon át a horgász a tóparton, egy horgászbottal a kezében? (Nehéz kérdés, nehéz kérdés.) Hát hogy HALAT fogjon! És ez nem csak egy becsapós kérdés volt, hiszen a horgászok élő, cuki, pici kis halakat kellett kihorgásszanak egy akváriumból, ööö, csupasz kézzel. Erre a feladatra a két horgász-hölgy jelentkezett és derekasan helyt is állt.

Na, és ugye nem maradhat el a gólyabálról a gólyacsőrös, féllábas, szívre tett kezű eskütétel sem. Az eskü szövege így kezdődött: „Én még kicsi gólya vagyok, / Nálam okosabbak már a nagyok. / Ezért, mint dolgos hangya igyekszek, / És mindenben a kedvükre teszek…” És hogy miként folytatódik, azt IDE kattintva tudjuk meg. (Érdemes kattintani!)

Végül mi következett, na mi? Hát persze hogy az eredményhirdetés, mégpedig a Kiss Eszter bentlakási gondnok, Gál Zoltán Csaba újságíró, Szlauko Tamara (2012-es gólyalány), Virág Ákos (2013-as gólyafiú) összetételű zsűri részéről, Gál Zoltán Csaba tolmácsolásában. Az idei év bentlakó gólyakirálynője a kisperegi Oláh Ibolya (IX. C) lett, a bentlakó Gólyakirály pedig a kisjenői Dávid Norbert (IX. A). Gratulálunk nekik! Megjegyzendő, hogy a pontszámok összeadása közben a bentlakók hagyományőrző néptánccsoportja is fellépett, hangulatosan, érdekesen.

És ezzel még mindig nem volt vége a rendezvénynek, hiszen Hadnagy Éva igazgatónő, az Alma Mater Alapítvány ügyvezető elnöke kihirdette az első félév ösztöndíjasait: a Connecticut-i Magyar Kultúregyesület HCSC-ösztöndíjában ezúttal 10 kollégista részesül (kiemelkedő tanulmányi eredményeikért); az összesen 6 keresztszülői támogatást volt diákok, bentlakók önzetlen hozzájárulása egészíti ki; a Bethlen Gábor Alap révén 15 diák részesül ösztöndíjban; a Balassi Intézet támogatásának pedig 4 diák örvendhet. A diákok ösztöndíjának biztosításához egyszeri támogatással a Communitas Alapítvány is hozzájárult. Az igazgatónő hangsúlyozta viszont, hogy az első félévi tanulmányi átlagok és magaviseleti jegyek függvényében az ösztöndíjak odaítélése is változhat.

Az ösztöndíjátadással fűszerezett kollégiumi gólyabál, a bentlakók nagy örömére, bulival zárult.

[Fotó: Rostás Szandra]