Steve Jobs – Apple Macintosh

 

A (mai) csikys diákok közül még senki sem élt 1984-ben. De a tanárok közül sem sokan láthatták akkor az alábbi reklámfilmet. Ilyen vagy hasonló kapitalista métely nem juthatott át a szocializmus dicsőséges vasfüggönyén. Amelynek pusztító erejéről George Orwell látnoki erejű negatív utópiája, az 1984 című regény is szól. (Aki még nem olvasta, az gyorsan szaladjon le a könyvtárba és kölcsönözze ki. Nem bánja meg.)

Az Apple cég új személyi számítógépének, a Macintoshnak a reklámfilmje éppen e regény hangulatát eleveníti föl. Egy totalitárius rendszer félelmetes vízióját, amelyben a mindenkit látó Nagy Testvér (a filmben David Graham alakítja) éppen a Gondolategyesítés nagy ideáját hirdeti ki az élőhalottként masírozó, kifejezéstelen arccal bámuló dolgozóknak. Ekkor azonban egy fehér-narancssárga versenyruhás atlétanő (Anya Major játssza) a Nagy Testvér arcát sugárzó hatalmas képernyőhöz rohan és egy hatalmas kalapáccsal betöri azt. Fény és füst zúdul az agymosott tömegben lévő megdöbbent arcokra. Valami új kezdődik.

A Ridley Scott (!) rendezte reklámfilm végén megjelenő felirat szövege
magyarul: „Január 24-én az Apple Computer be fogja mutatni a Macintosh-t. És
meglátják, hogy miért nem lehet 1984-ben 1984.”

Hosszas értelmezésre itt nincs hely. Lényeg, hogy 27 évvel ezelőtt a számítógépek sorában is valami gyökeresen újat jelentett a színes kezelőfelülettel ellátott, könnyen kezelhető, barátságos kis Macintosh.

Az Apple történetének leghíresebb reklámfilmjével a néhány nappal ezelőtt elhunyt Steve Jobsra
(1955–2011), a cég ikonikus alakjára emlékezünk az e heti Kilátóban.

      

 

Értékelésed

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...